V.I.P. (O.W.L.)

Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä tutkinto eli V.I.P. on koe, jonka oppilaat suorittavat viidennen luokkansa keväällä. Jokaisesta oppiaineesta, jota oppilas opiskelee, suoritetaan kirjallinen, ja mikäli oppiaine sen mahdollistaa, myös käytännön koe. V.I.P.:t arvioidaan kuudella mahdollisella arvosanalla; U (=upea), O (=odotukset ylittävä) ja K (=kelvollinen), joka on viimeinen hyväksytty. Mikäli arvosana on S (=surkea), H (=hirveä) tai P (=peikko), oppilas ei pääse läpi. V.I.P.:itä ei tarvitse uusia ja sen valvoo ministeriön lautakunta.

Vaarnasaparo (Nogtail)

Vaarnasaparo on kitukasvuista possua muistuttava pikkupiru, jolla on pitkät raajat, töpöhäntä sekä pienet mustat silmät. Vaarnasaparo loisii sikolätissä imien tavallisen emakon maitoa ravinnokseen. Pääasiallisesti tämä olio asustaa maaseudulla. Jos vitivalkoinen koira ajaa vaarnasaparon pois tiluksilta, se ei koskaan palaa samaiseen paikkaan. Vaarnasaparoa metsästetään.

Vablatski, Kassandra (Vablatsky, Cassandra)

Kassandra Vablitski kirjoitti kirjan «Usvaton tulevaisuus. Erinomainen opas povaamisen perusmenetelmiin - kädestäennustamiseen, kristallipalloihin, linnunsisälmyksiin…»

Vaelluksella vampyyrien kanssa (Voyages With Vampires)

Yksi monista Gilderoy Lockhartin kirjoittamista kirjoista, jotka oli hankittava toisen lukuvuoden pimeyden voimilta suojautumisen tunneille.

Vahinkotaikojen peruutuspartio (Accidental Magic Reversal Squad)

Vahinkotaikojen peruutuspartio sijaitsee taikaministeriön kolmannella tasolla.

Vahvahqo, Dexter (Fortescue, Dexter)

Pyylevä ja punanenäinen velho, joka oli aikanaan Tylypahkan rehtori. Hänen muotokuvansa roikkuu rehtorin kanslian seinällä.

Vahvahqo, Qaino (Fortescue, Florean)

Jäätelöbaarin pitäjä viistokujalla. Harryn viimeistellessä jäätelöbaarissa kesäaineitaan ennen kolmannen lukuvuoden alkua, hän sai apua itse Qaino Vahvahqolta, joka tiesi paljon keskiajan rovioista - ja tarjosi ilmaisen jäätelöannoksen puolen tunnin välein.

Vaietus (Silencio)

Vaiennusloitsu, jonka avulla saa kohteen hiljenemään. Loitsun käyttöä harjoiteltiin viidentenä lukuvuotena Professori Lipetitin tunneilla.

Vaimennous (Muffliato)

Loitsu, joka täyttää lähellä olevien korvat tunnistamattomalla surinalla. Loitsu on käytännöllinen, jos haluaa etteivät muut henkilöt kuule keskusteluja.

  • Harry oppi loitsun Puoliverisen Prinssin Taikajuomien valmistus edistyneille -kirjasta.
  • Hermionen mielestä loitsu ei ollut hauska eikä hän suostunut puhumaan Harryn kanssa jos tämä oli käyttänyt loitsua.
Vainotsu (Pogrebin)

Vainotsu on karvaisen ja sileän ruumiin omaava isopäinen venäläinen pikkupiru, joka kumartuneena muistuttaa erehdyttävästi kiiltävää pyöreää kiveä. Vainotsu seuraa ihmistä varjoissa, ja se kumartuu, jos varjon omistaja kääntyy sitä kohti. Usean tunnin altistuminen sen seuraamaksi ajaa ihmisen epätoivoon. Tällöin vainotsu hyökkää polvilleen vaipuneen itkevän uhrinsa kimppuun. Vainotsun hotkimisen uhriksi päätymisen voi ehkäistä yksinkertaisilla manauksilla, tainnutusloitsuilla tai potkimisella.

Vaisey (Vaisey)

Luihuisten huispausjoukkueen jahtaaja kaudella 1996-1997.

Valedro, Tom (Riddle, Tom (Sr.))
Valedro, Tom Lomen (Riddle, Tom Marvolo)
Valeriaana (Valerian)

Pilkottua valeriaanan juurakkoa käytetään aineosana elävien kuolleiden juomassa. Juurakko ja juoman valmistus mainitaan oppikirjassa Taikajuomien valmistus edistyneille.

Valetaikasauva (Fake wand)

Eräs Fredin & Georgen keksimistä pilailutarvikkeista. Valetaikasauvat näyttävät samalta kuin oikeat taikasauvat, paitsi että niitä käytettäessä tapahtuu kummia asioita. Valetaikasauvat voivat niihin koskettaessa muuttua esimerkiksi jättiläiskokoisiksi kumihiiriksi tai kumikanoiksi. Molly Weasley ei ollut erityisemmin ilahtunut siitä, että Fred & George jättivät valetaikasauvoja lojumaan ympäri kotikoloa.

Valikoima 1700-luvun loitsuja (Anthology of Eighteenth Century Charms, An)

Harry yritti etsiä kirjasta neuvoa kolmivelhoturnajaisten toiseen koetukseen.

Valois (Lumos)

Loitsun avulla sytytetään valo taikasauvan päähän.

Valtaan nousseet valvojaoppilaat (Prefects Who Gained Power)

Pieni kirja, joka on tutkimus Tylypahkan valvojaoppilaista ja heidän elämänuristaan. Kirja kuului Percyn lukemistoon.

Valvojaoppilaiden kylpyhuone (Prefects' bathroom)

Valvojaoppilaille tarkoitettu kylpyhuone

Valvojaoppilas (Prefect)

Valvojaoppilaaksi valitaan jokaisesta tuvasta tyttö ja poika heidän viidentenä kouluvuotenaan. Valvojaoppilaat saavat runsaasti lisää velvoitteita ja vastuuta, joita heidän pitää pystyä kunnialla kantamaan.

Vampyyri (Vampire)

Vampyyri on olento, joka juo verta ja pelkää valkosipulin tuoksua. Vampyyri kuvataan kalpeaksi ja luisevaksi.

Vance, Emmeline (Vance, Emmeline)

Emmeline Vancea on kuvattu arvokkaan oloiseksi noidaksi, joka pukeutui smaragdinvihreään hartiahuiviin. Hän kuului Feeniksin kiltaan ja oli myös yksi sen alkuperäisistä jäsenistä. Hän oli mukana etuvartiossa saattamassa Harrya turvallisesti Likusteritieltä Feeniksin killan päämajaan, Kalmanhanaukio kahteentoista. Kuolonsyöjät surmasivat Emmeline Vancen ja hänen ruumiinsa löydettiin aivan jästien pääministerin virkahuoneen lähistöltä.

Vane, Romilda (Vane, Romilda)
Vangitsous (Incarcerous)

Loitsu saa paksut köydet lennähtämään tyhjästä ja kietoutumaan tiukasti kohteen ympärille.

Vanhetusliemi (Ageing Potion)

Vaikuttaa juoman nauttijaan vanhentavasti. Mitä enemmän vanhetuslientä juo, sitä enemmän vanhenee. Fred, George ja Lee Jordan yrittivät huijata ikälinjaa nauttimalla kaikki pisaran lientä - huonolla menestyksellä.

Varhenna loitsus (Prior Incantato)

Loitsu, joka saa sauvan näyttämään, minkä taian se on viimeksi suorittanut.

Varhennum loitsuimes (Priori Incantatem)

Varhennum loitsuimes on hyvin harvinainen taikojen takaperinilmiö, joka tapahtuu, kun kaksi taikasauvaa, joissa on sama ydin, kohtaavat. Jos omistajat pakottavat sauvansa taistelemaan, toisen sauvasta purkautuu tämän viimeisimmiksi tehdyt taiat ja sitä edeltävät järjestyksessä. Taiat ovat nähtävinä eräänlaisena savuna tai haamukuvana.

Varjelum (Protego)

Varjelum -loitsu on kilpiloitsu, joka saa aikaan loihtijansa ympärille tilapäisen näkymättömän seinän, joka torjuu vähäisemmät kiroukset tai manaukset niin, että ne kimpoavat suojaavasta seinästä pois.

Varjelum kamalus (Protego Horribilis)
Varjelum tyystilus (Protego Totalum)
Varkaan kuuro (Thief's Downfall)

Varkaan kuuro muodostuu vesiputouksen kaltaisesta suojaavasta taikuudesta, joka huuhtoo loitsut ja taikapiilot pois. Kuuro tehoaa ainakin myös komennu -kiroukseen sekä monijuomaliemeen. Harryn näkymättömyysviittaan se ei kuitenkaan tehonnut. Varkaan kuuro on tehokas mitätöimään loitsuja ja muita taikoja, joten se on käytössä Irvetassa.

Varoitu vihulium (Cave Imunicium)
Vauhkomieli, Alastor (Moody, Alastor )
Vedenkieli (Mermish)

Vedenväen käyttämä kieli, jota myös Albus Dumbledore osaa puhua. Percyn mukaan myös hänen esimiehensä, Barty Kyyry vanhempi, osaa vedenkieltä.

Vedenväki (Merpeople)

Vedenväki on moninaisen näköistä sakkia, ja niitä tavataan joka puolella maailmaa. Tavoiltaan ja tottumuksiltaan ne ovat varsin salaperäisiä, mutta niiden yhteiskuntien tiedetään olevan varsin organisoituja. Vedenväen tiedetään myös osaavan rakentaa asumuksia. Kielenään vedenväki käyttää vedenkieltä, jota jotkut velhot ovat oppineet. Vedenväkeä ovat seireenit, vedenneidot, Skotlannissa asuvat selkit sekä Irlannissa viihtyvät merennit. Tunnusomaista vedenväelle on, että ne rakastavat musiikkia.

Veela (Veela)

Veela on naisolento, joka kykenee lumoamaan miespuolisen henkilön. Veela näyttää kauniilta, sillä sen iho on kuunkirkas ja sen kullanvaaleat hiukset hulmuavat, vaikkei tuulisikaan. Veelan suuttuessa sen kasvot venyvät teräviksi, julmanokkaisiksi linnunkasvoiksi, ja sille kasvaa hartioihin pitkät suomuiset siivet.

Vektori, Septima (Vector, Septima)

Professori Vektori opettaa numerologiaa Tylypahkassa.

Velho ja pomppiva pata (Wizard and the Hopping Pot, The)
Velhojen neuvosto (Wizengamot)

Velhojen neuvosto on velhomaailman korkein oikeusaste. Se suorittaa kuulusteluja ja antaa tuomiota. Velhojen neuvoston johtajaa kutsutaan Velhojen neuvoston päänoidaksi, jota virkaa hallinnoi aikoinaan myös Albus Dumbledore.

Velhojen neuvoston hallintopalvelut (Wizengamot Administration Services)

Velhojen neuvoston hallintopalvelut sijaitsee taikaministeriön toisella tasolla.

Velhojen neuvoston oikeuskirja (Wizengamot Charter of Rights)

Velhojen neuvoston oikeuskirjan mukaan syytetylle on oikeus kutsua asiassaan todistajia Velhojen neuvoston kuulusteluun.

Velhojen neuvoston Päänoita (Chief Warlock of the Wizengamot)

Velhojen neuvoston johtajaa kutsutaan Velhojen neuvoston päänoidaksi. Virkaa hallinnoi aikoinaan myös Albus Dumbledore.

Velhomaailman ihmeisiin perehdyttävä tutkinto (Ordinary Wizarding Level examinations)

Velhomaailman Ihmeisiin Perehdyttävä tutkinto eli V.I.P. on koe, jonka oppilaat suorittavat viidennen luokkansa keväällä. Jokaisesta oppiaineesta, jota oppilas opiskelee, suoritetaan kirjallinen, ja mikäli oppiaine sen mahdollistaa, myös käytännön koe. V.I.P.:t arvioidaan kuudella mahdollisella arvosanalla; U (=upea), O (=odotukset ylittävä) ja K (=kelvollinen), joka on viimeinen hyväksytty. Mikäli arvosana on S (=surkea), H (=hirveä) tai P (=peikko), oppilas ei pääse läpi. V.I.P.:itä ei tarvitse uusia ja sen valvoo ministeriön lautakunta.

Velhopaukkukaramelli (Wizard Cracker)

Harryn ja Fredin vetämästä velhopaukkukaramellista kuului paukahdus ja se tussautti sinisen savupilven jonka sisältä tuli kontra-amiraalin lakki ja monta elävää valkoista hiirtä.

Velhoradioverkko ( VRV ) (Wizarding Wireless Network ( WWN ))

Noitien ja velhojen suosima radiokanava.

Velhoshakki (Wizard Chess)

Samanlaista kuin tavallinen shakki, paitsi että velhoshakissa nappulat ovat eläviä.

Velhouden viimeaikainen kehitys (Study of Recent Developments in Wizardry, A)

Harry, Ron ja Hermione yrittivät turhaan etsiä Nicholas Flamelia kirjasta.

Velhovaatehtimo Hepene (Gladrags Wizardwear )

Kansainvälinen velhojen vaatetusliike. Tylyahon liikkeen lisäksi vaatehtimolla on myymälöitä myös Lontoossa ja Pariisissa.

Veren makuiset tikkukaramellit (Blood-flavored lollipops)

Hunajaherttuassa, kaupan perimmäisessä nurkassa esillä olevia makeisia jotka luultavasti on tarkoitettu vampyyreille.

Verenimijä-mörkö (Blood-Sucking Bugbear)

Verenimijä-möröstä ei tiedetä oikeastaan mitään muuta, kuin että se tappaa kukkoja.

Vereva (Sanguini)

Vereva on pitkä ja rietunut vampyyri, jolla on mustat varjot silmien alla. Hän osallistui ystävänsä Eldred Worplen kanssa professori Kuhnusarvion järjestämiin juhliin.

Verinen Paroni (Bloody Baron)

Verinen paroni on Luihuisen kotikummitus. Se on riutunut ja hiljainen henki, joka on yltä päältä hopeisten veritahrojen peitossa. Vain se koko Tylypahkassa pystyy pitämään Riesun aisoissa.

Verisääty (Blood Status)
Verity (Verity)

Nuori noita, joka työskeli apulaisena Weasleyn Welhowitseissä. Verityllä oli lyhyet vaaleat hiukset ja työasuna fuksianpunainen kaapu.

Verso, Pomona (Sprout, Pomona)

Professori Verso on yrttitiedon opettaja Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Hän on pieni, paksu ja harmaahiuksinen noita, jolla on paikattu hattu liehuvien hiusten päällä. Hänen vaatteensa ovat multaiset ja kynnenaluset likaiset. Verso on puuskupuhin tuvanjohtaja.

Viholaiskuvastin (Foe-Glass)

Peilin kaltainen esine, joka ei kuitenkaan heijasta ympäröiviä asioita, vaan siinä liikuskelee varjomaisia epäselviä hahmoja – omistajansa vihollisia. Vale-Vauhkomielen (Barty Kyyry junior) mukaan viholaiskuvastimen omistaja on vaikeuksissa, kun näkee peilissä lymyilevien hahmojen silmänvalkuaiset.

Viimekoraus (Jobberknoll)

Viimekoraus on pieni, täplikäs ja sininen lintu, joka ei ääntele muuten kuin kuolinhetkellään. Silloin viimekoraus päästää pitkän takaperin kaikista kuulemistaan äänistä muodostuvan röyhtäisyn. Viimekoraus käyttää ravintonaan pikkuhyönteisiä. Sen höyheniä käytetään muistiliemissä ja totuusseerumeissa.

Viisasten kivi (Philosopher's Stone)

Viisasten kivi on myyttinen aine, jonka väitetään muuttavan metallin kullaksi ja tuottavan elämän eliksiiriä. Harry Potter -kirjoissa kerrotaan viisasten kivestä raportoidun usein, mutta ainoa kivi, joka nykyään on olemassa kuuluu Nicolas Flamelille - viisasten kivien ainoalle valmistajalle. Voldemort - joka halusi kuolemattomuutta - yritti saada viisasten kiven haltuunsa valmistaakseen eliksiiriä ja noustakseen siten pahaisesta henkiolennosta takaisin fyysiseen ruumiiseensa.

Viisikoipinen (Quintaped)

Viisikoipinen, joka tunnetaan myös nimellä karvainen MacBoon, on syntynyt kahden velhosuvun välisen riidan tuloksena. Itse asiassa viisikoipisen oletetaan olevan toisen riidassa mukana olleen suvun taiottuja velhoja. Viisikoipisella on matalalla roikkuva, punaruskean karvan peitossa oleva ruumis sekä viisi jalkaa. Sitä tavataan ainoastaan Kolhosaarella. Viisikoipinen ei kykene tuottamaan puhetta. Se käyttää ravinnokseen lihaa ja on erityisen mieltynyt ihmiseen. Tästä syystä viisikoipinen on erittäin vaarallinen.

Viistokuja (Diagon Alley)

Lontoossa sijaitseva velhojen kauppakuja. Viistokujalle pääsee Vuotavan Noidankattilan takana sijaitsevan tiiliseinän kautta naputtelemalla tiiliskiviä muurista roskapöntön yläpuolelta «Kolme ylös… kaksi ristiin». Kauppakuja on velhomaailman suosima ostospaikka ja siellä onkin lukuisia velhotarvikkeita myyviä liikkeitä. Lisäksi viistokujalla on Päivän Profeetan toimisto ja Irvetan noitien ja velhojen pankki.

Villisilmä (Mad-Eye)

Alastor Vauhkomielen lisänimi.

Villisilmä Vauhkomieli (Mad-eye Moody)

Ks. Vauhkomieli, Alastor

Violet (Violet)

Kalpea ja kurttuisen näköinen noita, jonka muotokuva roikkuu suuren salin pienessä kamarihuoneessa. Violet on Lihavan leidin hyvä ystävä.

Virallinen kitakivikerho (Official Gobstones Club)

Virallinen kitakivikerho sijaitsee taikaministeriön taikaurheiluosastolla seitsemännellä tasolla.

Virmajalka (Proudfoot)

Aurori, joka oli sijoitettu Tonksin, Karun ja Dawlishin kanssa Tylyahoon antamaan koululle lisäturvaa Harryn kuudentena lukuvuotena.

Visteriaväylä (Wisteria Walk)

Pikku Whingingissä, kahden kadunvälin päässä Likusteritiestä sijaitseva katu, jolla Rouva Figg asuu. Visteriaväylän päässä on lähikauppa, josta Rouva Figg ostaa kissanruokansa.

Viuhpiiporeet (Fizzing Whizbees)

Leijuttavia mehujauhepalloja, joita myydään hunajaherttuassa.

Viuhumato (Whizzing Worm)

Viuhumadot ovat jonkinalaisia pilailuesineitä, joista ei tiedetä muuta kuin että niitä saaTylyahosta ja mitä ilmeisimmin Sekon pilailupuodissa.

Voimat joita et tiennyt sinulla olevankaan ja mitä tehdä niillä nyt kun olet valistunut (Powers You Never Knew You Had and What To Do With Them Now You've Wised Up)

Harry yritti etsiä kirjasta neuvoa kolmivelhoturnajaisten toiseen koetukseen.

Voldemort (Voldemort)

Ks. Tom Lomen Valedro

Volkov, Ivan (Volkov, Ivan)

Ivan Volkov pelasi Bulgarian huispausmaajoukkueen lyöjänä vuonna 1994 huispauksen 422. maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Irlannin joukkuetta vastaan. Harry Potter -kirjoissa hahmo esiintyy vain sukunimellä, etunimi on mainittu videopelin Harry Potter ja Puoliverinen Prinssi keräilykorteissa ( Famous Wizard Cards ).

Voro, Argus (Filch, Argus)

Argus Voro toimii vahtimestarina Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa. Hän on surkki, eli ei omaa taikataitoja, josta johtuu hänen pienoinen kateutensa muita taikuutta osaavia kohtaan. Vahtimestarin harrastuksiin kuuluu oppilaiden kyttääminen käytävillä kissansa Norriska apunaan. Harvat, harmaat hiukset omistava vahtimestari ei pidä Tylypahkan oppilaista eivätkä nämä liioin hänestä.

VRV (WWN)

Ks. «Velhoradioverkko».

Vulkanov (Vulchanov)

Vulkanov pelasi Bulgarian huispausmaajoukkueen lyöjänä huispauksen 422. maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Irlannin joukkuetta vastaan.

Vuoheinä (Knotgrass)

Aineosa, jota käytetään monijuomaliemen valmistuksessa.

Vuorenpeikko (Mountain Troll)

Yksi kolmesta peikkorodusta. Vuorenpeikko on peikkoroduista kooltaan kookkain ja samalla myös häijyin peikkolaji. Vuorenpeikko kuvataan väriltään kalvakanharmaaksi ja kaljuksi. Muut peikkorodut ovat metsänpeikko ja joenpeikko.

Vuorenäijä (Ogre)
Vuotava Noidankattila (Leaky Cauldron)

Lontoossa, Charing Cross Roadilla sijaitseva, levykaupan ja ison kirjakaupan välissä oleva piskuinen ja siivottoman näköinen pubi. Vuotavan Noidankattilan takapihan kautta pääsee viistokujalle.

Vyötiäisen sappi (Armadillo bile)

Vyötiäisen sappea käytetään aineosana älynteroitusjuomassa.

Välimeren taikavesikasvit ja niiden ominaisuudet (Magical Water Plants of the Mediterranean)

Vale-Vauhkomieli lainasi kirjan Nevillelle neljäntenä lukuvuotena. Kirjassa mainitaan kidusruoho, jonka avulla voi hengittää veden alla.