S.U.P.E.R. (N.E.W.T.)

Se Uskomattaman Paha Erittäin Raskas -tutkinto. Tutkinto suoritetaan seitsemännen opintovuoden lopussa. Tutkinto on korkein jonka Tylypahkassa voi suorittaa.

S.Y.L.K.Y. (S.P.E.W.)

Lyhenne lauseesta «Samat yhteiset lait kotitontuillekin -yhdistys.»

Saivartelija (Quibbler, The)

Luna Lovekivan isän Ksenofilius Lovekivan toimittama juorulehti.

Sakia, Pius (Thicknesse, Pius)
Salaisten kirjojen osasto (Restricted Section of the library)

Salaisten kirjojen osasto sijaitsee Tylypahkan kirjaston perällä ja se on eristetty muusta kirjastosta köydellä. Salaisten kirjojen osaston kirjojen lainaamiseen tarvitaan opettajan kirjoittama lupalappu.

Salaisuudenhaltija (Secret-Keeper)

Salaisuudenhaltija on henkilö, jonka sisälle kätketään uskollisuusloitsun avulla salausta haluttu tieto. Salaisuuksienhaltija on ainut henkilö, joka pystyy kertomaan eteenpäin sisälleen kätketyn tiedon – muut eivät siihen kykene, eivät edes he, joita salaisuus koskee (esimerkkinä Lily ja James Potter, joiden salaisuudenhaltija Peter Piskuilan oli).

Salaisuuksien kammio (Chamber of Secret)

Salazar Luihuisen Tylypahkaan piilottama kammio, josta muut koulun perustajat eivät tienneet mitään.

Salamanteri (Salamander)

Salamanteri on liekkejä syövä lisko, joka on väriltään valkoinen. Se kuitenkin muuttaa väriään sinisestä punaiseen riippuen siitä, kuinka kuumaan tuleen se ilmestyy. Salamanteri oleskelee yleensä tulessa, eikä se voi elää kuin korkeintaan kuusi tuntia tulen ulkopuolella. Tämänkin ajan se selviää hengissä vain, jos sille annetaan pippuria ravinnoksi. Salamanteri kuolee, kun tuli, johon se on syntynyt, sammuu. Salamanterin veri on elvyttävää sekä parantavaa.

Salaperäisyyksien osasto (Department of Mysteries)

Salaperäisyyksien osasto on taikaministeriön osasto, jossa työskentely on huippusalaista. Hyvin harva tietää, mitä osastolla on tai mitä siellä tehdään. Salaperäisyyksien osastolla sijaitsee mm. kuolemankamari ja ennustussali, jossa säilytetään ennustuksia pienissä pölyisissä lasipalloissa. Huippusalaisella osastolla työskentelevät Sanomattomat.

Salazar Luihuisen medaljonki (Salazar Slytherin's Locket)

Luihuisen tuvan perustajalle Salazar luihuiselle kuulunut medaljonki. Medaljonki on kultainen ja avattava ja siinä on Luihuisen tunnus, koristeellinen käärme-L (alkuperäiskielellä S). Medaljonki kulkeutui suvussa Voldemortin äidille Meropelle, joka rahapulassa myi sen Borgin & Burkesille. Hepzibah Smith osti sen sieltä. Voldemort murhasi hänet ja varasti medaljongin. Hän teki siitä hirnyrkin ja kätki luolaan.Regulus Musta haki sen sieltä ja antoi perheen kotitontulle Oljolle tehtäväksi tuhota. Lopulta Ron tuhosi hirnyrkin.

Salemin noitaopisto (Salem Witches' Institute, The)

Amerikkalainen noitaopisto, josta oli saapunut joukko keski-ikäisiä noitia seuraamaan huispauksen 422. maailmanmestaruuskisoja.

Samat yhteiset lait kotitontuillekin -yhdistys (Society for the Promotion of Elfish Welfare)

Hermione perusti tämän järjestön neljäntenä kouluvuonaan ja jakeli oppilaille yhdistyksen merkkejä, joissa olivat vain lyhenteen kirjaimet S.Y.L.K.Y, joka on lyhenne lauseesta: «Samat yhteiset lait kotitontuillekin –yhdistys.»

Sammakonkutusaippua (Frog Spawn Soap)

Tuote, joka on myynnissä Tylyahossa sijaitsevassa Sekon pilailupuodissa.

Sanataikurin Aapistus (Spellman's Syllabary)

Hermione käytti kirjaa opiskellessaan muinaisia riimuja.

Sanaton taika (Nonverbal Spell)

Tapa, jolla loitsu tehdään ilman äänen käyttöä. Sanattoman taian tekeminen on erittäin vaikeaa ja se vaatii keskittymiskykyä ja mielenvoimaa. Sanattoman taien etu on se, että vastapuoli ei saa varoitusta aiotusta loitsusta ja näin ollen saadaan yllätyksen etu.

Sanomattomat (Unspeakables)

Sanomattomiksi kutsutaan taikaministeriön salaperäisyyksien osastolla työskenteleviä henkilöitä.

Sarvihaara (Prongs)

James Potterin lempinimi.

Saukkonummi (Ottery St. Catchpole)

Etelärannikolla sijaitseva kylä kotikolon läheisyydessä. Fred, George, Ron ja Harry lensivät Herra Weasleyn Ford Anglialla kylän ylitse matkatessaan kotikoloon.

Sauvaseppä (Wandmaker)
Scamander, Lisko (Scamander, Newt)

Kirjoitti kirjan Ihmeotukset ja niiden olinpaikat.

Seeskiva, Arnold (Peasegood, Arnold)

Arnold Seeskiva on unhoituttaja, joka toimii vahinkotaikojen peruutusosastolla.

Sekaannus -ja häkellysjuomat (Confusing and Befuddlement Draughts)

Sekaannus -ja häkellysjuomat aiheuttavat nimensä mukaisesti sekaannusta. Harryn lukemassa taikajuomakirjassa kerrotaan rohtokuirimon, liperin ja siankärsämön olevan kasveja, jotka ovat «erittäinkin tehokkaita aiwojen tulehduksiin, ja niitä siksi käytetäänkin runsaasti sekaannus- ja häkellysjuomiin, milloin velho hanakasi ilmentää kiiwautta ja holtittomuutta…»

Sekavuussekoitus (Confusing Concoction)
Sekon Pilapuoti (Zonko's Joke Shop)

Pilailupuoti Tylyahossa.

Sektumsempra (Sectumsempra)

Pimeyden taika, joka saa taikasauvan toimimaan ikään kuin näkymättömänä miekkana. Taikasauvaa heiluteltaessa, loitsu viiltelee uhria.

Seljapuu (Elder tree)
Seljasauva (Elder Wand, The)
Sepsis, Augustus (Pye, Augustus)

Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalan pahat puremat -osaston apulaisparantaja.

Serpentiili (Streeler)

Serpentiili on jättiläisetana, joka vaihtaa väriään tunnin välein. Liikkuessaan se tappaa myrkyllään kaiken kasvillisuuden altaan. Ihmeiden Eläintarha -taikaeläinkaupan terraariossa kasvatetaan myrkkyetanoita. Väritykseltään nämä etanat ovat oransseja. On erittäin perusteltua epäillä, että juuri nämä etanat olisivat serpentiileja.

Sev (Sev)

Lily Evans käytti nuoruudessaan tätä nimitystä Severus Kalkaroksesta.

Sfinksi (Sphinx)

Sfinksillä on ihmisen pää leijonan ruumiissa. Sfinksi on erittäin älykäs ja rakastaa erilaisia pulmia sekä arvoituksia. Sfinksejä käytetään erilaisissa vartiointitehtävissä, sillä ne ovat vaarallisia vain tuntiessaan itsensä uhatuksi.

Siankärsämö (Sneezewort)

Harryn lukemassa taikajuomakirjassa kerrotaan rohtokuirimon, liperin ja siankärsämön olevan kasveja, jotka ovat «erittäinkin tehokkaita aiwojen tulehduksiin, ja niitä siksi käytetäänkin runsaasti sekaannus- ja häkellysjuomiin, milloin velho hanakasi ilmentää kiiwautta ja holtittomuutta…»

Sianpää (Hogs Head Inn)

Sianpää on Tylyahossa sijaitseva pieni ja nuhruinen majatalo. Sen oven yläpuolella riippuu kolhuinen puukyltti, jonka kuvassa villisian irti leikattu pää valuu verta valkealle kankaalle. Majatalo sijaitsee pääkadulta kääntyvällä sivukadulla. Sianpään baari on harmaa, likainen ja vuohilta haiseva sali. Lattia on kiveä, jonka päälle on vuosien varrella kerääntynyt likaa ja saastaa. Ikkunat ovat paksun töhnän peitossa, eikä päivänvalo pääse juuri lainkaan sisään. Paikka onkin valaistu pöydillä olevilla kynttilännysillä.

Sidekalvontulehduskirous (Conjunctivitis Curse)

Kirous aiheuttaa kohteelle sidekalvontulehduksen ja vaikuttaa siten tämän näkökykyyn.

Sieppeli (Snidget)

Sieppeli on kullankeltainen harvinainen lintu, jonka silmät muistuttavat jalokiviä. Se on erittäin nopea ja taitava lentäjä, joka osaa vaihtaa lentosuuntaa nopeasti. Sieppelillä on pyörivät siipinivelet ja erittäin arvostetut höyhenet. Kultasieppeliä käytettiin ennen kultasieppiä huispauksen pelivälineenä.

Sievä vai sietämätön? Tutkimus hevoskotkan raakuudesta (Fowl or Foul? A Study of Hippogriff Brutality)

Ron yritti etsiä kirjasta apua teloitustuomion saaneen Hiinokan muutoksenhakukäsittelyyn.

Siipirdium lentiusa (Wingardium Leviosa)

Loitsu, joka saa esineet lentämään.

Siira (Woodlice)

Siira on hyönteinen, joka muistuttaa ruskeaa riisiä. Se on pokkuroijan ravintoa.

Siirappikakut (Treacle Tarts)

Harryn ensimmäisen lukukauden lajitteluseremonien jälkeen tarjottu jälkiruoka.

Siirappitoffee (Treacle Fudge)

Hagridin suosima makeinen, joka liisteröi leuat yhteen.

Siivekäs ratsu (Winged Horse)

Siivekkäitä ratsuja on erirotuisia. Jättiläispalomino abraxan on iso, mallasviskiä juova, voimakastahtoinen ratsu. Aethonan on sen sijaan väriltään kastanjanruskea, kun taas granian on harmaa. Thestral on siivekkäistä ratsuista harvinaisin, sillä se on näkymätön. Vain kuoleman nähnyt henkilö kykenee näkemään thestralin.

Sikermä (Runespoor)

Sikermä on yli puolitoista metriä pitkä, kolmipäinen käärme, joka on väritykseltään kirkkaanoranssi mustilla raidoilla. Sikermän vasen pää on suunnittelija, joka päättää minne käärme menee ja mitä se siellä tekee. Keskimmäinen pää on uneksija, jonka vaikutuksesta tämä olio saattaa vaipua unelmiinsa useiden päivien ajaksi. Oikeanpuoleinen pää toimii sen sijaan arvostelijana, joka arvioi jatkuvasti kahden muun pään tekemisiä ja päätöksiä. Oikeanpuoleisessa päässä sikermällä on myrkylliset hampaat. Sikermän päät hyökkäilevät usein toistensa kimppuun, minkä takia olio ei ole kovin pitkäikäinen. Useimmiten vasen ja keskimmäinen pää purevat yhteistuumin eripuraa aiheuttavan oikeanpuoleisen pään kokonaan pois. Sikermä munii suun kautta, ja sitä pidetään pimeyden velhojen lemmikkinä.

Silpoja (Ripper)

Silpoja on yksi Marge-tädin monista lemmikkikoirista. Silpoja on bulldoggi, jonka Marge otti usein mukaansa vieraillessaan Likusteritiellä, koska ei halunnut jättää «vanhaa Silpoja-raasua» hoitoon.

Simpukkamökki (Shell Cottage)

Bill ja Fleur asuvat Simpukkamökissä Pellinverran laitamilla. Harry ja muut pakenivat Malfoyn kartanosta tänne Dobbyn avulla. Dobby myös haudattiin Simpukkamökin puutarhaan. Simpukkamökki sijaitsee lähellä meren rantaa.

Sinistra, Aurora? (Sinistra, Aurora?)

Professori Sinistra on velho, joka opetti Tylypahkan noitien ja velhojen koulussa tähtitiedettä Harry Potterin kouluaikana. Sinistran etunimi on mahdollisesti Aurora, vaikkakin sitä ei ole virallisesti vahvistettu.

Siriuksen lumottu peili (Sirius's enchanted mirror)
Sirppi (Sickle)

Velhojen käyttämä hopeinen kolikko. Sirppiin menee 29 sulmua.

Sitruunatoffee (Lemon drops)

Jästien makeinen. Näistä Albus Dumbledore pitää.

Siuntio Silosäkeen tarinat (Tales of Beedle the Bard, The)
Sloper, Jack (Sloper, Jack)

Rohkelikkojen huispausjoukkueen lyöjä.

Smeek, Enid (Smeek, Enid)
Smith, Hepzibah (Smith, Hepzibah)
Smith, Zacharias (Smith, Zacharias)
Sokerisulkakynät (Sugar Quills)

Hunajaherttuassa myytävä makeinen. Ronin mielestä niitä voi imeskellä tunnilla ja näyttää siltä kuin miettisi mitä kirjoittaa seuraavaksi. Kaupan on myös deluxe -sokerisulkakyniä, ne kestävät useita tunteja.

Sontapommi (Dungbomb)

Sontapommi on loihdittu pilailuväline, jonka laukaisemalla saa aikaan tunnusomaisen hajun. Sontapommien käsittelystä tulevat kädet likaisiksi. Sontapommeja on myynnissä ainakin Tylyahossa sijaitsevassa Sekon pilailupuodissa. Varsinkin Weasleyn kaksoset kunnostautuivat sontapommien käytössä.

Sopofori (Sopophorous )

Sopoforipapuja käytetään aineosana elävien kuolleiden juomassa. Pavut on Taikajuomien valmistus edistyneille -kirjan mukaan pilkottava. Puoliverisen Prinssin kirjaan tekemien muistiinpanojen mukaan pavut on murskattava hopeatikarin lappeella niin, että mehu irtoaa paremmin kuin pilkottaessa.

Sovitus & Walelu Oy (Purge & Dowse, Ltd.)

Sovitus & Walelu on Lontoossa sijaitseva punatiilinen tavaratalo, jonka seinien suojissa toimii Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaala. Rakennus on vanha, nuhjuinen ja surkean oloinen ja sen pölyisissä ovissa lukee «Suljettu remontin ajaksi». Ohikulkevat jästit tosin epäilevät, ettei tavaratalo koskaan aukea.

Tavaratalon ikkunoissa on rumia, ainakin kymmenen vuotta vanhaa muotia esitteviä vanhoja lohkeilleita mallinukkeja, joista yhdelle puhuttaessa pääsee astumaan ikkunan läpi sairaalan vastaanottoaulaan.

Spesiaalit paljastuis (Specialis revelio)

Spesiaalit paljastuis -loitsun avulla voidaan määrittää taikajuoman aineosat. Loitsulla voidaan myös tarkistaa onko esineeseen kätketty outoja taikaohjeita.

Spinnet, Alicia (Spinnet, Alicia)

Alicia Spinnet opiskeli Tylypahkassa Rohkelikkojen tuvassa vuosina 1989-1996. Rohkelikkojen huispausjoukkueen kapteeni Oliver Wood varasi Alician joukkueeseen vuonna 1990 ja hän pelasi jahtaajan paikkaa kausina 1991-1996. Alicia Spinnet kuului myös Albuksen kaartiin.

Stebbins (Stebbins)

Poika puuskupuhin tuvasta.

Sudenmyrkkyjuoma (Wolfsbane Potion)

Juoma, joka auttaa pitämään ihmissudeksi muuttuneen henkilön järjissään. Jos juomaa nauttii täysikuuta edeltävällä viikolla, muuttunut henkilö on vaaraton ja harmiton susi ja voi rauhassa odottaa kuun pienenemistä. Ilman juomaa henkilöstä tulee muuttuessaan täysi hirviö. Juoma on suhteellisen uusi keksintö ja sen keksi Marcus Belbyn setä Damokles.

Suklaasammakot (Chocolate Frogs)

Makeisia, joiden kääreen sisällä on keräilykortti kuuluisista noidista ja velhoista.

Suklaatuulihatut (Chocolate Eclairs)

Herkkuja, joita oli tarjolla lajittelun jälkeisellä juhla-aterialla Harryn ensimmäisenä kouluvuotena.

Sukupallot (Chocoballs)

Isoja, mansikkavaahdolla ja vispikermalla täytettyjä herkkuja.

Sulmu (Knut)

Velhojen käyttämä pronssinen kolikko.

Summers (Summers)

Poika Puuskupuhin tuvasta, joka oli yrittänyt vanhentaa itseään päästäkseen osallistumaan kolmivelhoturnajaisiin. Tapauksen johdosta Summersille kasvoi parta ja hän joutui matami Pomfreyn luo hoitoon. Hänen partansa ei tosin vetänyt vertoja Fredin ja Georgen parroille, jotka myös yrittivät huijata Dumbledoren ikälinjaa.

Suojautuminen pimeyden voimilta (Defense Against the Dark Arts)

Oppiaine Tylypahkassa.

Suojautumistaikojen teoria (Defensive Magical Theory)

Wilbert Luikkarin kirjoittama kirja, jota käytettiin oppikirjana pimeän voimilta suojautumisen tunneilla Harryn viidentenä kouluvuotena. Harryn mielestä kirja oli tylsä ja pitkäveteinen.

Suojelius (Patronus)

Suojelius on hopeanhohtoinen, suojeliusloitsulla luotu myönteinen voima, joka suojaa ankeuttajilta ja kalmolaskoksilta.

Ankeuttajat eivät mahda suojeliukselle mitään, koska ne eivät pysty tuntemaan epätoivoa. Epätäydellinen suojelius on vain hopeista usvaa, mutta täydellinen ottaa jonkin kiinteän eläimen muodon, kuten vaikkapa hirven tai saukon. Jokaisen velhon tai noidan suojelius on ainutlaatuinen, mutta hahmo voi muuttua silloin, jos velho tai noita kokee esimerkiksi suuren järkytyksen.

Katso myös Suojeliusloitsu ja Odotum Suojelius.

Suojeliusloitsu (Patronus Charm)

Suojeliusloitsu on ainut tunnettu taika, jolla pystyy puolustautumaan ankeuttajia ja kalmolaskoksia vastaan. Loitsun toteuttaminen on vaikeaa, eivätkä edes kaikki aikuiset velhot tai noidat kykene luomaan täydellistä ja aineellista suojeliusta.

Onnistunut suojelius kuitenkin asettuu kilveksi ankeuttajan tai kalmolaskoksen ja loitsijan väliin. Suojeliusloitsu on hyvin edistynyttä taikuutta ja siksi usein tuloksena on vain hopeanhohtoista sumua, joka ei anna täyttä suojaa ankeuttajia vastaan.

Suojeliusta loitsittaessa on kyettävä ajattelemaan jotain onnellista asiaa tai muistoa, sekä sanottava sanat odotum suojelius.

Suolilja (Asphodel)

Jauhettua suoliljan juurta käytetään elävien kuolleiden juoman aineosana. Suolilja mainitaan kirjassa Tuhat taikayrttiä ja -sientä.

Suovitsa (Bogrod)
Surkki (Squib)

Velhoperheeseen syntynyt velho tai noita joka ei osaa taikoa.

Surkusiipi (Witherwings)

Surkusiipi eli Hiinokka on hevoskotka, joka on väriltään harmaa ja jolla on isot, oranssit silmät. Hiinokka tunnetaan nykyisin nimellä Surkusiipi, jotta Taikaministeriö ei panisi täytäntöön sen saamaa kuolemantuomiota. Siriuksen kuoleman jälkeen Hiinokka siirtyi Harryn omistamana Hagridin hoidettavaksi.

Suuntaa minut (Point me)

Nelipistetaika. Laittaa taikasauvan osoittamaan pohjoiseen. Taika on erittäin hyödyllinen, jos haluaa tietää, onko menossa oikeaan suuntaan.

Suuri sali (Great Hall, The)

Tylypahkan oppilaat syövät päivittäin suuressa salissa ja pöllöt tuovat oppilaiden postin sinne aamiaisaikaan. Siellä myös pidetään kaikka juhlat. Suuren salin katto on lumottu näyttämään samalta kuin taivas ulkona. Tavallisesti suuressa salissa on neljä tupapöytää ja viides, opettajien pöytä.

Synkkähiläinen (Clumbumble)

Synkkähiläinen on harmaa ja karvainen, lentävä hyönteinen, joka valmistaa alakuloisuutta aiheuttavaa siirappia. Tätä siirappia käytetään alitouhon lehtien pureskelusta johtuvan hysterian vasta-aineena. Synkkähiläinen pesii pimeässä ja suojaisessa paikassa. Sen on tiedetty leviävän myös mehiläispesään aiheuttaen tuhoisia seurauksia hunajalle. Synkkähiläinen käyttää ravinnokseen nokkosta.

Sytyjo (Incendio)

Loitsu, joka sytyttää kohteen tuleen.

Syvien vesien värisyttävä väki (Dreadful Denizens of the Deep)

Harry yritti etsiä kirjasta neuvoa kolmivelhoturnajaisten toiseen koetukseen.

Syylänpääpulveri (Wartcap powder)
Syöttisytytin (Decoy Detonator)

Musta, pillimäinen esine. Kun syöttisytyttimen pudottaa maahan, se pinkoo matkoihinsa pitäen samalla meteliä. Syöttisytytin on Weasleyn kaksosten kehittämä pilailuväline ja sitä myydään Weasleyn Welhowitsit -liikkeessä Viistokujalla. Syöttisytytin on erittäin hyvä harhautusväline.

Sähäkkä sitaattisulka (Quick-Quotes Quill)

Rita Luodikon omistama myrkynvihreä sulkakynä.

Säilä & Imupaperi (Flourish and Blotts)

Kirjakauppa viistokujalla.