Jeti (Yeti)

Jeti, joka tunnetaan myös nimillä isojalka ja lumimies, voi kasvaa yli neljämetriseksi. Tunnusomaisia piirteitä ovat vitivalkoinen karva sekä pelko tulta kohtaan. Jeti on kaikkiruokainen, ja sen epäillään olevan sukua peikolle.

Jättiläinen (Giant)

Jättiläinen on kamalan ilkeä otus, joka tykkää tappamisesta. Kooltaan se voi olla kuudesta jopa lähemmäs kahdeksaa metriä korkea. Jättiläinen on lähes sukupuuton partaalla, mutta noin 80 yksilön tiedetään piileskelevän Euroopan vuoristoissa.

Jättiläiskalmari (Giant Squid)

Tylypahkan läheisessä järvessä asuu jättiläiskalmari. Tämä olio vaikuttaa varsin ystävälliseltä, siltä se antaa kutitella lonkeroitaan sekä se uiskentelee oppilaiden kanssa. Tämä jättiläiskalmari syö ainakin paahtoleipää.

Kaksipäinen vesilisko (Double-Ended Newt)

Lemmikkieläin. Ihmeiden Eläintarha -taikaeläinkaupassa kaksipäisen vesiliskon omistaja sai neuvoja lemmikkinsä hoitoon.

Kaksisarvinen (Bicorn)

Kaksisarvisen sarvijauhe on monijuomaliemen ainesosa. Itse olennosta ei tiedetä oikeastaan mitään muuta kuin mitä sen nimi kertoo. Olennon epäillään muistuttavan yksisarvista muuten, paitsi että kaksisarvisella on yhden sarven sijaan kaksi.

Kalmolaskos (Lethifold)

Kalmolaskos on harvinainen, ainoastaan trooppisessa ilmastossa asuva olio, joka muistuttaa maassa lipuvaa mustaa viittaa. Se on paksuudeltaan noin reilun sentin mittainen. Kalmolaskos valitsee uhreikseen useimmiten nukkuvia. Tukehdutettuaan saaliinsa kalmolaskos nielaisee sen kokonaisena. Kalmolaskos poistuu paikalta normaalia paksumpana jättämättä jälkeensä mitään todisteita teostaan tai itsestään. Ainoastaan suojelius–loitsu kykenee karkottamaan kalmolaskoksen. Kalmolaskos tunnetaan myös nimellä elävä käärinliina.

Kani (Rabbit)

Harry mainitsee kanin nähtyään lajitteluhatun ensimmäisen kerran. Hän luulee, että tupiin lajittelussa oppilaiden pitää vetää hatusta kaniini. Ihmeiden Eläintarhassa on myynnissä lihava, valkoinen kani, joka muuttui kovaäänisesti poksahdellen silinterihatuksi ja jälleen takaisin kaniksi.

Kappa (Kappa)

Kammottava vesiotus, joka näyttää suomupeitteiseltä apinalta. Kappojen räpyläkädet syyhyävät päästä kuristamaan vahingossa niiden lampiin kahlanneita uhreja. Severus Kalkaros kertoo Kappojen esiintyvän yleisemmin Mongoliassa mutta kirjassa «Ihmeotukset ja niiden olinpaikat» kerrotaan niiden kuitenkin olevan kotoisin Japanista.

Keiju (Fairy)

Keiju on pieni, noin 2-13 senttiä pitkä, vähäjärkinen otus, jota velhot usein käyttävät koristeena. Keiju on varsin ihmismäinen olento, mutta sillä on hyönteismäiset, läpikuultavat ja moniväriset siivet, eivätkä keijut osaa puhua. Kommunikointikeinonaan keijut käyttävät keskenään sirisemistä. Keiju lisääntyy munimalla. Se saattaa munia jopa 50 munaa lehden alapintaan. Munasta kuoriutuu kirkasvärinen toukka, joka kehrää itselleen kotelon. Kotelosta kuoriutuu kuukauden kuluttua täysikasvuinen keiju.

Keijujen kuhilas (Erkling)

Keijujen kuhilas on tonttumainen, alle metrinmittainen olento, jolla on suipponaama ja kimakka, käkättävä ääni. Se koettaa houkutella erityisesti lapsia luokseen syödäkseen heidät. Keijujen kuhilas on kotoisin Saksan Mustasta metsästä.

Kelppi (Kelpie)

Kelppi on vesihenki, joka voi muuttua eri hahmon näköiseksi. Yleensä se esiintyy hevosena, jonka harja on osmankäämiä. Jos kelppi saa ratsastajan selkäänsä, se sukeltaa pohjaan ahmiakseen uhrinsa siellä. Kelpin voi nujertaa asetusloitsulla. Jästimaailmasta tuttu Skotlannin Loch Nessin hirviö on kelppi. Kelppiä kutsutaan myös hiideksi.

Kentauri (Centaur)

Kentaurilla on ihmisen pää, ruumis sekä ylävartalo yhdistettynä hevosen ruumiiseen. Väritykseltään kentaureja on monenlaisia. Kentauri osaa puhua, ja se on älykäs sekä epäluuloinen olento, joka ei kaipaa ihmisen huolenpitoa. Kentauri elää laumoissa. Se on tiettävästi taitava ennustamisessa, tähtitieteessä, jousiammunnassa ja taikaparantamisessa, mutta kokonaisuudessaan kentaurin elämä on salaisuuksien verhoama.

Kimeera (Chimaera)

Kimeera on erittäin vaarallinen otus, jolla on leijonan pää yhdistettynä vuohen ruumiseen sekä lohikäärmeen pyrstöön. Tämä verenhimoinen hirviö on kotoisin Kreikasta.

Kirskuristaja (Grindylow)

Kirskuristaja on sarvekas, vaaleanvihreä, järvissä asuva vesihenki. Sen ravintoa ovat pikkukalat. Kirskuristajan tyypillisiä piirteitä ovat pitkät mutta helposti katkeavat sormet sekä vihreät hampaat.

Kissa (Cat)

Kissa on sallittu lemmikki Tylypahkan oppilailla. Koulun vahtimestarilla Vorolla on lemmikkinään kissa nimeltään Norriska (Mrs. Norris). Norriska on ruipelo, tomunvärinen otus, jolla on keltaiset lamppumaiset silmät. Miuku (Tibbles), Tuisku (Snowy), Tassu (Mr Paws) ja Hattara (Tufty) ovat rouva Figgin kissoja. Niin Norriskalla kuin rouva Figgin kissoillakin on joitakin voimia, sillä tarpeen tullen ne voivat hakea omistajansa paikalle.

Koira (Dog)

Hagridilla on koira, jonka nimi on Tora (engl. Fang). Se on valtava, musta tanskandoggi. Toralla ei tiettävästi ole minkäänlaisia taikavoimia: itse asiassa Tora on Hagridin mukaan melkoinen pelkuri.

Kolmipäinen koira (Three-Headed Dog)

Kolmipäinen koira on hirviömäisen suuri koira, jolla on nimensä mukaisesti kolme päätä.

Kotitonttu (House-elf)

Kotitonttu on hyvin ihmismäinen olento, joilla on lepakkomaiset korvat ja suuret silmät.Kotitontun tehtävänä on palvella samaa kotia ja velhosukua ikuisesti, ellei omistajavapauta kotitonttuaan antamalla sille vaatetta. Kotitonttu on uskollinen jahuomaamaton, mutta omaa myös niille ominaista vahvaa taikavoimaa, jota ei ole velhoilla.Tämän takia kotitontut pystyvät ilmiintymään myös Tylypahkassa, jossa ne hoitavat huomaamattomasti askareitaan. Tylypahkassa työskentelee yli sata kotitonttua.

Koukkujalka (Crookshanks)

Hermionen lemmikki Koukkujalka on puoliksi gäätä ja puoliksi kissa. Koukkujalalla on kellanpunainen, pörheä ja paksu turkki sekä länkisääret. Sen kasvot ovat littanat ja jörönnäköiset.

Kukkolisko (Cockatrice)

Kukkolisko on todennäköisesti kukon ja käärmeen tai kukon ja lohikäärmeen risteytys. Sitä käytettiin vuonna 1792 pidetyissä kolmivelhoturnajaisissa, jossa kilpailijoiden piti koetuksessa pyydystää kukkolisko.

Kutka (Scabbers)

Ron Weasleyn lemmikkirotta. Kutka oli aikaisemmin Percyn lemmikki, joka antoi sen Ronille saatuaan itse Hermes -lemmikkipöllön. Kutka paljastui Peter Piskuilanin animaagihahmoksi kirjassa Harry Potter ja Azkabanin vanki.

Kuutamolla (Mooncalf)

Kuutamolla on arka olento, joka tulee esiin vain täydenkuun aikaan. Se on väritykseltään vaaleanharmaa. Lisäksi sillä on pyöreät, ulkonevat silmät, sileä ruumis sekä neljä honteloa lättäjalkaista raajaa. Kuutamollan hopeista sontaa käytetään pihakasvien lannoitteena. Jätökset tulee kuitenkin kerätä ennen auringonnousua. Kuutamollan sonnalla lannoitetut kasvit kasvavat nopeasti, ja ne kehittyvät erityisen vahvoiksi. Kuutamollan tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu myös kosintamenoiksi uskotut tanssit. Tanssiessaan monimutkaisia tanssejaan se nousee takajaloilleen jättäen geometrisiä kuvioita viljapeltoihin.

Kyhmi (Knarl)

Kyhmi muistuttaa hyvin paljon siiliä. Kyhmin erottaakin siilistä vain siitä, että jos sille tarjoaa ruokaa, se raatelee puutarhan kasvit ja koristeet. Syynä tähän käytökseen on se, että kyhmi epäilee, että sitä houkutellaan ansaan ravintoa tarjoamalla.

Kääpiöpallura (Pygmy Puff)

Kääpiöpallura on pienempi versio puhpallurasta. Kääpiöpallura on pyöreä, ja se on kokonaan pehmeän karvan peitossa. Kääpiöpallura päästää korkeaa vikisevää ääntä. Se on suosittu lemmikki, ja sitä tavataan väritykseltään vaaleanpunaisena sekä violettina.

Lankkurousku (Bundimun)

Lankkurousku on tuholainen, joka mädättää eritteellään asumusten perustukset. Se asettuu usein asustelemaan lattialautojen ja kynnysten alle leviten koko asumukseen. Lankkurousku muistuttaa levätessään vihreää sienikasvustoa, jolla on silmät. Sillä on myös lukuisa määrä honteloita jalkoja. Asumuksessa vallitseva lahon haju kertoo lankkurouskun läsnäolosta. Ravinnokseen lankkurousku käyttää likaa, minkä takia sen eritettä käytetään laimennettuna eräissä taikapuhdistusaineissa.

Lihansyöjäetana (Flesh-Eating Snail)

Lihansyöjäetanasta ei tiedetä muuta kuin mitä olennon nimi kertoo. Hagrid hankki Iskunkiertokujalta karkotetta, kun lihansyöjäetanat uhkasivat syödä Tylypahkan kaalit.

Limppi (Plimpy)

Limppi on syvissä vesissä asuva, kahdella räpyläjalalla liikkuva kala, joka käyttää ravinnokseen pääasiassa merietanoita. Tämä pallomainen, täplikäs olio saattaa näykkiä myös uimareita.

Lirppuva loistoveikko (Blibbering Humdinger)

Lirppuva loistoveikko on olio, jonka olemassaolosta ei ole varmuutta. Luna Lovekiva kuitenkin uskoo, että lirppuvia loistoveikkoja on.

Lohikäärme (Dragon)

Lohikäärmeitä on kymmenen rotua, mutta rodut saattavat risteytyä keskenään.

Maahinen (Goblin)

Maahinen on varsin älykäs. Sitä kuvataan kasvoiltaan tummaksi ja ovelaksi. Se on ihmistä pienempi, mutta sillä on pitkät sormet sekä jalkaterät. Maahinen osaa ihmiskieltä, mutta maahistahista (engl. gobbledegook) on maahisten oma kieli. «Bladvak» on maahistahista–kieltä. Ihmiskielellä se tarkoittaa sanaa hakku. Velhopankki Irvetassa (engl. Gringotts) työskentelee satoja maahisia.

Magorian (Magorian)

Kentauri, jolla on ylväät kasvot ja pitkät mustat hiukset. Magorianilla on rautiaan hevosen ruumis. Magorian kuuluu Kielletyssä metsässä asuvaan kentaurilaumaan.

Manalius (Inferius)

Manalius on ruumis, jonka pimeyden velho on taikonut toimimaan käskyjensä mukaisesti. Se ei siis ole elossa oleva ihminen.

Mantikori (Manticore)

Mantikorissa yhdistyy ihmisen pää leijonan ruumiiseen ja skorpionin häntään. Mantikori on erittäin vaarallinen, mutta myös harvinainen. Tunnusomaisia piirteisiin lukeutuu hyräily uhria syödessä sekä nahka, joka hylkii useimpia loitsuja. Mantikorin piikki tappaa välittömästi.

Menninkäinen (Gnome)

Hädin tuskin kymmenen tuuman mittainen, nahkamainen puutarhan tuholainen, jolla on perunan näköinen ja kuhmurainen kalju pää, sekä känsäiset kintut. Menninkäisillä on partaveitsen terävät hampaat ja niiden ruokavalioon kuuluvat ainakin kastemadot, joita ne kiskovat maasta ja imeskelevät tyytyväisinä. Puutarhan hoidon kannalta on suotavaa kitkeä menninkäiset aika ajoin. Kitkeminen tapahtuu tarttumalla otuksia jaloista ja pyörittämällä niitä pään yläpuolella isossa kaaressa niin, etteivät ne enään sekaisina löytäisi takaisin menninkäiskoloihinsa.

Merikäärme (Sea Serpent)

Merikäärme on yli 30 metriä pitkä, hevosmaisen pään ja käärmemäisen ruumiin omaava olento, joka nousee kummuiksi mereen. Vaikka merikäärme onkin pelottavan näköinen, se ei tapa ihmistä.

Metsinkäinen (Leprechauns)

Metsinkäinen on puhuva, noin 15 senttiä pitkä olento, jota tavataan vain Irlannissa. Metsinkäinen tuottaa todentuntuista, kultamaista ainetta, joka katoaa parissa tunnissa. Sen pääravintoa ovat lehdet. Metsinkäinen synnyttää eläviä poikasia. Metsinkäiset olivat Irlannin huispausjoukkueen maskotteja huispauksen maailmanmestaruuskisoissa. Kisoissa niillä oli yllään punainen liivi ja kädessään pieni kultainen tai vihreä lamppu.

Metsäneito (Wood Nymph)

Fleur Delacourtin mukaan Beauxbatonissa metsänneitojen kuoro laulaa jouluna serenadeja aterian ajan.

Miuku (Tibbles)

Miuku oli yksi rouva Figgin kissoista.

Moka (Moke)

Moka on noin 25 senttiä pitkä hopeisenvihreä lisko, joka kykenee kutistumaan tahdonvoimalla vieraan lähestyessä. Tästä syystä sen nahka on erittäin suosittu lompakoiden raaka-aine, sillä varkaiden on mahdotonta löytää lompakkoa sen kutistuessa. Mokan nahka on pinnaltaan suomumainen.

Mudakko (Glabbert)

Mudakko on vihreänkirjava olento, joka muistuttaa sammakon ja apinan risteytystä. Sillä on sileä karva, pitkät ja notkeat räpyläraajat, lyhyet sarvet sekä suuri suu täynnä veitsenteräviä hampaita. Mudakon tunnistaa keskellä otsaa olevasta märkärakkulasta, joka alkaa välkkyä helakanpunaisena otuksen vaistotessa lähestyvän vaaran. Mudakko liikkuu ketterästi oksalta toiselle kuin oranki. Ravintonaan se käyttää pieniä liskoja sekä lintuja.

Muumio (Mummy)

Muumio on siteisiin kääritty ruumis. Parvati Patil pelkää erityisen paljon muumiota.

Myhäk (Mosag)

Akromantella, joka on kielletyssä metsässä asuvan Hämäkäkin vaimo.

Myrsyli (Murtlap)

Myrsyli on rottaa muistuttava olento, jolla kasvaa selässä merivuokkoa muistuttava kasvannainen. Myrsyli käyttää ravinnokseen äyriäisiä, mutta myös myrsylien päälle tallovien jalkoja. Myrsylin tuntokarvoilla on todettu olevan vaikutusta haavojen parantamisessa, sillä siitä tehty uute poistaa kivun.

Mörkö (Boggart)

Mörkö on pimeässä ja suljetussa tilassa viihtyvä hahmonvaihtaja. Se ottaa esiin tullessaan aina sen hahmon, minkä se olettaa kohtaamaansa ihmistä pelottavan kaikkein eniten. Sitä, miltä mörkö näyttää yksin ollessaan, ei tiedetä. Mörköä käsitellessä kannattaa hankkiutua toisten seuraan, jolloin mörkö hämmentyy eikä tiedä, minkä hahmon ottaisi. Mörön voi karkottaa naurulla, joten se on pakotettava ottamaan hahmo, joka on huvittava.

Möykkynokka (Lopalug)

Möykkynokka on noin 25 senttiä pitkä, Pohjanmeressä asuva, yksinkertainen otus. Sillä on kumimainen nokka sekä myrkkypussi, josta se räiskäyttää myrkkyä tuntiessaan itsensä uhatuksi. Tästä syystä vedenväki käyttää möykkynokkaa aseena.

Nagini (Nagini)

Voldemortin jättiläismäinen lemmikkikäärme. Voldemortin ollessa vielä ilman kunnon ruumista, Peter lypsi siitä myrkkyä, jota Voldemort käytti ravintonaan. Voldemort teki Naginista hirnyrkin. Nagini hyökkäsi Arthur Weasleyn kimppuun ja «esitti» Bathilda Bagshottia. Neville tappoi käärmeen Rohkelikon miekalla.

Norbert (Norbert)

Hagridin lohikäärme Norbert on norjalainen röpelöniska. Norbert muistutti syntyessään mustaa rytistynyttä sateenvarjoa. Sen piikikkäät siivet olivat isot vartaloon verrattuna. Norbertin kuono oli pitkä, ja sillä oli pienet sarventyngät sekä oranssit mulkosilmät.

Norberta (Norberta)

Norbert nimettiin uudestaan Norbertaksi, kun tämän lohikäärmeen huomattiin olevan naaras. Asia huomattiin Charlien mukaan siitä, että naaraat ovat häijympiä.

Norjalainen röpelöniska (Norwegian Ridgeback)

Norjalainen röpelöniska on harvinaisimpia lohikäärmeitä. Tunnusomaista sille on selässä kasvava rivi mustia nystyröitä. Ravintonaan se käyttää nisäkkäiden lisäksi myös vedeneläviä. Röpelöniskan munat ovat mustia.

Norriska (Norris, Mrs.)

Tylypahkan vahtimestarin Argus Voron lemmikkikissa. Norriska on ruipelo, tomunvärinen otus, jolla on keltaiset lamppumaiset silmät. Norriska hakee tarpeen tullen omistajansa paikalle.

Nundu (Nundu)

Nundu on jättiläisleopardi, joka kuitenkin liikkuu äänettömästi. Sen hengitys aiheuttaa herkästi tarttuvia ja nopeasti leviäviä sairauksia. Tästä syystä nundua pidetään yhtenä vaarallisimmista taikaolennoista.

Okkami (Occamy)

Okkami on höyhenpeitteinen, siivekäs olento, jolla on kaksi jalkaa. Sillä on käärmeen ruumis, ja se voi kasvaa jopa yli neljä metriä pitkäksi. Okkami käyttää ravintonaan pääasiassa rottia ja lintuja. Sen munat ovat puhdasta ja pehmeää hopeaa.

Ottoletto (Dugbog)

Ottoletto on suolla asuva olento, joka paikoillaan pysyessään muistuttaa kuivaa puuta. Sillä on kuitenkin evälliset kädet ja terävät hampaat. Ottoletto liikkuu lipuen ja luikerrellen tehden vakavia vaurioita ihmisten nilkoille. Ravintonaan ottoletto käyttää pikkunisäkkäitä sekä alruunaa.

Paha henki (Ghoul)

Paha henki muistuttaa hevosenhampaista vuorenäijää. Se on ruma mutta vaaraton, sillä se korkeintaan murisee kohtaamilleen ihmisille. Paha henki asustelee velhojen ullakoilla ja aitoissa, joissa se paiskoo tavaroita ja ulisee. Paha henki on eräänlainen velhoperheen lemmikki, jonka ravintoa ovat hämähäkit ja yöperhoset. Kotikolossa heti Ronin huoneen yläpuolella olevalla ullakolla asuu paha henki, joka hakkaa putkia ja vaikeroi.

Peikko (Troll)

Peikko voi kasvaa lähes neljän metrin mittaiseksi ja painaa yli tonnin. Se on väkivaltainen ja tyhmä olento, jota kuitenkin voidaan koulutettuna käyttää vartijana. Peikko kommunikoi murahduksin, mutta se saattaa oppia myös muutamia ihmiskielen sanoja. Peikkoja on kolmea rotua, joista vuorenpeikko on kooltaan kookkain ja samalla myös häijyin peikkolaji. Vuorenpeikko kuvataan väriltään kalvakanharmaaksi ja kaljuksi. Metsänpeikko on iholtaan vaaleanvihreä. Sen hiusten väri voi olla vihreä tai ruskea. Joenpeikolla sen sijaan on lyhyet sarvet ja sinertävänpunertava iho, jossa saattaa olla karvapeite. Ravinnokseen peikot syövät raakaa lihaa, joka voi olla peräisin niin ihmisestä kuin eläimestäkin.

Pilkukas pahankoura (Mackled Malaclaw)

Pilkukas pahankoura on hummeria muistuttava olento, jonka liha ei kuitenkaan kelpaa ihmisravinnoksi. Sen lihan syöminen aiheuttaa korkean kuumeen sekä vihertävää ihottumaa. Tämä tummanvihreäpilkullinen, vaaleanharmaa otus kasvaa noin 30 senttiä pitkäksi. Ravinnokseen pilkukas pahankoura käyttää pääasiassa pikkuäyriäisiä. Pahankouran purema tekee uhrista epäonnisen jopa viikon ajaksi.

Pokkuroija (Bowtruckle)

Pokkuroija on erittäin vaikeasti havaittava puunsuojelija, joka on alle 20 senttiä pitkä. Se sopeutuu hyvin metsään, sillä se näyttää risulta tai kaarnalta, jolla on silmät. Sen silmien väri on koppakuoriaisen ruskea. Lisäksi pokkuroijalla on kyhmyiset kädet ja jalat. Ravinnokseen pokkuroija käyttää hyönteisiä sekä hutsun munia. Se on arka olento, joka käy kimppuun vain silloin, kun sen kotipuuta uhataan. Tällöin pokkuroija kaivaa uhkaajalta silmät päästä pitkillä ja terävillä, risumaisilla sormillaan. Sormia pokkuroijalla on kummassakin kädessä kaksi. Kotipuunaan pokkuroija käyttää yleensä sauvapuuta. Pokkuroijan saa poistumaan kotipuustaan lahjomalla.

Porlokki (Porlock)

Porlokki on kahdella sorkalla liikkuva, noin 60 senttiä pitkä olento, joka elää vain suojellakseen hevosia. Porlokin tunnusomaisia piirteitä ovat takkuinen turkki, iso nenä, päässä sijaitse karvapehko sekä lyhyet töppösormet. Se on arka otus, eikä se luota ihmiseen.

Posityyhtynen (Pigwidgeon)

Ron Weasleyn lemmikkipöllö. Posityyhtynen on pieni, yli-innokas ja pörröinen pöllö, jota Ron kutsuu usein myös «possuksi».

Puhpallura (Puffskein)

Puhpallura on vaaleakarvainen, pyöreä olento, jota ei ollenkaan haittaa, vaikka sitä paiskottaisiinkin. Se onkin erittäin helppohoitoinen lemmikki, sillä se vain hyrisee ollessaan tyytyväinen. Puhpalluralla on pitkä ja ohut kieli, jonka avulla se etsii itselleen ruokaa. Ravinnokseen se käyttää esimerkiksi ruuantähteitä, hämähäkkejä ja velhojen nenässä olevia pöpöjä.

Punalakki (Red Cap)

Punalakki asuu paikoissa, joissa on vuodatettu ihmisverta. Se tappaa uhrinsa nuijimalla sen kuoliaaksi.

Puolihahmo (Demiquise)

Puolihahmo muistuttaa ulkonäöltään apinaa, jolla on silkinhieno, pitkä, hopeanhohtoinen turkki. Lisäksi sillä on karvan peittoon jäävät, isot ja mustat silmät. Puolihahmo kykenee tekemään itsensä näkymättömäksi. Sen karvaa käytetäänkin näkymättömyysviitan materiaalina.

Purske (Erumpent)

Purske on iso afrikkalainen otus, joka muistuttaa kauempaa katsottuna sarvikuonoa. Purskeella on pitkä köysimäinen häntä sekä erittäin paksu nahka. Lisäksi sillä on terävä sarvi, joka sisältää tappavaa nestettä. Se, mihin purskeen sarven neste koskettaa, räjähtää. Sarvi kykenee myös lävistämään lähes mitä tahansa. Purske synnyttää yhden vasikan kerrallaan, ja se on käymässä varsin harvinaiseksi johtuen siitä, että urokset räjäyttelevät toisiaan kosintamenojen aikana.

Pöllö (Owl)

Pöllöä käytetään postin kuljetuksessa. Se kuljettaa niin kirjeitä, paketteja kuin sanomalehtiäkin. Isompaa pakettia saattaa kantaa useampikin pöllö. Pöllöllä ei tiedetä olevan mitään erityisiä taikavoimia, vaikka se löytääkin postin vastaanottajan tiettävästi aina. Pöllöjä on taikamaailmassa eri lajeja, aivan kuten jästimaailmassakin.

Pörrö (Fluffy)

Kolmipäinen koira, jonka Hagrid lainasi vartioimaan Viisasten kiveä. Hagrid hankki Pörrön ostamalla sen eräältä kreikkalaiselta hepulta. Pörrö rauhoittuu musiikilla, sillä se nukahtaa heti musiikkia kuullessaan.

Raivotar (Hag)

Raivotar tunnetaan myös nimellä noita-akka. Raivotar on naispuolinen, ihmismäinen olento, joka naamioituu jästeiltä. Raivottaret käyttävät ravinnokseen ainakin raakaa maksaa.

Ramora (Ramora)

Ramora on taikavoimainen, hopeinen kala, joka tunnetaan merenkävijöiden suojelijana. Ramora kykenee ankkuroimaan aluksen.

Re'em (Re'em)
Relerätinä (Chizpurfle)

Reletärinä on reilun millinmittainen loinen, joka on muodoltaan kuin isot torahampaat omaava rapu. Tämä loinen viihtyy taikuuden lähettyvillä, joten se loisiikin usein auguureissa ja takoissa. Relerätinä saattaa tulla myös sisälle velhoasumukseen tuhoten samalla taikaesineitä tai asettuen likaisiin noidankattiloihin nauttimaan pohjalle jääneitä liemitippoja. Relerätinän voi karkottaa myynnissä olevilla patentoiduilla liuoksilla.

Riesu (Peeves)

Tylypahkan linnassa sekasortoa aiheuttava räyhähenki, jonka elämän tarkoitus tuntuu olevan tuottaa hätää ja hävitystä. Riesu myös riemastuu aina nähdessään tuhoa ja murhetta. Toisin kuin kummitukset, Riesu ei ole läpinäkyvä, vaan hänellä on oranssi pahvihattu,pyörivä kissanrusetti ja leveä hymy ilkeällä naamallaan. Luihuisten tupakummitus Verinen paroni on ainoa, joka pystyy pitämään Riesun aisoissa.

Rikkokiri (Wrackspurt)

Rikkokiri on näkymätön olento, jonka Luna Lovekiva väittää olevan olemassa. Lunan mukaan se lentää ihmisen korvasta sisään ja tekee aivot sekaviksi.

Ronan (Ronan)

Kielletyssä metsässä asuva kentauri.

Rotta (Rat)

Ihmeiden Eläintarha -kaupan häkissä asustaa mustia, solakoita rottia, jotka hyppivät pitkillä, kaljuilla hännillään. Rotalla voi olla myös taikavoimia.

Ruotsalainen ruttukuono (Swedish Short-Snout)

Ruotsalainen ruttukuono on väriltään hopeansininen lohikäärme. Sen liekki on sävyltään kirkkaansininen. Ruttukuonoa tavataan asumattomilta vuoristoseuduilta.

Rupikonna (Toad)

Rupikonna on pöllön ja kissan lisäksi sallittu oppilaiden lemmikki Tylypahkassa. Rupikonna on kuitenkin lemmikkinä mennyt pois muodista. Rupikonna ei myöskään tiettävästi omaa taikavoimia. Rupikonnia on erilaisia, sillä Ihmeiden Eläintarha -taikaeläinkaupassa myydään ainakin violetin värisiä, valtavia rupikonnia. Lisäksi olemassa tiedetään olevan myös sarvisammakoita.

Ruttusarvinen niistaisikki (Crumple-Horned Snorkack)

Luna Lovekivan sanojen mukaan ruttusarvinen niistaisikki on olemassa. Lunan tietojen mukaan ruttusarvista niistaisikkia tavataan ainakin Ruotsissa.

Rynnisarvi (Graphorn)

Rynnisarvi on iso harmahtavanpunainen, kyttyräselkäinen otus, jolla on kaksi terävää sarvea. Tämä nelipeukaloiset jalat omaava olento on erittäin pahansisuinen. Rynnisarven nahka on vahvempaa kuin lohikäärmeen. Jauhettua rynnisarven sarvea käytetään monissa liemissä.

Räiskeperäinen sisulisko (Blast-Ended Skrewt)

Räiskeperäinen sisulisko syntyi, kun Hagrid risteytti mantikorin ja tuliravun keskenään. Nimensä mukaisesti räiskeperäisen sisuliskon perästä räiskähtelee tulta. Vastakuoriutuneena se näyttää muodottomalta ja kuorettomalta hummerilta. Sille kasvaa raajoja oudoista paikoista, eikä sen päätä näy ollenkaan. Vastakuoriutuneena räiskeperäinen sisulisko on pituudeltaan noin 15 senttiä ja se tuoksuu mätänevältä kalalta. Noin kahden kuukauden ikäisenä räiskeperäinen sisulisko on pahaluontoinen ja voimakas. Tällöin sille on kehittynyt myös harmaansävyinen panssari. Se muistuttaa erehdyttävästi skorpionin ja venytetyn ravun risteytystä ilman selkeää päätä ja silmiä. Täysikasvuisena se on erityisen pahatapainen. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu paksu, harmaa panssari sekä kova halu tappaa lajitovereitaan. Uroksella epäillään olevan perässään piikki, ja naaraalla oletetaan sen sijaan olevan imukärsät mahassaan. Täysikasvuisena räiskeperäinen sisulisko on yli kolme metriä pitkä.