R.A.B (R.A.M)

Regulus Arcturus Mustan nimen alkukirjaimet.

Rabbit (Kani)

Harry mainitsee kanin nähtyään lajitteluhatun ensimmäisen kerran. Hän luulee, että tupiin lajittelussa oppilaiden pitää vetää hatusta kaniini. Ihmeiden Eläintarhassa on myynnissä lihava, valkoinen kani, joka muuttui kovaäänisesti poksahdellen silinterihatuksi ja jälleen takaisin kaniksi.

Rackharrow, Urquhart (Raastoriivin, Urquhart)

Urquhart Raastoriivin ( 1612-1697 ) oli häijyn näköinen velho, joka tuli tunnetuksi sisälmystenpoistokirouksen keksijänä. Hänen muotokuvansa roikkuu Pyhän Mungon Taikatautien ja -vammojen sairaalan seinällä.

Ragnuk the First (Ragnuk ensimmäinen)
Ramora (Ramora)

Ramora on taikavoimainen, hopeinen kala, joka tunnetaan merenkävijöiden suojelijana. Ramora kykenee ankkuroimaan aluksen.

Rapier (Floretti)

Fred Weasleyn koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Rat (Rotta)

Ihmeiden Eläintarha -kaupan häkissä asustaa mustia, solakoita rottia, jotka hyppivät pitkillä, kaljuilla hännillään. Rotalla voi olla myös taikavoimia.

Ravenclaw (Korpinkynsi)

Korpinkynsi on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta.Tuvan perusti perusti yli tuhat vuotta sitten Rowena Korpinkynsi. Hän halusi halusi ottaa tupaansa älykkäitä ja viisaita oppilaita.

Katso myös: Rohkelikko - Puuskupuh - Luihuinen

Ravenclaw, Helena (Korpinkynsi, Helena)

Helena Korpinkynsi on Korpinkynnen tuvan perustajan Rowena Korpinkynnen tytär. Hän varasti äitinsä diadeemin ja piiloutui Albaniaan metsään. Rowena sairastui kuoleman vakavasti ja lähetti Helenaan rakastuneen paronin (Verinen paroni) etsimään tätä. Paroni löysi Helenan, mutta surmasi ensin hänet ja sitten itsensä, koska Helena ei halunnut lähteä hänen mukaansa. Helena Korpinkynsi tunnetaan nykyisin Harmaana leidinä, Korpinkynnen tupakummituksena.

Ravenclaw, Rowena (Korpinkynsi, Rowena)

Rowena Korpinkynsi oli yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä perustajajäsenestä. Hän arvosti ominaisuuksista eniten älykkyyttä ja viisautta.

Re'em (Re'em)
Re-filling Charm (Tankkausloitsu)

Tankkausloitsun avulla voi täyttää uudelleen esimerkiksi tyhjän pullon. Loitsun voi tehdä sanattomasti. Harry täytti tankkausloitsua Hämäkäkin hautajaisissa ja täytti Hagridin ja Kuhnusarvion tyhjenevät pullot.

Red Cap (Punalakki)

Punalakki asuu paikoissa, joissa on vuodatettu ihmisverta. Se tappaa uhrinsa nuijimalla sen kuoliaaksi.

Red Currant Rum (Mustaherukkarommi)

Kolmessa luudanvarressa myytävä, taikaministeri Cornelius Toffeen suosima juoma.

Reducio (Paluus)

Pienentää taialla suurennnetun kohteen. Isonnous-loitsun vastaloitsu.

Reducto (Poistujo)

Poistokirous, jonka avulla voi hävittää kohteita. Se tepsii kuitenkin vain kiinteisiin kohteisiin. Harry opetteli kirouksen kolmivelhoturnajaisten kolmatta koetusta varten.

Reductor Curse (Poistokirous)

Poistokirouksen avulla voi hävittää kohteita. Se tepsii kuitenkin vain kiinteisiin kohteisiin. Kirous luodaan Poistujo -loitsulla.

Reg (Reg)

Taikaministeriössä työskentelevän Reginald Kissimyyrin kutsumanimi.

Relashio (Irtijo)

Loitsu, joka sinkoaa kipinöitä kohteeseen ja saa sen irroittamaan otteensa. Veden alla kipinöiden tilalla on kiehuva vesisuihku.

Remembrall (Muistipallo)

Ison marmorikuulan kokoinen lasipallo, joka näyttää olevan täynnä vaaleaa savua. Muistipalloa pidetään tiukasti kädessä, ja jos se muuttuu punaiseksi, on unohtanut jotain.

Reparo (Entistus)

Entistus korjaa rikotun esineen.

Repello Muggletum (Karkotum jästilys)
Restricted Section of the library (Salaisten kirjojen osasto)

Salaisten kirjojen osasto sijaitsee Tylypahkan kirjaston perällä ja se on eristetty muusta kirjastosta köydellä. Salaisten kirjojen osaston kirjojen lainaamiseen tarvitaan opettajan kirjoittama lupalappu.

Resurrection Stone, The (Elpymyskivi)
Revealer (Ilmikumi)

Ilmikumi on pyyhekumilta näyttävä esine, jonka avulla saa näkymättömän tekstin näkyväksi. Hermionen toisen lukuvuoden alussa Viistokujalta ostama ilmikumi oli kirkkaan punainen.

Reverse pass (Takasyöttö )

Jahtaaja heittää kaadon olkansa yli joukkuetoverilleen. Takasyöttöä on vaikea tehdä tarkasti.

Rictusempra (Halkinaurus)

Halkinaurus on kutitusloitsu. Se saa aikaan hopeisen valosuihkun, joka kohteeseen osuessaan saa tämän tikahtumaan nauruun. Harry käytti loitsua Gilderoy Lockhartin järjestämässä kaksintaistelukerhossa Draco Malfoyta vastaan.

Riddikulus (Naurretavus)

Mörönkarkotusloitsu. Loitsu pakottaa mörön ottamaan naurettavan näköisen hahmon. Nauru karkoittaa mörön.

Riddle, Tom (Sr.) (Valedro, Tom)
Riddle, Tom Marvolo (Valedro, Tom Lomen)
Ripper (Silpoja)

Silpoja on yksi Marge-tädin monista lemmikkikoirista. Silpoja on bulldoggi, jonka Marge otti usein mukaansa vieraillessaan Likusteritiellä, koska ei halunnut jättää «vanhaa Silpoja-raasua» hoitoon.

Rise and Fall of the Dark Arts, The (Pimeyden voimien nousu ja tuho)

Hermionen taustalukemistoksi hankkima kirja, jossa mainitaan muun muassa Harry Potter.

River (Joki)

Lee Jordanin koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Robards, Gawain (Robards, Gawain )

Rufus Rymistyiristä tultua uusi taikaministeri, Gawain Robards valittiin hänen paikalleen auroriviraston päälliköksi.

Robins, Demelza (Robins, Demelza)

Rohkelikkojen jahtaaja. Hän oli erityisen taitava väistelemään ryhmyjä.

Rock Cakes (Kuivakakut)

Hagridin valmistamia kakkuja. Ne ovat niin kovia, että hampaat meinaavat haljeta.

Romulus (Romulus)

Remus Lupinin koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Ronan (Ronan)

Kielletyssä metsässä asuva kentauri.

Ronnie (Ronnie)

Rouva Weasleyn käyttämä hellittelynimi Ron Weasleystä. Myös Fred ja George käyttivät nimitystä - joskin hieman eri tarkoituksessa. Fred ja George käyttivät muun muassa nimityksiä: Ronnieponnie, Ronnie-söpöliini ja Pikkinen Ronnie.

Rookwood, Augustus (Rookwood, Augustus)

Rokonarpinen ja rasvatukkainen kuolonsyöjä, taikaministeriön salaperäisyyksien osaston työntekijä. Vakooja, joka välitti suoraan ministeriön sisältä tietoja Voldemortille käyttäen hyväkseen velhoverkostoa, joka oli sijoittunut hyville paikoille ministeriössä ja sen ulkopuolella. Rookwood oli Ludo Bagmanin isän hyvä ystävä.

Room of Requirement (Tarvehuone)

Tylypahkan seitsemännessä kerroksessa oleva salahuone. Huoneeseen pääsee kävelemällä kolmasti seinän ohi ajatellen samalla sitä, mitä todella tarvitsee, ja huoneen ovi ilmestyy seinään ja siellä on juuri se mitä etsijä tarvitsee. Tarvehuone tunnetaan myös nimellä tuleemeneehuone.

Roonil Wazlib (Roonil Wazlib)

Ronin oikolukukynä kirjoitti tämän nimen Ronin taikajuomien oppikirjaan, kun kynän taika oli alkanut hiipua. Harry lainasi myöhemmin Ronin kirjaa ja väitti Kalkarokselle, että Roonil Wazlib oli hänen lempinimensä.

Rosier, Evan (Rosier, Evan)

Kuolonsyöjä, jonka aurorit tappoivat vuotta ennen Voldemortin kukistumista. Hän teki pidätyshetkellä vastarintaa ja vei palan Villisilmä Vauhkomielen nenästä ennen kuin sai surmansa. Rosier opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Severus Kalkaros ja kuului hänen kanssaan samaan luihuisten jengiin, josta melkein kaikista tuli myöhemmin kuolonsyöjiä.

Rosmerta, Madam (Matami Rosmerta)

Kolmen luudanvarren omistaja.

Rotfang Conspiracy (Lahohammas-salaliitto)

Luna Lovekivan mukaan Aurorit ovat mukana Lahohammas-salaliitossa. He toimivat sisältä käsin kaataakseen taikaministeriön yhdistelemällä pimeyden taikuutta ja ientulehdusta.

Rowena Ravenclaw's Diadem (Rowena Korpinkynnen diadeemi)

Korpinkynnen tuvan perustajan Rowena Korpinkynnen diadeemi. Diadeemi on tiaraa muistuttava esine. Siihen on syövytetty sanat «Suurin aarre on ymmärrys rajaton». Korpinkynnen diadeemin uskotaan tuovan kantajalleen älyä. Rowenan tytär Helena varasti diadeemin eläessään ja kätki Albaniaan. Tom Valedro (myöhemmin Voldemort) haki sen, teki siitä hirnyrkin ja kätki Tylypahkaan. Diadeemi tuhoutui Crabben taikomassa pirunpalossa.

Royal (Ruhtinas)

Kingsley Kahlesälvän koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Runcorn, Albert (Pyryjyvä, Albert)
Rune Dictionary (Riimusanakirja)

Muinaisten riimujen tulkitsemisessa käytettävä teos.

Runespoor (Sikermä)

Sikermä on yli puolitoista metriä pitkä, kolmipäinen käärme, joka on väritykseltään kirkkaanoranssi mustilla raidoilla. Sikermän vasen pää on suunnittelija, joka päättää minne käärme menee ja mitä se siellä tekee. Keskimmäinen pää on uneksija, jonka vaikutuksesta tämä olio saattaa vaipua unelmiinsa useiden päivien ajaksi. Oikeanpuoleinen pää toimii sen sijaan arvostelijana, joka arvioi jatkuvasti kahden muun pään tekemisiä ja päätöksiä. Oikeanpuoleisessa päässä sikermällä on myrkylliset hampaat. Sikermän päät hyökkäilevät usein toistensa kimppuun, minkä takia olio ei ole kovin pitkäikäinen. Useimmiten vasen ja keskimmäinen pää purevat yhteistuumin eripuraa aiheuttavan oikeanpuoleisen pään kokonaan pois. Sikermä munii suun kautta, ja sitä pidetään pimeyden velhojen lemmikkinä.

Ryan, Barry (Ryan, Barry)

Irlannin huispausmaajoukkueen pitäjä. Pelasi huispauksen 422. maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Bulgarian joukkuetta vastaan.