Abbott, Hannah (Abbott, Hannah)

Hannah Abbott on punanaamainen, lettipäinen puuskupuh -tyttö, joka aloitti Tylypahkassa samana vuonna kuin Harry Potter. Hän on Ernie Macmillanin hyvä ystävä, ja vaihtelee tämän kanssa suklaasammakkokortteja. Hannah valittiin Ernie Macmillanin kanssa puuskupuhien valvojaoppilaaksi. Lisäksi Hannah oli mukana Albuksen Kaartissa.

Abercrombie, Euan (Abercrombie, Euan)

Säikähtäneen näköinen hörökorvainen poika, joka kuului Rohkelikkojen tupaan.

Abraxan Horse (Abraxan-hevonen)

Erittäin iso ja vahva siivekäs hevonen. Rodultaan Palomino.

Accidental Magic Reversal Squad (Vahinkotaikojen peruutuspartio)

Vahinkotaikojen peruutuspartio sijaitsee taikaministeriön kolmannella tasolla.

Accio (Tulejo)

Tulejo on kutsuloitsu, jonka sanomalla saa esineen tulemaan luokseen.

Acid Pops (Hapanpastillit)

Makeisia, jotka polttavat reiän kieleen. Dumbledore käytti hapanpastillia salasanana, jolla Harry pääsi kanslian ovella kivihirviön ohi. Hapanpastilleja saa Tylyahosta, Hunajaherttuan puodista.

Ackerley, Stewart (Ackerley, Stewart)

Stewart Ackerley lajiteltiin Korpinkynsien tupaan Harryn neljäntenä kouluvuotena.

Aconite (Akonikum)

Erittäin myrkyllinen kasvi. Tunnetaan myös nimillä Ukonhattu ja Kasviarsenikki.

Acromantula (Akromantella)

Akromantella on ihmisten kieltä osaava, valtava kahdeksansilmäinen hämähäkki, joka on alun perin kotoisin Borneosta. Älykkyydeltään se on lähes ihmisen tasoa. Akromantellan ruumista peittää tuuhea, musta karva. Sillä on myös pihdit, joita se napsuttelee kiihtyessään tai suuttuessaan. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat myös myrkyllinen erite sekä akromantellan pelko jättiläiskäärmettä, basiliskia, kohtaan. Akromantellan poikaset syntyvät rantapallon kokoisista munista, joita naaras voi synnyttää kerralla jopa satoja. Akromantella kuuluu lihansyöjiin ja on vaarallinen ihmiselle. Sen myrkky on erittäin arvokasta.

Acromantula Venom (Akromantellan myrkky)

Erittäin arvokasta myrkkyä, jota on vaikeaa saada elävästä akromantellasta. Akromantella ei saa myöskään olla kuolleena kovin kauaa, sillä myrkky kuivuu nopeasti pois. Myrkystä voi saada jopa sata kaljuunaa pinttiä kohden.

Advance Guard (Etuvartio)

Joukko Feeniksin kiltaan kuuluvia noitia ja velhoja, joiden tehtävänä oli saattaa Harry Potter turvallisesti kotoaan Likusteritieltä Feeniksin Killan päämajaan Kalmanhanaukio kahteentoista.

Advanced Potion-Making (Taikajuomien valmistus edistyneille)

S.U.P.E.R. -tason oppikirja taikajuomien valmistukseen. Kirjan on kirjoittanut Maljas Purasruoho. Kuudennella lukukaudella Harry Potter saa haltuunsa Puoliveriselle Prinssille kuuluneen kirjan, jonka muistiinpanojen avulla hän menestyy erinomaisesti taikajuomien tunneilla.

Advanced Rune Translations (Riimukäännökset edistyneille)

Kirja on oppikirjana kuudentena lukuvuotena muinaisten riimujen tunneilla.

Adventures of Martin Miggs, the Mad Muggle, The (Jääräpäinen Jästi)

Sarjakuvalehti, joita Ronilla on kasa huoneessaan kotikolossa.

Age Line, The (Ikälinja)

Dumbledore asetti ikälinjan Liekehtivän pikarin ympärille estääkseen alle 17-vuotiaita ilmoittautumasta kilpailijoiksi Kolmivelho turnajaisiin.

Ageing Potion (Vanhetusliemi)

Vaikuttaa juoman nauttijaan vanhentavasti. Mitä enemmän vanhetuslientä juo, sitä enemmän vanhenee. Fred, George ja Lee Jordan yrittivät huijata ikälinjaa nauttimalla kaikki pisaran lientä - huonolla menestyksellä.

Agnes (Agnes )

Agnes oli potilaana Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalassa samalla osastolla kuin Gilderoy Lockhart, Broderick Ennus ja Longbottomit. Hänen päänsä oli kokonaan karvan peitossa ja normaalin puhumisen sijasta hän haukkui. Agnesin sukunimeä ei ole ilmoitettu kirjoissa.

Agrippa, Heinrich Cornelius (Agrippa, Heinrich Cornelius)

Ei fiktiivinen, 1486-1535 elänyt kuuluisa maagikko ja alkemisti. Harry Potter -kirjoissa hänet mainitaan suklaasammakko -keräilykorteissa.

Katso myös Wikipedia: Heinrich Cornelius Agrippa

Aguamenti (Aquatulio)

Loitsu saa veden suihkuamaan taikasauvan päästä. Harry ja Hagrid käyttivät aquatulio -loitsua sammuttaakseen Hagridin mökin.

Albania (Albania)

Varastettuaan äitinsä Rowena Korpinkynnen diadeemin Helena Korpinkynsipiiloutui Albaniaan. Helenaan rakastunut paroni (kummittelee nykyisinVerisenä paronina) tuli Rowenan lähettämänä etsimään Helenaa viedäkseenhänet takaisin kotiin. Helena kieltäytyi lähtemästä ja paroni tappoi ensin hänet ja sitten itsensä. Diadeemi jäi Albaniaan piiloon onton puunrungon sisään. Myöhemmin Voldemort haki diadeemin, teki siitä hirnyrkin ja vei takaisin Tylypahkaan. Yritettyään tappaa Harryn ensimmäisen kerran Voldemort piileskeli huhujen mukaan Albanian metsissä.

Albus Dumbledore's will (Albus Dumbledoren testamentti)

Albus Dumbledoren testamentin mukaan Harry, Ron ja Hermionet perivät seuraavat esineet: Hermione Granger saa kirjan Siuntio Silosäkeen tarinat. Ronald Weasley saa Dumbledoren pimeyttimen. Harry Potter saa siepin, jonka hän sai kiinni ensimmäisessä Tylypahkassa pelaamassaan ottelussa. Lisäksi Dumbledore testamenttasi Harrylle Godrick Rohkelikon miekan, mitä kuitenkaan ei Harrylle annettu, koska se oli «tärkeä historiallinen esine».

Alchemy (Alkemia)

Alkemia oli keskiaikainen tieteenlaji, jonka tarkoituksena oli valmistaa kultaa muista metalleista. Lisäksi alkemian tarkoituksena oli saada aikaan ns. viisasten kivi, jolla voitiin saavuttaa ikuinen elämä.

Alderton, Arkie (Alderton, Arkie)

Kuuluisa luudanvarsien suunnittelija.

Algie (Algie)

Algie on Nevillen Isosetä. Algie yritti usein yllättää Nevillen ja pakottaa hänet taikomaan, koska tätä luultiin pitkään jästiksi. Nevillen päästyä Tylypahkaan opiskelemaan Algie oli niin ylpeä, että antoi hänelle lahjaksi rupikonnan.

Alohomora (Alohomora)

Alohomora -loitsu avaa lukitun oven, ikkunan tai portin, yms. Loitsu ei toimi, jos kohde on lumottu niin, että sitä ei voi loitsulla avata. Esimerkiksi Tylypahkan portin munalukko on loihdittu Dumbledoren toimesta, eikä loitsu siihen tehoa.

Amortentia (Amortentia)

Maailman voimakkain lemmenjuoma. Juoman tunnistaa sen helmiäismäisestä hohteesta sekä höyrystä joka kohoaa tunnusomaisin spiraalein. Juoman haju on jokaiselle erilainen riippuen siitä, mikä ketäkin viehättää.

Anapneo (Anapneo)

Loitsu, joka poistaa tukokset henkitorvesta. Horatius Kuhnusarvio käytti Anapneo -loitsua Marcus Belbyyn poistaakseen fasaanin liha tukoksen hänen henkitorvestaan.

Ancient Runes (Muinaiset riimut)

Riimut ovat muinainen kirjoitus- ja kirjainjärjestelmä. Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa muinaisten riimujen opiskelu on valinnaista ja toisen luokan oppilailla on mahdollisuus valita se oppiaineeksi kolmannesta lukuvuodesta alkaen.

Ancient Runes Made Easy (Muinaiset riimut helposti)

Muinaisten riimujen oppikirja jota Hermione selailee jo toisena lukuvuotena, vaikka oppitunnit alkavat vasta kolmantena lukuvuotena.

Animagi (Animaagi)

Animaagi on noita tai velho, joka ajatuksen voimalla kykenee muuttumaan eläimeksi. Animaageja on hyvin harvassa ja taikaministeriö pitää tarkkaa listaa jokaisesta animaagista ja heidän tunnusmerkeistään, jotta taitoa ei käytettäisi väärin.

Anthology of Eighteenth Century Charms, An (Valikoima 1700-luvun loitsuja)

Harry yritti etsiä kirjasta neuvoa kolmivelhoturnajaisten toiseen koetukseen.

Aparecium (Näkyvillium)

Loitsu, joka tekee näkymättömän musteen näkyväksi.

Apparation Test Centre (Ilmiintymiskoekeskus)

Ilmiintymiskoekeskus sijaitsee Taikaministeriön kuudennella tasolla.

Apparition (Ilmiintyminen)

Ilmiintyminen on noitien ja velhojen tapa siirtyä paikasta toiseen. Ilmiintymisessä kaikkoontuu yhdestä paikasta ja ilmestyy melkein siinä samassa toiseen. Tylypahkassa on tavallisesti mahdoton ilmiintyä tai kaikkoontua. Kotitonttujen taikuus on kuitenkin erilaista kuin velhojen ja noitien, joten ne pystyvät ilmiintymään ja kaikkoontumaan Tylypahkassa.

Appleby Arrows (Nauriston Nuolet)

Nauriston Nuolet (lempinimeltään Nuolet) ovat kotoisin Englannista ja joukkue on perustettu vuonna 1612. Heidän pelikaapunsa ovat kalpean siniset ja heillä on hopeinen nuoli rinnassa tunnuksena. Nuolien kannattajat ampuivat sauvasta nuolia huispausottelun aikana vuoteen 1894 asti, kunnes se kiellettiin.Kuuluisin voitto oli Vratsan Vuoristokotkia vastaan vuonna 1932. Ottelu kesti 16 päivää.

Aquavirius Maggot (Akvaviriuksen toukka)

Ollessaan taikaministeriön salaperäisyyksien osastolla, Luna virheellisesti kuvitteli valtaisassa lasisessa säiliössä ajelehtivia helmiäisenvaaleita möykkyjä akvaviriuksen toukiksi. Hermione kuitenkin tunnisti ne aivoiksi.

Aragog (Hämäkäk)

Kielletyssä metsässä asuva Hämäkäk on akromantella. Hämäkäk kuvattiin otukseksi, jolla on valtava pitkulainen ruumis, useita karvaisia jalkoja, kiiluvat silmät sekä partaveitsenterävät pihdit. Hämäkäkillä oli Kielletyssä metsässä myös vaimo Myhäk sekä jälkeläisiä. Hagrid kasvatti Hämäkäkin munasta lähtien säilyttäen sitä aluksi Tylypahkassa kaapissa. Hämäkäkin kuoltua Hagrid hautasi sen kurpitsamaansa taakse.

Archie (Archie)

Huispauksen 422. maailmanmestaruuskisoja seuraamassa ollut ikivanha velho, joka oli pukeutunut kukikkaaseen yöpaitaan, jonka hän oli ostanut jästikaupasta. Archie ei suostunut pukeutumaan hänelle tarjottuihin liituraitaisiin housuihin, koska hän piti terveellisestä tuulenvireestä nivusissaan.

Arcus (Arkus)
Arithmancy (Numerologia)

Oppiaine Tylypahkassa. Numerologia käsittelee numeroiden maagisia ominaisuuksia. Ainetta opettaa Tylypahkassa professori Vektori.

Armadillo bile (Vyötiäisen sappi)

Vyötiäisen sappea käytetään aineosana älynteroitusjuomassa.

Armando Dippet: Master or Moron? (Armando Dippett - Älykkö vai ääliö?)

Rita Luodikon kirjoittama menestynyt elämäkerta Tylypahkan entisestä rehtorista Armando Dippetistä.

Arnold (Arnold)

Purppurainen kääpiöpallura. Ginny Weasleyn lemmikki.

Ashwinder (Tuhkaluikura)

Tuhkaluikura on liian kauan palavasta taikatulesta syntyvä solakka käärme, joka on väritykseltään harmahtava. Sen silmät ovat punaiset. Tuhkaluikura nousee vartioimattomasta hiilloksesta jättäen asumuksessa luikerrellessaan jälkeensä tuhkavanan. Tämä pimeään ja suojaisaan paikkaan munansa laskeva otus elää vain tunnin. Munien laskemisen jälkeen tuhkaluikura muuttuu tomuksi. Sen munat ovat kirkkaanpunaisia ja ne hehkuvat lämpöä. Munat sytyttävät talon helposti tuleen, ellei niitä ajoissa pakasteta oikealla loitsulla. Pakastettuja tuhkaluikuran munia käytetään lemmenjuoman ainesosana. Kokonaisina nieltävät pakastetut munat sen sijaan parantavat ihmisen horkasta.

Asphodel (Suolilja)

Jauhettua suoliljan juurta käytetään elävien kuolleiden juoman aineosana. Suolilja mainitaan kirjassa Tuhat taikayrttiä ja -sientä.

Astronomy (Tähtitiede)

Oppiaine Tylypahkassa.

Astronomy Tower (Tähtitorni)

Tähtitorni on Tylypahkan linnan korkein torni, jonka huipulla pidetään tähtitieteen tunteja. Torniin on pääsy kielletty muulloin kuin oppitunneilla.

Atmospheric Charm (Atmosfääriloitsu)
Augurey (Auguuri)

Auguuri on vihreänmusta lintu, joka on erityisen arka. Se näyttää varsin laihalta ja surulliselta. Auguuri tekee pisaranmuotoisen pesän piikkipusikkoon, ja ravinnokseen se käyttää hyönteisiä sekä keijuja. Tunnusomaista auguurille on, että se lentää vain rankkasateessa ja laulaa sateen lähestyessä. Auguurin sulat eivät sovellu sulkakyniksi mustetta hylkivän ominaisuutensa takia.

Auntie Muriel (Muriel -täti)
Auror (Aurori)

Aurorit ovat pimeyden velhojen metsästäjiä. He ovat ovat velhojen parhaimmistoa ja opiskelevat Tylypahkasta valmistumisen jälkeen vielä kolme vuotta mm. kätkeytymistä ja naamioitumista.

Auror Headquarters (Aurorien päämaja)

Aurorien päämaja sijaitsee taikaministeriössä tasolla kaksi. Päämaja on sotkuinen ja soppeihin jaettu tila, jonka seinillä on kuvia perheenjäsenistä etsintäkuulutettuihin velhoihin, huispausjoukkueen julisteita sekä Päivän Profeetan artikkeleita.

Auror Office (Aurorivirasto)

Aurorivirasto sijaitsee taikaministeriössä tasolla kaksi. Auroriksi haluavan on osallistuttava tiukkoihin luonne- ja soveltuvuuskokeisiin aurorivirastossa.

Auto-Answer Quill (Itsevastaava sulkakynä)

Väline, jonka avulla voi luntata kokeissa. Itsevastaavaa sulkakynää ei saa tuoda tutkintosaliin.

Avada Kedavra (Avada Kedavra)

Tappokirous, joka aiheuttaa välittömän kuoleman. Kirousta ei voi torjua, eikä siihen ole vastakirousta. Avada Kedavra on yksi kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta ja jos sen langettaa toiseen ihmiseen, saa elinkautisen rangaistuksen Azkabanin velhovankilassa. Ainoa joka on selvinnyt kirouksesta, on Harry Potter. Hänen äitinsä rakkaus sai kirouksen kimpoamaan takaisin sen loitsijaan, Voldemortiin.

Avery (1) (Avery (1))

Yksi varhaisimmista kuolonsyöjistä (n.1955). Hän opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Tom Valedro.

Avery (2) (Avery (2))

Kuolonsyöjä, joka opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Severus Kalkaros. Voldemortin kukistuttua Avery kiemurteli kiipelistä väittämällä, että toimi komennuskirouksen alaisena, eikä häntä lähetetty Azkabaniin.

Avis (Lenne)

Loitsu saa taikasauvan kärjestä lennähtämään visertäviä lintuja.

Azkaban (Azkaban)

Azkabanin vankila on vahvasti vartioitu, taikaministeriön alainen velhovankila. Vankeja vartioivat ankeuttajat. Vankien altistuminen pitkään ankeuttajan läsnäololle vie heiltä järjen.