Abraxan Horse (Abraxan-hevonen)

Erittäin iso ja vahva siivekäs hevonen. Rodultaan Palomino.

Acromantula (Akromantella)

Akromantella on ihmisten kieltä osaava, valtava kahdeksansilmäinen hämähäkki, joka on alun perin kotoisin Borneosta. Älykkyydeltään se on lähes ihmisen tasoa. Akromantellan ruumista peittää tuuhea, musta karva. Sillä on myös pihdit, joita se napsuttelee kiihtyessään tai suuttuessaan. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat myös myrkyllinen erite sekä akromantellan pelko jättiläiskäärmettä, basiliskia, kohtaan. Akromantellan poikaset syntyvät rantapallon kokoisista munista, joita naaras voi synnyttää kerralla jopa satoja. Akromantella kuuluu lihansyöjiin ja on vaarallinen ihmiselle. Sen myrkky on erittäin arvokasta.

Aragog (Hämäkäk)

Kielletyssä metsässä asuva Hämäkäk on akromantella. Hämäkäk kuvattiin otukseksi, jolla on valtava pitkulainen ruumis, useita karvaisia jalkoja, kiiluvat silmät sekä partaveitsenterävät pihdit. Hämäkäkillä oli Kielletyssä metsässä myös vaimo Myhäk sekä jälkeläisiä. Hagrid kasvatti Hämäkäkin munasta lähtien säilyttäen sitä aluksi Tylypahkassa kaapissa. Hämäkäkin kuoltua Hagrid hautasi sen kurpitsamaansa taakse.

Arnold (Arnold)

Purppurainen kääpiöpallura. Ginny Weasleyn lemmikki.

Ashwinder (Tuhkaluikura)

Tuhkaluikura on liian kauan palavasta taikatulesta syntyvä solakka käärme, joka on väritykseltään harmahtava. Sen silmät ovat punaiset. Tuhkaluikura nousee vartioimattomasta hiilloksesta jättäen asumuksessa luikerrellessaan jälkeensä tuhkavanan. Tämä pimeään ja suojaisaan paikkaan munansa laskeva otus elää vain tunnin. Munien laskemisen jälkeen tuhkaluikura muuttuu tomuksi. Sen munat ovat kirkkaanpunaisia ja ne hehkuvat lämpöä. Munat sytyttävät talon helposti tuleen, ellei niitä ajoissa pakasteta oikealla loitsulla. Pakastettuja tuhkaluikuran munia käytetään lemmenjuoman ainesosana. Kokonaisina nieltävät pakastetut munat sen sijaan parantavat ihmisen horkasta.

Augurey (Auguuri)

Auguuri on vihreänmusta lintu, joka on erityisen arka. Se näyttää varsin laihalta ja surulliselta. Auguuri tekee pisaranmuotoisen pesän piikkipusikkoon, ja ravinnokseen se käyttää hyönteisiä sekä keijuja. Tunnusomaista auguurille on, että se lentää vain rankkasateessa ja laulaa sateen lähestyessä. Auguurin sulat eivät sovellu sulkakyniksi mustetta hylkivän ominaisuutensa takia.

Banshee (Ulvoja)

Ulvoja on nainen, jolla on pitkä, lattiaan asti ulottuva, musta tukka sekä luurankomaiset, vihertävät kasvot. Ulvojan tunnusomainen piirre on myös pitkä, valittava ulina. Seamus Finnigan pelkää erityisen paljon ulvojaa.

Basilisk (Basiliski)

Basiliski, joka tunnetaan myös nimellä käärmeiden kuningas, on satoja vuosia elävä kirkkaanvihreä jättiläiskäärme. Koiraan tunnistaa sen päässä olevasta helakanpunaisesta töyhtöstä. Basiliski tappaa niin myrkkyhampaillaan kuin murhaavalla tuijotuksellaan. Vain kärmessuut voivat hallita basiliskia. Basiliski syntyy munasta, jota rupikonna hautoo. Basiliskin ravintoa ovat nisäkkäät, linnut ja matelijat. Kukon kieunta on sille kohtalokasta.

Tylypahkassa salaisuuksien kammiossa asui basiliski, joka otti vastaan komentoja ainoastaan Luihuisen perilliseltä, Tom Lomen Valedrolta (Tom Marvelo Riddle). Tämä jättiläiskäärme kuvataan väriltään myrkynvihreäksi ja ruumiltaan paksuksi kuin tammen runko.

Bicorn (Kaksisarvinen)

Kaksisarvisen sarvijauhe on monijuomaliemen ainesosa. Itse olennosta ei tiedetä oikeastaan mitään muuta kuin mitä sen nimi kertoo. Olennon epäillään muistuttavan yksisarvista muuten, paitsi että kaksisarvisella on yhden sarven sijaan kaksi.

Billywig (Hyrräpää)

Hyrräpää on reilun sentin mittainen safiirinsininen hyönteinen, jonka alapäässä on pitkä piikki. Sen siivet ovat kiinni päälaessa. Siivet pyörivät vauhdikkaasti, joten hyrräpää liikkuu kieppuen todella nopeasti. Hyrräpäätä on erittäin vaikeaa havaita. Sen pistos aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta sekä pistoksen jälkeistä leijumista. Hyrräpään epäillään olevan suosittujen velhomakeisten, viuhpiiporeiden, ainesosa.

Binky (Binky)

Binky oli Lavender Brownin lemmikkikani. Lavender ei tuonut kaniaan Tylypahkaan, vaan hän piti sitä kotona. Binky oli vielä pentu joutuessaan ketun tappamaksi syksyllä 1993. Lavender oli pelännyt kaninsa kuolevan, koska Punurmio oli kertonut hänelle: «Se mitä pelkäät, tapahtuu lokakuun kuudentenatoista!»

Blast-Ended Skrewt (Räiskeperäinen sisulisko)

Räiskeperäinen sisulisko syntyi, kun Hagrid risteytti mantikorin ja tuliravun keskenään. Nimensä mukaisesti räiskeperäisen sisuliskon perästä räiskähtelee tulta. Vastakuoriutuneena se näyttää muodottomalta ja kuorettomalta hummerilta. Sille kasvaa raajoja oudoista paikoista, eikä sen päätä näy ollenkaan. Vastakuoriutuneena räiskeperäinen sisulisko on pituudeltaan noin 15 senttiä ja se tuoksuu mätänevältä kalalta. Noin kahden kuukauden ikäisenä räiskeperäinen sisulisko on pahaluontoinen ja voimakas. Tällöin sille on kehittynyt myös harmaansävyinen panssari. Se muistuttaa erehdyttävästi skorpionin ja venytetyn ravun risteytystä ilman selkeää päätä ja silmiä. Täysikasvuisena se on erityisen pahatapainen. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu paksu, harmaa panssari sekä kova halu tappaa lajitovereitaan. Uroksella epäillään olevan perässään piikki, ja naaraalla oletetaan sen sijaan olevan imukärsät mahassaan. Täysikasvuisena räiskeperäinen sisulisko on yli kolme metriä pitkä.

Blibbering Humdinger (Lirppuva loistoveikko)

Lirppuva loistoveikko on olio, jonka olemassaolosta ei ole varmuutta. Luna Lovekiva kuitenkin uskoo, että lirppuvia loistoveikkoja on.

Blood-Sucking Bugbear (Verenimijä-mörkö)

Verenimijä-möröstä ei tiedetä oikeastaan mitään muuta, kuin että se tappaa kukkoja.

Boggart (Mörkö)

Mörkö on pimeässä ja suljetussa tilassa viihtyvä hahmonvaihtaja. Se ottaa esiin tullessaan aina sen hahmon, minkä se olettaa kohtaamaansa ihmistä pelottavan kaikkein eniten. Sitä, miltä mörkö näyttää yksin ollessaan, ei tiedetä. Mörköä käsitellessä kannattaa hankkiutua toisten seuraan, jolloin mörkö hämmentyy eikä tiedä, minkä hahmon ottaisi. Mörön voi karkottaa naurulla, joten se on pakotettava ottamaan hahmo, joka on huvittava.

Bowtruckle (Pokkuroija)

Pokkuroija on erittäin vaikeasti havaittava puunsuojelija, joka on alle 20 senttiä pitkä. Se sopeutuu hyvin metsään, sillä se näyttää risulta tai kaarnalta, jolla on silmät. Sen silmien väri on koppakuoriaisen ruskea. Lisäksi pokkuroijalla on kyhmyiset kädet ja jalat. Ravinnokseen pokkuroija käyttää hyönteisiä sekä hutsun munia. Se on arka olento, joka käy kimppuun vain silloin, kun sen kotipuuta uhataan. Tällöin pokkuroija kaivaa uhkaajalta silmät päästä pitkillä ja terävillä, risumaisilla sormillaan. Sormia pokkuroijalla on kummassakin kädessä kaksi. Kotipuunaan pokkuroija käyttää yleensä sauvapuuta. Pokkuroijan saa poistumaan kotipuustaan lahjomalla.

Buckbeak (Hiinokka)

Hiinokka on hevoskotka, Siriuksen lemmikki, joka on väriltään harmaa ja jolla on isot, oranssit silmät. Hiinokka tunnetaan nykyisin nimellä Surkusiipi (Witherwing), jotta Taikaministeriö ei panisi täytäntöön sen saamaa kuolemantuomiota. Siriuksen kuoleman jälkeen Hiinokka siirtyi Harryn omistamana Hagridin hoidettavaksi.

Bundimun (Lankkurousku)

Lankkurousku on tuholainen, joka mädättää eritteellään asumusten perustukset. Se asettuu usein asustelemaan lattialautojen ja kynnysten alle leviten koko asumukseen. Lankkurousku muistuttaa levätessään vihreää sienikasvustoa, jolla on silmät. Sillä on myös lukuisa määrä honteloita jalkoja. Asumuksessa vallitseva lahon haju kertoo lankkurouskun läsnäolosta. Ravinnokseen lankkurousku käyttää likaa, minkä takia sen eritettä käytetään laimennettuna eräissä taikapuhdistusaineissa.

Cat (Kissa)

Kissa on sallittu lemmikki Tylypahkan oppilailla. Koulun vahtimestarilla Vorolla on lemmikkinään kissa nimeltään Norriska (Mrs. Norris). Norriska on ruipelo, tomunvärinen otus, jolla on keltaiset lamppumaiset silmät. Miuku (Tibbles), Tuisku (Snowy), Tassu (Mr Paws) ja Hattara (Tufty) ovat rouva Figgin kissoja. Niin Norriskalla kuin rouva Figgin kissoillakin on joitakin voimia, sillä tarpeen tullen ne voivat hakea omistajansa paikalle.

Centaur (Kentauri)

Kentaurilla on ihmisen pää, ruumis sekä ylävartalo yhdistettynä hevosen ruumiiseen. Väritykseltään kentaureja on monenlaisia. Kentauri osaa puhua, ja se on älykäs sekä epäluuloinen olento, joka ei kaipaa ihmisen huolenpitoa. Kentauri elää laumoissa. Se on tiettävästi taitava ennustamisessa, tähtitieteessä, jousiammunnassa ja taikaparantamisessa, mutta kokonaisuudessaan kentaurin elämä on salaisuuksien verhoama.

Chimaera (Kimeera)

Kimeera on erittäin vaarallinen otus, jolla on leijonan pää yhdistettynä vuohen ruumiseen sekä lohikäärmeen pyrstöön. Tämä verenhimoinen hirviö on kotoisin Kreikasta.

Chizpurfle (Relerätinä)

Reletärinä on reilun millinmittainen loinen, joka on muodoltaan kuin isot torahampaat omaava rapu. Tämä loinen viihtyy taikuuden lähettyvillä, joten se loisiikin usein auguureissa ja takoissa. Relerätinä saattaa tulla myös sisälle velhoasumukseen tuhoten samalla taikaesineitä tai asettuen likaisiin noidankattiloihin nauttimaan pohjalle jääneitä liemitippoja. Relerätinän voi karkottaa myynnissä olevilla patentoiduilla liuoksilla.

Clumbumble (Synkkähiläinen)

Synkkähiläinen on harmaa ja karvainen, lentävä hyönteinen, joka valmistaa alakuloisuutta aiheuttavaa siirappia. Tätä siirappia käytetään alitouhon lehtien pureskelusta johtuvan hysterian vasta-aineena. Synkkähiläinen pesii pimeässä ja suojaisessa paikassa. Sen on tiedetty leviävän myös mehiläispesään aiheuttaen tuhoisia seurauksia hunajalle. Synkkähiläinen käyttää ravinnokseen nokkosta.

Cockatrice (Kukkolisko)

Kukkolisko on todennäköisesti kukon ja käärmeen tai kukon ja lohikäärmeen risteytys. Sitä käytettiin vuonna 1792 pidetyissä kolmivelhoturnajaisissa, jossa kilpailijoiden piti koetuksessa pyydystää kukkolisko.

Common Welsh Green (Tavallinen walesinvihreä)

Tavallinen walesinvihreä on nimensä mukaisesti väritykseltään vihreä lohikäärme. Sen tyypillisiä piirteitä ovat soinnukas karjunta sekä tulen syökseminen ohuina suihkeina. Walesinvihreän munat ovat maanruskeita ja niissä on vihreitä laikkuja.

Cornish Pixies (Cornwallilaiset ilkiöt)

Katso: Ilkiö ( Pixie )

Crookshanks (Koukkujalka)

Hermionen lemmikki Koukkujalka on puoliksi gäätä ja puoliksi kissa. Koukkujalalla on kellanpunainen, pörheä ja paksu turkki sekä länkisääret. Sen kasvot ovat littanat ja jörönnäköiset.

Crub (Taka)

Taka eroaa jackrussellinterrieristä siitä, että takalla on kaksihaarainen häntä. Lisäksi takan tiedetään olevan julma jästeille mutta uskollinen lemmikki velhoille. Takaa voidaan käyttää perheen jätemyllynä, sillä se syö kaikkea mahdollista. Kaksihaarainen häntä poistetaan kivuttomasti irrotusloitsulla takan ollessa kuudesta kahdeksaan viikon ikäinen. Näin taka muistuttaa vain tavallista koiraa eikä herätä jästien kiinnostusta.

Crumple-Horned Snorkack (Ruttusarvinen niistaisikki)

Luna Lovekivan sanojen mukaan ruttusarvinen niistaisikki on olemassa. Lunan tietojen mukaan ruttusarvista niistaisikkia tavataan ainakin Ruotsissa.

Dementor (Ankeuttaja)

Ankeuttaja on viittaan pukeutunut hahmo, joka on varsin pitkä ja liikkuu lipuen. Sen kasvot ovat yleensä hupun peitossa, mutta sen käsi näyttää siltä, kuin se olisi mädäntynyt vedessä. Hupun alta paljastuu ohutta, rypistynyttä ihoa, joka venyy tyhjien silmäkuoppien yli. Ankeuttajan suu on ammottava ja muodoton aukko. Ankeuttaja viihtyy kaikista pimeimmillä ja saastaisimmilla alueilla. Se nauttii epätoivosta ja rappiosta vieden onnellisuuden, toivon sekä rauhan ympäriltään.

Demiquise (Puolihahmo)

Puolihahmo muistuttaa ulkonäöltään apinaa, jolla on silkinhieno, pitkä, hopeanhohtoinen turkki. Lisäksi sillä on karvan peittoon jäävät, isot ja mustat silmät. Puolihahmo kykenee tekemään itsensä näkymättömäksi. Sen karvaa käytetäänkin näkymättömyysviitan materiaalina.

Diricalw (Dirivaakku)

Jästit tuntevat dirivaakun nimellä drontti (engl. dodo) ja luulevat sen nykyisin olevan kuollut sukupuuttoon. Tosiasiassa dirivaakkuja on kuitenkin yhä olemassa: se vain kykenee katoamaan ja ilmaantumaan johonkin toiseen paikkaan. Dirivaakku on pullea, pörröisen höyhenpeitteen omaava lentokyvytön lintu.

Dog (Koira)

Hagridilla on koira, jonka nimi on Tora (engl. Fang). Se on valtava, musta tanskandoggi. Toralla ei tiettävästi ole minkäänlaisia taikavoimia: itse asiassa Tora on Hagridin mukaan melkoinen pelkuri.

Double-Ended Newt (Kaksipäinen vesilisko)

Lemmikkieläin. Ihmeiden Eläintarha -taikaeläinkaupassa kaksipäisen vesiliskon omistaja sai neuvoja lemmikkinsä hoitoon.

Doxy (Hutsu)

Hutsu on pieni olento, jolla on kaksi paria käsiä sekä jalkoja. Hutsulla on musta karvapeite, kaarevat siivet sekä myrkkyhampaat. Hutsu viihtyy kylmässä ilmastossa ja se lisääntyy munimalla. Se saattaa laskea kerralla jopa 500 munaa, jotka kuoriutuvat noin kahden - kolmen viikon kuluttua. Hutsun puremaan on olemassa vastamyrkkyä. Hutsun myrkky saattaa olla pinnauspurtavien aineosa, sillä Fred ja George Weasley aikoivat kokeilla sen soveltuvuutta kyseiseen käyttötarkoitukseen.

Dragon (Lohikäärme)

Lohikäärmeitä on kymmenen rotua, mutta rodut saattavat risteytyä keskenään.

Dugbog (Ottoletto)

Ottoletto on suolla asuva olento, joka paikoillaan pysyessään muistuttaa kuivaa puuta. Sillä on kuitenkin evälliset kädet ja terävät hampaat. Ottoletto liikkuu lipuen ja luikerrellen tehden vakavia vaurioita ihmisten nilkoille. Ravintonaan ottoletto käyttää pikkunisäkkäitä sekä alruunaa.

Erkling (Keijujen kuhilas)

Keijujen kuhilas on tonttumainen, alle metrinmittainen olento, jolla on suipponaama ja kimakka, käkättävä ääni. Se koettaa houkutella erityisesti lapsia luokseen syödäkseen heidät. Keijujen kuhilas on kotoisin Saksan Mustasta metsästä.

Errol (Errol)

Errol on Weasleyn perheen perhepöllö. Se on väritykseltään harmaa ja ilmeisesti jo varsin iäkäs. Se ei nimittäin jaksa kuljettaa postia pidempiä matkoja.

Erumpent (Purske)

Purske on iso afrikkalainen otus, joka muistuttaa kauempaa katsottuna sarvikuonoa. Purskeella on pitkä köysimäinen häntä sekä erittäin paksu nahka. Lisäksi sillä on terävä sarvi, joka sisältää tappavaa nestettä. Se, mihin purskeen sarven neste koskettaa, räjähtää. Sarvi kykenee myös lävistämään lähes mitä tahansa. Purske synnyttää yhden vasikan kerrallaan, ja se on käymässä varsin harvinaiseksi johtuen siitä, että urokset räjäyttelevät toisiaan kosintamenojen aikana.

Fairy (Keiju)

Keiju on pieni, noin 2-13 senttiä pitkä, vähäjärkinen otus, jota velhot usein käyttävät koristeena. Keiju on varsin ihmismäinen olento, mutta sillä on hyönteismäiset, läpikuultavat ja moniväriset siivet, eivätkä keijut osaa puhua. Kommunikointikeinonaan keijut käyttävät keskenään sirisemistä. Keiju lisääntyy munimalla. Se saattaa munia jopa 50 munaa lehden alapintaan. Munasta kuoriutuu kirkasvärinen toukka, joka kehrää itselleen kotelon. Kotelosta kuoriutuu kuukauden kuluttua täysikasvuinen keiju.

Fang (Tora)

Jättikokoinen musta koira, joka kuuluu Hagridille.

Fawkes (Fawkes)

Feeniks-lintu, joka on Albus Dumbledoren lemmikki. Fawkes on kullankirjava lintu, jonka silmiä kuvaillaan mustiksi kuin helmet. Fawkesin pyrstösulka on sekä Harryn että Voldemortin sauvan ytimenä.

Fire Crap (Tulirapu)

Tulirapu on ison kilpikonnan näköinen olento, jonka kilvessä on jalokiviä. Se pystyy syöksemään tulta perästään. Tulirapua elää luonnonvaraisena vain Fidzillä.

Firenze (Firenze)

Kentauri, jolla on valkoiset hiukset sekä ruumis kuin palomino-hevosella. Sen silmiä kuvaillaan hämmästyttävän sinisiksi. Firenze erotettiin laumasta sen jälkeen, kun se suostui opettamaan ennustamista Tylypahkassa.

Flesh-Eating Snail (Lihansyöjäetana)

Lihansyöjäetanasta ei tiedetä muuta kuin mitä olennon nimi kertoo. Hagrid hankki Iskunkiertokujalta karkotetta, kun lihansyöjäetanat uhkasivat syödä Tylypahkan kaalit.

Flobberworm (Fletkumato)

Fletkumato on paksu, ruskea mato, joka kasvaa noin 20 senttiä pitkäksi. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu vähäinen liikkuminen, liman erittäminen sekä se, ettei fletkumadon päitä kykene erottamaan toisistaan. Fletkumadon pääravintoa ovat salaatinlehdet.

Fluffy (Pörrö)

Kolmipäinen koira, jonka Hagrid lainasi vartioimaan Viisasten kiveä. Hagrid hankki Pörrön ostamalla sen eräältä kreikkalaiselta hepulta. Pörrö rauhoittuu musiikilla, sillä se nukahtaa heti musiikkia kuullessaan.

Fwooper (Flooperi)

Flooperi on lintu, jota tavataan väritykseltään oranssina, pinkkinä, limetinvihreänä sekä keltaisena. Lisäksi sen munat ovat väritykseltään kuviollisia. Tunnusomaista on lisäksi se, että flooperin laulu tekee kuulijansa hulluksi. Flooperin sulista valmistetaan hienoja sulkakyniä.

Gernumbli gardensi (Gernumbli gardens)

Ksenofilius Lovekivan käyttämä, hänen mukaansa oikea nimitys menninkäisistä. Ksenofilius sanoo, että menninkäisen puremasta saattaa saada uuden kyvyn, kuten yllättävän tarpeen saarnata veden kielellä.

Ghost (Aave)

Aave on kuolleen ihmisen sielu, joka kulkee elävien maailmassa. Aave ei ole kuollut eikä elävä, vaan jonkinlainen välimuoto. Ainoastaan velhoista ja noidista voi tulla aaveita ja heistäkin ainoastaan, jos he valitsevat sen tien ennen kuolemaansa. Hyvin harva velho tai noita kuitenkaan haluaa jatkaa aaveena.

Ghoul (Paha henki)

Paha henki muistuttaa hevosenhampaista vuorenäijää. Se on ruma mutta vaaraton, sillä se korkeintaan murisee kohtaamilleen ihmisille. Paha henki asustelee velhojen ullakoilla ja aitoissa, joissa se paiskoo tavaroita ja ulisee. Paha henki on eräänlainen velhoperheen lemmikki, jonka ravintoa ovat hämähäkit ja yöperhoset. Kotikolossa heti Ronin huoneen yläpuolella olevalla ullakolla asuu paha henki, joka hakkaa putkia ja vaikeroi.

Giant (Jättiläinen)

Jättiläinen on kamalan ilkeä otus, joka tykkää tappamisesta. Kooltaan se voi olla kuudesta jopa lähemmäs kahdeksaa metriä korkea. Jättiläinen on lähes sukupuuton partaalla, mutta noin 80 yksilön tiedetään piileskelevän Euroopan vuoristoissa.

Giant Squid (Jättiläiskalmari)

Tylypahkan läheisessä järvessä asuu jättiläiskalmari. Tämä olio vaikuttaa varsin ystävälliseltä, siltä se antaa kutitella lonkeroitaan sekä se uiskentelee oppilaiden kanssa. Tämä jättiläiskalmari syö ainakin paahtoleipää.

Glabbert (Mudakko)

Mudakko on vihreänkirjava olento, joka muistuttaa sammakon ja apinan risteytystä. Sillä on sileä karva, pitkät ja notkeat räpyläraajat, lyhyet sarvet sekä suuri suu täynnä veitsenteräviä hampaita. Mudakon tunnistaa keskellä otsaa olevasta märkärakkulasta, joka alkaa välkkyä helakanpunaisena otuksen vaistotessa lähestyvän vaaran. Mudakko liikkuu ketterästi oksalta toiselle kuin oranki. Ravintonaan se käyttää pieniä liskoja sekä lintuja.

Gnome (Menninkäinen)

Hädin tuskin kymmenen tuuman mittainen, nahkamainen puutarhan tuholainen, jolla on perunan näköinen ja kuhmurainen kalju pää, sekä känsäiset kintut. Menninkäisillä on partaveitsen terävät hampaat ja niiden ruokavalioon kuuluvat ainakin kastemadot, joita ne kiskovat maasta ja imeskelevät tyytyväisinä. Puutarhan hoidon kannalta on suotavaa kitkeä menninkäiset aika ajoin. Kitkeminen tapahtuu tarttumalla otuksia jaloista ja pyörittämällä niitä pään yläpuolella isossa kaaressa niin, etteivät ne enään sekaisina löytäisi takaisin menninkäiskoloihinsa.

Goblin (Maahinen)

Maahinen on varsin älykäs. Sitä kuvataan kasvoiltaan tummaksi ja ovelaksi. Se on ihmistä pienempi, mutta sillä on pitkät sormet sekä jalkaterät. Maahinen osaa ihmiskieltä, mutta maahistahista (engl. gobbledegook) on maahisten oma kieli. «Bladvak» on maahistahista–kieltä. Ihmiskielellä se tarkoittaa sanaa hakku. Velhopankki Irvetassa (engl. Gringotts) työskentelee satoja maahisia.

Graphorn (Rynnisarvi)

Rynnisarvi on iso harmahtavanpunainen, kyttyräselkäinen otus, jolla on kaksi terävää sarvea. Tämä nelipeukaloiset jalat omaava olento on erittäin pahansisuinen. Rynnisarven nahka on vahvempaa kuin lohikäärmeen. Jauhettua rynnisarven sarvea käytetään monissa liemissä.

Griffin (Aarnikotka)

Aarnikotkalla on jättiläiskotkan eturaajat ja pää yhdistettynä leijonan ruumiiseen. Ravintonaan se käyttää raakaa lihaa. Aarnikotkaa käytetään usein vartijana.

Grindylow (Kirskuristaja)

Kirskuristaja on sarvekas, vaaleanvihreä, järvissä asuva vesihenki. Sen ravintoa ovat pikkukalat. Kirskuristajan tyypillisiä piirteitä ovat pitkät mutta helposti katkeavat sormet sekä vihreät hampaat.

Hag (Raivotar)

Raivotar tunnetaan myös nimellä noita-akka. Raivotar on naispuolinen, ihmismäinen olento, joka naamioituu jästeiltä. Raivottaret käyttävät ravinnokseen ainakin raakaa maksaa.

Hebridean Black (Hebridienmusta)

Hebridienmusta on karkeasuomuinen lohikäärme, jolla on teräviä kohoumia selässä sekä pyrstössä nuolenmuotoinen piikki. Tunnusomaista hebridienmustalle on myös lepakkomaiset siivet ja sinipunaiset silmät. Se saattaa kasvaa jopa yli yhdeksän metriä korkeaksi. Hebridienmusta vaatiikin reviirikseen yli 250 neliökilometriä, ja sitä tavataan Britanniassa. Ravintonaan se käyttää pääasiassa peuroja.

Hedwig (Hedwig)

Harryn pöllö Hedwig on valkoinen tunturipöllö. Se on naaraspöllö, joka sai nimensä Historian taikakaudet –kirjasta. Hagrid antoi Hedwigin Harrylle tämän 11-vuotissyntymäpäivälahjana.

Hermes (Hermes)

Percy Weasleyn pöllö, jonka Percy sai isältään valvoja-oppilaaksi pääsyn kunniaksi. Hermes on sarvipöllö.

Hinkypunk (Hämykeiju)

Pieni hauraalta näyttävä, harmittoman näköinen yksijalkainen otus, joka näyttää koostuvan savunhahtuvista. Harmittomasta ulkonäöstään huolimatta hämykeiju houkuttelee kulkijoita suonsilmään heiluttaen kädessään lyhtyä, jota uhrit seuraavat kohtalokkain seurauksin.

Hippocampus (Hippokamppi)

Hippokampilla on hevosen pää ja eturuumis yhdistettynä jättiläiskalan takaruumiiseen ja pyrstöön. Tämä pääasiassa Välimerellä tavattava otus munii läpikuultavia munia. Munien sisässä on havaittavissa hevonkutua.

Hippogriff (Hevoskotka)

Hevoskotkalla on jättiläiskotkan pää ja hevosen ruumis. Niitä tavataan erivärisinä, esimerkiksi pronssisina, harmaina, mustina ja kastanjan sävyisinä. Hevoskotka on lentokykyinen jo viikon iässä. Hevoskotkan kesyttämiseen tarvitaan asiantuntemusta, sillä se on varsin ylpeä otus. Lähestyttäessä hevoskotkaa on siltä pyydettävä lupa kumartamalla. Jos hevoskotka kumartaa takaisin, matkan jatkaminen on turvallista. Hevoskotka munii yhden munan maahan rakentamaansa pesään. Nuori hevoskotka kuoriutuu hauraasta munasta vuorokauden kuluttua. Ravintonaan hevoskotka käyttää lintuja ja pikkunisäkkäitä.

Horklump (Härklöntti)

Härklöntti muistuttaa ulkonäöltään lihaisaa, punertavaa sientä, josta kasvaa mustia jouhia. Lisääntymällä nopeasti se saattaa peittää puutarhan muutamassa päivässä. Ravinnokseen härklöntti käyttää kastematoja, kun taas menninkäiset saalistavat härklönttejä.

House-elf (Kotitonttu)

Kotitonttu on hyvin ihmismäinen olento, joilla on lepakkomaiset korvat ja suuret silmät.Kotitontun tehtävänä on palvella samaa kotia ja velhosukua ikuisesti, ellei omistajavapauta kotitonttuaan antamalla sille vaatetta. Kotitonttu on uskollinen jahuomaamaton, mutta omaa myös niille ominaista vahvaa taikavoimaa, jota ei ole velhoilla.Tämän takia kotitontut pystyvät ilmiintymään myös Tylypahkassa, jossa ne hoitavat huomaamattomasti askareitaan. Tylypahkassa työskentelee yli sata kotitonttua.

Hungarian Horntail (Unkarilainen sarvipyrstö)

Unkarilainen sarvipyrstö on mustasuomuinen, liskomainen lohikäärme, jolla on keltaiset silmät. Sarvet ja pitkästä pyrstöstä törröttävät piikit ovat väriltään pronssisia. Unkarilaisen sarvipyrstön lieskapituus voi olla jopa viisitoista metriä. Sen munat ovat sementinharmaita ja kovakuorisia. Ravintonaan sarvipyrstö käyttää vuohia, lampaita ja ihmisiä.

Imp (Tihulainen)

Tihulainen on ilkiötä muistuttava otus, joka ei kuitenkaan kykene lentämään. Tihulainen on väritykseltään tummanruskea tai musta, ja se asustelee kosteikossa, suolla tai jokien rannoilla. Se käyttää ravinnokseen pikkuhyönteisiä ja lisääntyy munimalla. Tihulaisen poikanen kuoriutuu reilun kahden sentin mittaisena ja täysin kehittyneenä. Aikuisiässä tihulainen on yli 15 senttiä pitkä. Se huvittelee tuuppimalla ja kampittelemalla varomattomia.

Inferius (Manalius)

Manalius on ruumis, jonka pimeyden velho on taikonut toimimaan käskyjensä mukaisesti. Se ei siis ole elossa oleva ihminen.