Tabu (Taboo)
Taigori, Selestina (Warbeck, Celestina)

Selestina Taigori on laulava velhotar, jota rouva Weasley kuuntelee usein radiosta. Taigorin kappaleita on muun muassa «Kattilallinen kuumaa, väkevää lempeä» sekä hänen Rapakon Palloseuralle levyttämänsä tunnuskappale «Ryhmyt pois, pojat, ja kaato vanteeseen». Fleur ( o.s. Delacour ) Weasley inhoaa Selestina Taigoria.

Taikagraffiti (Magical Graffiti)
Taikahuolto (Magical Maintenance)
Taikajuomat (Potions)

Oppiaine Tylypahkassa.

Taikajuomien valmistus edistyneille (Advanced Potion-Making)

S.U.P.E.R. -tason oppikirja taikajuomien valmistukseen. Kirjan on kirjoittanut Maljas Purasruoho. Kuudennella lukukaudella Harry Potter saa haltuunsa Puoliveriselle Prinssille kuuluneen kirjan, jonka muistiinpanojen avulla hän menestyy erinomaisesti taikajuomien tunneilla.

Taikakausien historia (History of Magic)

Tylypahkassa opetettava aine, joka on monien oppilaiden mielestä kaikista tylsin ja pitkäveteisin. Taikuuden historiaa opettaa yksitoikkoisella äänellään professori Binnsin haamu. Hän on Tylypahkan ainoa opettajana toimiva kummitus. Taikakausien historiassa käsitellään muun muassa seuraavanlaisia aiheita: 1700-luvun maahiskapinat, velhojen kokoontuminen keskiajan Euroopassa tai vuoden 1289 kansainvälinen noitasapatti.

Taikalainvartijaosasto (Department of Magical Law Enforcement)

Sijaitsee taikaministeriön toisella tasolla. Amelia Bones toimi osaston johtajana kuolemaansa asti.

Taikaliemet ja -juomat (Magical Drafts and Potions)

Taikaliemet ja -juomat oli mukana ensimmäisen lukuvuoden vaadittujen kirjojen listalla. Kirjan oli kirjoittanut Arsenius Mittalasis.

Taikaliikenneosasto (Department of Magical Transportation)

Taikaministeriön kuudennella tasolla sijaitseva osasto.

Taikaministeri (Minister for Magic)
Taikaministeriö (Ministry of Magic)

Taikaministeriö on velhojen ja noitien ylin hallinnollinen organisaatio. Ministeriö on hyvin byrokraattinen ja sillä on useita osastoja ja virastoja. Taikaministeriön tärkein tehtävä on salata jästeiltä se, että noitia ja velhoja on olemassa. Taikaministeriö sijaitsee Lontoossa.

Taikaolentojen hoito (Care of Magical Creatures)

Oppiaine Tylypahkassa.

Taikaolentojen sääntö- ja valvontaosasto (Department for the Regulation and Control of Magical Creatures)

Taikaministeriön neljännellä tasolla sijaitseva osasto.

Taikaonnettomuuksien ja -katastrofien osasto (Department of Magical Accidents and Catastrophes)

Taikaministeriön kolmannella tasolla sijaitseva osasto.

Taikasauva (Wand)

Puusta valmistettu keppimäinen esine, jota velhot ja noidat käyttävät loitsimiseen. Taikasauvan olennaisia tietoja ovat mm. pituus tuumina, puu, josta sauva on valmistettu ja sauvan ydin. Taikasauvojen valmistajaa kutsutaan sauvasepäksi. Sauvojen taikuus on hyvin monimutkaista.

Taikaurheiluosasto (Department of Magical Games and Sports)

Taikaministeriön seitsemännellä tasolla sijaitseva osasto. Ludo Bagman toimii osaston johtajana.

Taikojen perusteet (Magical Theory)

Taikojen perusteet -kirjaa käytetään Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa oppikirjana ensimmäisenä kouluvuotena. Kirjan on kirjoittanut Adalbert Jaaritellen.

Taikuuden sopimattoman käytön virasto (Improper Use of Magic Office)

Sijaitsee taikaministeriön toisella tasolla. Mafalda Hopkirk työskentelee virastossa.

Tainnutu (Stupefy)

Tainnutustaika saa aikaan punaisena leimuavan valosuihkun, joka tainnuttaa kohteen osuessaan.

Taio pidot minuutissa (One Minute Feasts - It's Magic!)

Kirja löytyy Weasleyn perheen kodista.

Tajuttomia taikoja nokkaville noidille (Madcap Magic for Wacky Warlocks)

Harry yritti etsiä kirjasta neuvoa kolmivelhoturnajaisten toiseen koetukseen.

Taka (Crub)

Taka eroaa jackrussellinterrieristä siitä, että takalla on kaksihaarainen häntä. Lisäksi takan tiedetään olevan julma jästeille mutta uskollinen lemmikki velhoille. Takaa voidaan käyttää perheen jätemyllynä, sillä se syö kaikkea mahdollista. Kaksihaarainen häntä poistetaan kivuttomasti irrotusloitsulla takan ollessa kuudesta kahdeksaan viikon ikäinen. Näin taka muistuttaa vain tavallista koiraa eikä herätä jästien kiinnostusta.

Takasyöttö (Reverse pass)

Jahtaaja heittää kaadon olkansa yli joukkuetoverilleen. Takasyöttöä on vaikea tehdä tarkasti.

Tankkausloitsu (Re-filling Charm)

Tankkausloitsun avulla voi täyttää uudelleen esimerkiksi tyhjän pullon. Loitsun voi tehdä sanattomasti. Harry täytti tankkausloitsua Hämäkäkin hautajaisissa ja täytti Hagridin ja Kuhnusarvion tyhjenevät pullot.

Tappokirous (Killing Curse, The)

Katso Avada Kedavra.

Tarantallegro (Tarantallegra)

Saa kohteen tanssimaan.

Tarina kolmesta veljeksestä (Tale of the Three Brothers, The)
Tarttumatum (Impervius)

Tekee kohteen vettähylkiväksi.

Tarvehuone (Room of Requirement)

Tylypahkan seitsemännessä kerroksessa oleva salahuone. Huoneeseen pääsee kävelemällä kolmasti seinän ohi ajatellen samalla sitä, mitä todella tarvitsee, ja huoneen ovi ilmestyy seinään ja siellä on juuri se mitä etsijä tarvitsee. Tarvehuone tunnetaan myös nimellä tuleemeneehuone.

Taskukokoinen ilmiskooppi (Pocket Sneakoscope)

Taskukokoinen ilmiskooppi on esine, joka näyttää pikkuiselta lasihyrrältä. Ilmiskooppi on pimeyden paljastin; se syttyy, pyörii ja viheltää läpitunkevasti, jos lähettyvillä on joku epäluotettava. Bill Weasleyn mielestä Harryn lahjaksi saama taskukokoinen ilmiskooppi oli vain velhoturisteille myytävää rihkamaa, eikä lainkaan luotettava.

Tassunen (Paws)

Tassunen on yksi rouva Figgin kissoista.

Tavallinen walesinvihreä (Common Welsh Green)

Tavallinen walesinvihreä on nimensä mukaisesti väritykseltään vihreä lohikäärme. Sen tyypillisiä piirteitä ovat soinnukas karjunta sekä tulen syökseminen ohuina suihkeina. Walesinvihreän munat ovat maanruskeita ja niissä on vihreitä laikkuja.

Tavalliset taikavaivat ja -vastukset (Common Magical Ailments and Afflictions)

Velholääketieteessä käytetty kirja. Harry epäili ettei kirjasta löytyisi kuitenkaan apua hänen vihlovaan arpeensa.

Tebo (Tebo)

Tebo on tuhkanvärinen pahkasika, jolla on kyky tehdä itsensä näkymättömäksi. Tebon nahkasta valmistetaan suojakäsineitä ja -vaatteita.

Teddy (Teddy)

Teddy on Ted Lupinin eli Remuksen pojan lempinimi.

Tenebrus (Tenebrus)

Ensimmäinen thestral, joka on syntynyt Kielletyssä metsässä. Hagridin erikoissuosikki.

Tergeo (Tergeo)

Loitsu puhdistaa / pyyhkii kohteen kuivaksi.

Thestral (Thestral)

Thestral on luurankomainen taikaolento, jonka pystyvät näkemään vain kuoleman nähneet.

Thomas, Dean (Thomas, Dean)

Dean Thomas on tummaihoinen, pitkä rohkelikko, joka on samalla vuosiluokalla kuin Harry Potter. Hän on Seamus Finniganin paras ystävä. Dean kuului Albuksen kaartiin ja hän pelasi yhden vuoden Rohkelikon huispausjoukkueen jahtaajana.

Kuudentena kouluvuotenaan Dean alkoi seurustella Ginny Weasleyn kanssa, mutta erosi tästä myöhemmin. Hän on hyvä piirtämään ja väärentämään allekirjoituksia.

Thorfinn, Rowle (Thorfinn, Rowle)
Tiedät-kai-kuka (You-Know-Who)

Nimitys, jota käytetään tiedät-kai-kenestä, eli Voldemortista.

Tihulainen (Imp)

Tihulainen on ilkiötä muistuttava otus, joka ei kuitenkaan kykene lentämään. Tihulainen on väritykseltään tummanruskea tai musta, ja se asustelee kosteikossa, suolla tai jokien rannoilla. Se käyttää ravinnokseen pikkuhyönteisiä ja lisääntyy munimalla. Tihulaisen poikanen kuoriutuu reilun kahden sentin mittaisena ja täysin kehittyneenä. Aikuisiässä tihulainen on yli 15 senttiä pitkä. Se huvittelee tuuppimalla ja kampittelemalla varomattomia.

Tiivijuuri (Gurdyroot)

Tiivijuuri on vihreältä sipulilta näyttävä juuri, joka Lunan mukaan on näppärä, jos haluaa torjua nielekseviä limppejä.

Tillatantan taikateltat (Millamant's Magic Marquees)
Tillikka, Barnabas (Cuffe, Barnabas)

Päivän profeetan toimittaja. Oli yksi Kuhnusarvion suosikkioppilaista. Tillikka on Kunhusarvion mukaan aina kiinnostunut kuulemaan hänen käsityksiään päivän uutisista.

TM (M.O.M)

Taikaministeriön lyhenne. Kirjainyhdistelmä esiintyi pienissä kultakolikoissa, joita Mafalda Hopkirkillä oli taskussaan.

Toffee, Cornelius Oswald (Fudge, Cornelius Oswald)
Toffeekärpäset (Fudge Flies)

Makeisia, joita myydään Tylyahossa sijaitsevassa Hunajaherttuassa. Ron Weasleyn lemmikkirotta kutka piti niistä kovasti.

Tofty, Professori (Tofty, Professor)

Professori Tofty on velhotutkintolautakunnan jäsen. Hän oli vanhimman ja kaljuimman näköinen Harryn VIP-kokeiden valvojista. Tofty oli valvojana Harryn käytännön loitsujen, pimeyden voimilta suojautumisen ja tähtitieteen kokeissa. Lisäksi hän valvoi Harryn taikuuden historian teorian kokeen. Tiberius Ogden on Toftyn hyvä ystävä.

Toimikas & Sukkulapitsi (Twilfitt and Tatting's)

Kaapuja myyvä liike jonka palveluja Draco ja Narcissa Malfoy siirtyivät käyttämään sen jälkeen kun olivat tavanneet Harryn, Ronin ja ja Hermionen matami Malkinin liikkeessä. Liike sijaitsee joko Viistokujalla tai Iskunkiertokujalla.

Tom Valedron päiväkirja (Diary of Tom Riddle)

Ollessaan 16-vuotias Tom Valedro, joka tunnettiin myöhemmin nimellä lordi Voldemort, kirjoitti päiväkirjaa kouluajoiltaan. Kirja oli aluksi aivan tavallinen päiväkirja, mutta myöhemmin Voldemort teki siitä hirnyrkin itselleen ja piilotti yhden sielunsa palasen siihen. Toisena lukuvuotena Harry Potter tuhosi päiväkirjan survaisemalla basiliskin myrkkyhampaan sen lävitse tuhoten näin yhden hirnyrkeistä.

Tonks, Andromeda (Tonks, Andromeda)

Ks. Musta, Andromeda

Tonks, Nymfadora (Tonks, Nymphadora)

Nymfadora Tonks oli Remus Lupinin vaimo mutta he molemmat kuolivat Tylypahkan taistelussa Voldemortia vastaan. Heillä oli yhteinen poika, Ted Lupin. Nymfadora joka tunnettiin myös nimellä Tonks oli erittäin läheinen edes menneen Alastor Vauhkomielen kanssa, Alastor oli melkein toinen isä hänelle.

Tonks, Ted (Tonks, Ted)

Ted Tonks on jästisyntyinen velho, joka meni naimisiin puhdasverisen Andromeda Mustan kanssa. Avioliiton jälkeen Andromeda poistettiin Mustien suvun kuvakudoksesta. Nymfadora Tonks on Tedin ja Andromedan tytär.

Tora (Fang)

Jättikokoinen musta koira, joka kuuluu Hagridille.

Torahammasfrisbee (Fanged Frisbee)

Tylypahkan sisätiloissa kielletty taikaesine.

Torakkatertut (Cockroach Clusters)

Makeisia, joita myydään Tylyahossa sijaitsevassa Hunajaherttuassa.

Tottenham Court Road (Tottenham Court Road)
Totuusseerumi (Veritaserum)

Totuusseerumi on väritöntä, hajutonta lientä, joka pakottaa juojansa puhumaan totta. Seerumi on Severus Kalkaroksen mukaan niin vahvaa, että kolme pisaraa riittää saamaan juojan latelemaan syvimmät salaisuutensa. Taikaministeriö valvoo erittäin tiukasti juoman käyttöä. Totuusseerumiin on olemassa vastalääke.

Totuustutka (Secrecy Sensor)

Totuustutka on pimeän paljastin, joka näyttää koukeroiselta antennilta. Se värähtelee ja hurisee kun se havaitsee salailua tai valheita. Hermionen mukaan totuustutkat havaitsevat myös manaukset, kiroukset ja salaamistaiat. Niillä etsitään pimeyden taikoja ja pimeyden esineitä. Vale-Vauhkomielellä oli totuustutka työhuoneessaan ollessaan Tylypahkassa pimeyden voimilta suojautumisen opettajana. Myös Argus Voro käytti totuustutkaa ahkerasti Harryn kuudentena lukuvuotena, estääkseen pimeyden esineiden pääsyn Tylypahkaan.

Transilvanialainen taklaus (Transylvanian Tackle)

Vastustajan nenään suunnattu tekotäräys, joka nähtiin ensimmäisen kerran vuoden 1473 maailmanmestaruuskisoissa. Transilvanialainen taklaus ei ole laiton, kunhan pelaajaan ei kosketa.

Travers (Travers)

Kuolonsyöjä, joka auttoi murhaamaan McKinnonsit. Travers oli yksi kuolonsyöjistä, jotka Igor Irkoroff ilmiantoi taikalakineuvoston pitämässä oikeudenkäynnissä Voldemortin kukistuttua.

Trevor (Trevor)

Trevor on Neville Longbottomin lemmikkirupikonna.

Tri Uinun Unhoitussalva (Dr. Ubbly's Oblivious Unction)

Salvaa, jota matami Pomfrey hieroi paksuja kerroksia Ronin käsivarsissa oleviin syviin juoviin parantaakseen ne. Jäljet olivat syntyneet Taikaministeriön salaperäisyyksien osastolla, kun joukko eriskummallisia aivoja oli pusertanut Ronin käsivarsia lonkeroillaan. Matami Pomfreyn mukaan ajatuksista voi tulla syvemmät arvet kuin lähes mistään muusta.

Troy (Troy)

Troy pelasi Irlannin huispausmaajoukkueen jahtaajana huispauksen 422. maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Bulgarian joukkuetta vastaan.

Tuhat taikayrttiä ja -sientä (One Thousand Magical Herbs and Fungi)

Phyllida Itiön kirjoittama kirja, jota käytetään oppikirjana Tylypahkassa. Kirjassa mainitaan ainakin suolilja ja koiruoho.

Tuhkaluikura (Ashwinder)

Tuhkaluikura on liian kauan palavasta taikatulesta syntyvä solakka käärme, joka on väritykseltään harmahtava. Sen silmät ovat punaiset. Tuhkaluikura nousee vartioimattomasta hiilloksesta jättäen asumuksessa luikerrellessaan jälkeensä tuhkavanan. Tämä pimeään ja suojaisaan paikkaan munansa laskeva otus elää vain tunnin. Munien laskemisen jälkeen tuhkaluikura muuttuu tomuksi. Sen munat ovat kirkkaanpunaisia ja ne hehkuvat lämpöä. Munat sytyttävät talon helposti tuleen, ellei niitä ajoissa pakasteta oikealla loitsulla. Pakastettuja tuhkaluikuran munia käytetään lemmenjuoman ainesosana. Kokonaisina nieltävät pakastetut munat sen sijaan parantavat ihmisen horkasta.

Tuholaisneuvontakeskus (Pest Advisory Bureau)

Tuholaisneuvontakeskus sijaitsee Taikaministeriön neljännellä tasolla.

Tuisku (Snowy)

Tuisku yksi rouva Figgin kissoista.

Tuleemeneehuone (Come and Go Room)

Tylypahkan seitsemännessä kerroksessa oleva salahuone. Huoneeseen pääsee kävelemällä kolmasti seinän ohi ajatellen samalla sitä, mitä todella tarvitsee, ja huoneen ovi ilmestyy seinään ja siellä on juuri se mitä etsijä tarvitsee. Tuleemeneehuone tunnetaan myös nimellä Tarvehuone.

Tulejo (Accio)

Tulejo on kutsuloitsu, jonka sanomalla saa esineen tulemaan luokseen.

Tulirapu (Fire Crap)

Tulirapu on ison kilpikonnan näköinen olento, jonka kilvessä on jalokiviä. Se pystyy syöksemään tulta perästään. Tulirapua elää luonnonvaraisena vain Fidzillä.

Tulisalama (Firebolt)

Erittäin kehittynyt ja arvostettu luutamalli.

Tuliviski (Firewhisky)

Noitien ja velhojen nauttima juoma, jota Ron oli aina halunnut maistaa. Tuliviskin ystäviin kuului Gilderoy Lockhart ja Rita Luodiko. Myös Weasleyn perheellä oli tuliviskiä kotonaan.

Tunkeilijaloitsu (Intruder Charm)

Loitsu toimii hälyttimenä, joka laukeaa jonkun tunkeutuessa taloon. Horatius Kuhnusarvio oli virittänyt tunkeutujaloitsun antamaan varoituksen, jos joku saapuu odottamatta. Hän ei kuitenkaan kuullut loitsun laukeavan Harryn ja Dumbledoren saapuessa, koska oli juuri silloin kylvyssä.

Tuppotukkelum (Waddiwasi)

Avaa tukoksen. Lupinin mukaan hyödyllinen pikku taika, jonka avulla hän poisti Riesun avaimenreikään laittaman purukumimöykyn.

Turpin, Lisa (Turpin, Lisa)

Lisa Turpin lajiteltiin Korpinkynnen tupaan vuonna 1991.

Turvaajien tuplaisku (Dopplebeater Defence)

Ryhmyn saa hyökkäämään rajummin, kun molemmat lyöjät yhdistävät voimansa ja iskevät ryhmyä samaan aikaan.

Turvalumoukset (Security enhancements)
Turvapeikko (Security Troll)

Turvapeikko on turvatehtäviin koulutettu peikko. Harryn kolmantena lukuvuotena Albus Dumbledore palkkasi Tylypahkaan turvapeikkoja suojelemaan Lihavaa Leidiä sen jälkeen kun Sirius Musta oli hyökännyt hänen kimppunsa. Peikkoja voidaan kouluttaa turvatehtäviin ja monille noidille ja velhoille se on ammatti. Viidentenä lukuvuotena ammatinvalinnanohjauksessa Hermione tutkaili esitettä «OLISIKO SINUSTA TURVAPEIKKOJEN KOULUTTAJAKSI?»

Turvapeikkojen kouluttaja (Security Troll Trainer)

Turvapeikkojen kouluttajat kouluttavat peikkoja käytettäväksi erilaisissa turva- ja vartiointitehtävissä. Viidentenä lukuvuotena ammatinvalinnanohjauksessa Hermione selaili esitettä «OLISIKO SINUSTA TURVAPEIKKOJEN KOULUTTAJAKSI?»

Turvotusliuos (Swelling Solution)

Turvotusliuos aiheuttaa sen kehonosan turpoamisen, johon sitä on joutunut. Turvotusliuoksen vaikutuksen voi kumota juomalla kutistusjuomaa, joka palauttaa paisuneet kohdat ennalleen.

Tutshillin Tornadot (Tutshill Tornados)

Huispausjoukkue, joka on ollut Cho Changin suosikki kuusivuotiaasta asti. Huipausjoukkueen merkki on taivaansininen ja sitä koristaa kultainen tupla-T.

Tylyaho (Hogsmeade)

Tylyaho on velhojen ja noitien asuttama kylä. Se sijaitsee lähellä Tylypahkan noitien ja velhojen koulua.

Tylypahkan historia (Hogwarts : A History)

Yli tuhatsivuinen kirja, joka kertoo Tylypahkan historiasta.

Tylypahkan noitien ja velhojen koulu (Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry)

Skotlannissa sijaitseva velhokoulu Tylypahka on Godric Rohkelikon, Helga Puuskupuhin, Rowena Korpinkynnen ja Salazar Luihuisen perustama oppilaitos, jossa koulutetaan nuoria noitia ja velhoja. Koulun tunnetuin rehtori on epäilemättä ollut Albus Dumbledore.

Tylypahkan pikajuna (Hogwarts express)
Tytina, Quentin (Trimble, Quentin)

Quentin Tytina kirjoitti kirjan Pimeyden voimat. Itsesuojeluopas. Kirja oli Harryn ensimmäisen lukuvuoden oppikirjojen hankintalistalla.

Tähtitiede (Astronomy)

Oppiaine Tylypahkassa.

Tähtitorni (Astronomy Tower)

Tähtitorni on Tylypahkan linnan korkein torni, jonka huipulla pidetään tähtitieteen tunteja. Torniin on pääsy kielletty muulloin kuin oppitunneilla.

Tällipaju (Whomping Willow)

Tällipaju on erittäin väkivaltainen, Tylypahkan koulun puistoalueella istutettu puu, joka hutkii ja lyö kyhmyräisillä paksuilla oksillaan kaikkea mikä on sen ulottuvilla. Normaalisti tällipaju on liikkumaton ja viattoman näköinen.

Tällipaju istutettiin rääkyvään röttelöön johtavan tunnelin suulle samana vuonna kun Remus Lupin aloitti opiskelun koulussa. Tällipaju istutettiin, jottei kukaan vahingossa törmäsi Lupiniin silloin kun hänet oli viety rääkyvään rotteloon muodonmuutokseen ja oli vaarallinen.

  • Tällipajun juuressa on kyhmy, jota painamalla puu jähmettyy vaarattomaksi.