R.A.M (R.A.B)

Regulus Arcturus Mustan nimen alkukirjaimet.

Raastoriivin, Urquhart (Rackharrow, Urquhart)

Urquhart Raastoriivin ( 1612-1697 ) oli häijyn näköinen velho, joka tuli tunnetuksi sisälmystenpoistokirouksen keksijänä. Hänen muotokuvansa roikkuu Pyhän Mungon Taikatautien ja -vammojen sairaalan seinällä.

Ragnuk ensimmäinen (Ragnuk the First)
Raivotar (Hag)

Raivotar tunnetaan myös nimellä noita-akka. Raivotar on naispuolinen, ihmismäinen olento, joka naamioituu jästeiltä. Raivottaret käyttävät ravinnokseen ainakin raakaa maksaa.

Ramora (Ramora)

Ramora on taikavoimainen, hopeinen kala, joka tunnetaan merenkävijöiden suojelijana. Ramora kykenee ankkuroimaan aluksen.

Rapakon Palloseura (Puddlemere United)

Vuonna 1163 perustettu Rapakon Palloseura on liigan vanhin huispausjoukkue. Joukkueen tilillä on kaksikymmentäkaksi mestaruutta ja kaksi Euroopan mestaruutta. Rapakon pelaajat pukeutuvat laivastonsinisiin pukuihin, joita koristaa seuran tunnus, kaksi kullaväristä osmankäämiä ristissa. Joukkueen tunnuslaulun «Ryhmyt pois, pojat, ja kaato vanteeseen» levytti kuuluisa laulajatar Selestina Taigori. Levyn tuotto meni hyväntekeväisyyteen Pyhän Mungon taikatautien ja vammojen sairaalalle. Oliver Wood liittyi joukkueeseen käytyään koulunsa loppuun ja Albus Dumbledore on Rapakon Palloseuran fani.

Rauhanjuoma (Draught of Peace)

Liemi, joka tyynnyttää ahdistuksen ja lientää levottomuuden. Rauhanjuoman valmistusta opetetaan viidentenä kouluvuotena ja sitä kysytään usein V.I.P. -tutkinnossa. Juoman tekeminen on vaativaa, koska jos aineosat punnitaan väärin, liemen juoja saattaa vajota sikeään ja kenties peruuttamattomaan uneen. Rauhanjuoman valmistuksessa käytetään mm. jauhettua kuukiveä ja jouluruusu -uutetta.

Re'em (Re'em)
Reg (Reg)

Taikaministeriössä työskentelevän Reginald Kissimyyrin kutsumanimi.

Relerätinä (Chizpurfle)

Reletärinä on reilun millinmittainen loinen, joka on muodoltaan kuin isot torahampaat omaava rapu. Tämä loinen viihtyy taikuuden lähettyvillä, joten se loisiikin usein auguureissa ja takoissa. Relerätinä saattaa tulla myös sisälle velhoasumukseen tuhoten samalla taikaesineitä tai asettuen likaisiin noidankattiloihin nauttimaan pohjalle jääneitä liemitippoja. Relerätinän voi karkottaa myynnissä olevilla patentoiduilla liuoksilla.

Riesu (Peeves)

Tylypahkan linnassa sekasortoa aiheuttava räyhähenki, jonka elämän tarkoitus tuntuu olevan tuottaa hätää ja hävitystä. Riesu myös riemastuu aina nähdessään tuhoa ja murhetta. Toisin kuin kummitukset, Riesu ei ole läpinäkyvä, vaan hänellä on oranssi pahvihattu,pyörivä kissanrusetti ja leveä hymy ilkeällä naamallaan. Luihuisten tupakummitus Verinen paroni on ainoa, joka pystyy pitämään Riesun aisoissa.

Riimukäännökset edistyneille (Advanced Rune Translations)

Kirja on oppikirjana kuudentena lukuvuotena muinaisten riimujen tunneilla.

Riimusanakirja (Rune Dictionary)

Muinaisten riimujen tulkitsemisessa käytettävä teos.

Rikkokiri (Wrackspurt)

Rikkokiri on näkymätön olento, jonka Luna Lovekiva väittää olevan olemassa. Lunan mukaan se lentää ihmisen korvasta sisään ja tekee aivot sekaviksi.

Rikkokirin hengitysputki (Wrackspurt siphon)
Rikkumaton vala (Unbreakable Vow)

Rikkumaton vala on taian avulla tehty sitova sopimus, jonka rikkomisesta aiheutuu kuolema. Vala suoritetaan niin sanotun sitojan avustuksella, jonka tehtävänä on solmia pysyvä taikaside valan sopijoiden kesken taikasauvaa apuna käyttäen. Sitoja asettaa taikasauvansa kärjen valan tekijöiden yhteenliitettyjen käsien päälle ja kysyy heiltä suostumusta valaan. Valaan suostuttaessa sitojan taikasauvan kärjestä purkautuu ohut ja kirkas liekki, joka kietoutuu käsien ympärille kuin punahehkuinen rautalanka.

Robards, Gawain (Robards, Gawain )

Rufus Rymistyiristä tultua uusi taikaministeri, Gawain Robards valittiin hänen paikalleen auroriviraston päälliköksi.

Robins, Demelza (Robins, Demelza)

Rohkelikkojen jahtaaja. Hän oli erityisen taitava väistelemään ryhmyjä.

Rohkelikko (Gryffindor)

Rohkelikko on yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä tuvasta.Tuvan perusti yli tuhat vuotta sitten Godric Rohkelikko, joka halusi ottaa oppilaikseen rohkeita ja uskollisia yksilöitä.

Katso myös: Puuskupuh - Korpinkynsi - Luihuinen

Rohkelikko, Godrick (Gryffindor, Godric)

Godrick Rohkelikko oli yksi Tylypahkan noitien ja velhojen koulun neljästä perustajajäsenestä. Hän arvosti oppilaissaan eniten rohkeutta.

Rohkelikon miekka (Sword of Gryffindor, The)

Godrick Rohkelikolle kuulunut maahisten valmistama miekka, jonka kahvaan on upotettu kananmunan kokoisia rubiineja. Kahvan juuressa on kaiverrus Godrick Rohkelikko. Miekka voi ilmaantua kenelle tahansa sen arvoiselle rohkelikolle.

Rohtokuirimo (Scurvy-Grass)

Harryn lukemassa taikajuomakirjassa kerrotaan rohtokuirimon, liperin ja siankärsämön olevan kasveja, jotka ovat «erittäinkin tehokkaita aiwojen tulehduksiin, ja niitä siksi käytetäänkin runsaasti sekaannus- ja häkellysjuomiin, milloin velho hanakasti ilmentää kiiwautta ja holtittomuutta…»

Roiskuhupsu (Spattergroit)

Roiskuhupsu on vakava ihovaiva. Pyhän Mungon sairaalassa sijaitsevassa muotokuvassa keskiaikainen velho kertoo, että ainoan parannuskeino on ottaa rupikonnan maksa, sitoa se tiukasti kaulalleen ja seisoa täysikuun aikaan alasti tynnyrillisessä ankeriaan silmiä.

Romulus (Romulus)

Remus Lupinin koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Ronan (Ronan)

Kielletyssä metsässä asuva kentauri.

Ronnie (Ronnie)

Rouva Weasleyn käyttämä hellittelynimi Ron Weasleystä. Myös Fred ja George käyttivät nimitystä - joskin hieman eri tarkoituksessa. Fred ja George käyttivät muun muassa nimityksiä: Ronnieponnie, Ronnie-söpöliini ja Pikkinen Ronnie.

Rookwood, Augustus (Rookwood, Augustus)

Rokonarpinen ja rasvatukkainen kuolonsyöjä, taikaministeriön salaperäisyyksien osaston työntekijä. Vakooja, joka välitti suoraan ministeriön sisältä tietoja Voldemortille käyttäen hyväkseen velhoverkostoa, joka oli sijoittunut hyville paikoille ministeriössä ja sen ulkopuolella. Rookwood oli Ludo Bagmanin isän hyvä ystävä.

Roonil Wazlib (Roonil Wazlib)

Ronin oikolukukynä kirjoitti tämän nimen Ronin taikajuomien oppikirjaan, kun kynän taika oli alkanut hiipua. Harry lainasi myöhemmin Ronin kirjaa ja väitti Kalkarokselle, että Roonil Wazlib oli hänen lempinimensä.

Rosier, Evan (Rosier, Evan)

Kuolonsyöjä, jonka aurorit tappoivat vuotta ennen Voldemortin kukistumista. Hän teki pidätyshetkellä vastarintaa ja vei palan Villisilmä Vauhkomielen nenästä ennen kuin sai surmansa. Rosier opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Severus Kalkaros ja kuului hänen kanssaan samaan luihuisten jengiin, josta melkein kaikista tuli myöhemmin kuolonsyöjiä.

Rotta (Rat)

Ihmeiden Eläintarha -kaupan häkissä asustaa mustia, solakoita rottia, jotka hyppivät pitkillä, kaljuilla hännillään. Rotalla voi olla myös taikavoimia.

Rowena Korpinkynnen diadeemi (Rowena Ravenclaw's Diadem)

Korpinkynnen tuvan perustajan Rowena Korpinkynnen diadeemi. Diadeemi on tiaraa muistuttava esine. Siihen on syövytetty sanat «Suurin aarre on ymmärrys rajaton». Korpinkynnen diadeemin uskotaan tuovan kantajalleen älyä. Rowenan tytär Helena varasti diadeemin eläessään ja kätki Albaniaan. Tom Valedro (myöhemmin Voldemort) haki sen, teki siitä hirnyrkin ja kätki Tylypahkaan. Diadeemi tuhoutui Crabben taikomassa pirunpalossa.

Ruaah (Grawp)

Ruaah on Hagridin velipuoli ja heillä on yhteinen äiti, Fridwulfa. Ruaah on pienikokoinen ikäisekseen – vain 16 jalkaa - ja muut jättiläiset herjasivat häntä sen vuoksi.

Ruhjoo (Confringo)
Ruhtinas (Royal)

Kingsley Kahlesälvän koodinimi Pottervahti -radio-ohjelmassa.

Ruikuli (Snivellus)

Sirius Mustan ja James Potterin kouluaikana käyttämä haukkumanimi Severus Kalkaroksesta. Sirius käytti haukkumanimeä vielä aikuisenakin.

Rumahiset (Hobgoblins, the)

Tunnettu yhtye, jonka laulusolisti on Tumppi Hujoppi.

Ruotsalainen ruttukuono (Swedish Short-Snout)

Ruotsalainen ruttukuono on väriltään hopeansininen lohikäärme. Sen liekki on sävyltään kirkkaansininen. Ruttukuonoa tavataan asumattomilta vuoristoseuduilta.

Rupikonna (Toad)

Rupikonna on pöllön ja kissan lisäksi sallittu oppilaiden lemmikki Tylypahkassa. Rupikonna on kuitenkin lemmikkinä mennyt pois muodista. Rupikonna ei myöskään tiettävästi omaa taikavoimia. Rupikonnia on erilaisia, sillä Ihmeiden Eläintarha -taikaeläinkaupassa myydään ainakin violetin värisiä, valtavia rupikonnia. Lisäksi olemassa tiedetään olevan myös sarvisammakoita.

Ruttusarvinen niistaisikki (Crumple-Horned Snorkack)

Luna Lovekivan sanojen mukaan ruttusarvinen niistaisikki on olemassa. Lunan tietojen mukaan ruttusarvista niistaisikkia tavataan ainakin Ruotsissa.

Ruttusarvisen niistaisikin sarvi (Horn of a Crumple-Horned Snorkack)
Ryan, Barry (Ryan, Barry)

Irlannin huispausmaajoukkueen pitäjä. Pelasi huispauksen 422. maailmanmestaruuskisojen loppuottelussa Bulgarian joukkuetta vastaan.

Ryhmy (Bludger)

Huispauksessa käytettävä, sysimustasta raudasta valmistettu ja kaatoa hieman pienempi, noin kymmenen tuumainen pallo. Huispausottelussa ryhmyjä on kaksi. Ryhmyt on taiottu hyökkäämään puolueettomasti lähinnä olevan pelaajan kimppuun, yrittäen pudottaa tämän luudaltaan. Lyöjät yrittävät saada ryhmyt pois omien pelaajien kimpusta ja lyödä ne vastustajan pelaajien lähistölle.

Ryhmyjen lyönti - Tutkimus puolustuksen keinoista huispauksessa (Beating the Bludgers--A Study of Defensive Strategies in Quidditch)

Maineikkaan huispaustuntijan ja -intoilijan Rauniolinnu Sipiksen kirjoittama kirja huispauksesta. Kirja mainitaan teoksessa «Huispaus kautta aikojen».

Rymistyir, Rufus (Scrimgeour, Rufus)

Rufus Rymistyir valittiin uudeksi taikaministeriksi Cornelius Toffeen tilalle. Sitä ennen hän toimi taikalainvartijaosaston auroriviraston päällikkönä. Ulkonäöltään Rufus näyttää vanhalta leijonalta. Hänellä on kellanruskea hiuspehko ja hänen tuuheissa kulmakarvoissaan on harmaita suortuvia. Hänen kellertäviä silmiään koristaa metallisankaiset silmälasit.

Rynnisarvi (Graphorn)

Rynnisarvi on iso harmahtavanpunainen, kyttyräselkäinen otus, jolla on kaksi terävää sarvea. Tämä nelipeukaloiset jalat omaava olento on erittäin pahansisuinen. Rynnisarven nahka on vahvempaa kuin lohikäärmeen. Jauhettua rynnisarven sarvea käytetään monissa liemissä.

Rysky, Ernie (Prang, Ernie)

Ernie Rysky on poimittaislinjan kuljettaja. Hän on iäkäs velho, jolla on pullonpohjasilmälasit päässään. Ernie oli mukana Dumbledoren hautajaisissa.

Rystylyönti ryhmyyn (Bludger Backbeat)

Lyöjä iskee mailan rystypuolella ryhmyä niin, että ryhmy lentää hänen taakseen. Liike on vaikea toteuttaa tarkasti, mutta se ainakin hämää vastustajia.

Ryynirakeet (Puking Pastilles)

Fred ja George Weasleyn kehittämään pinnauspurtavat -valikoimaan kuuluvia karamellejä, jotka saavat oksentamaan. Ryynirakeet ovat kaksipäisiä ja värikoodattuja. Syömällä oranssin puolen oksentaa, kun taas violetin puolen syöminen palauttaa terveyden.

Räiskeperäinen sisulisko (Blast-Ended Skrewt)

Räiskeperäinen sisulisko syntyi, kun Hagrid risteytti mantikorin ja tuliravun keskenään. Nimensä mukaisesti räiskeperäisen sisuliskon perästä räiskähtelee tulta. Vastakuoriutuneena se näyttää muodottomalta ja kuorettomalta hummerilta. Sille kasvaa raajoja oudoista paikoista, eikä sen päätä näy ollenkaan. Vastakuoriutuneena räiskeperäinen sisulisko on pituudeltaan noin 15 senttiä ja se tuoksuu mätänevältä kalalta. Noin kahden kuukauden ikäisenä räiskeperäinen sisulisko on pahaluontoinen ja voimakas. Tällöin sille on kehittynyt myös harmaansävyinen panssari. Se muistuttaa erehdyttävästi skorpionin ja venytetyn ravun risteytystä ilman selkeää päätä ja silmiä. Täysikasvuisena se on erityisen pahatapainen. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu paksu, harmaa panssari sekä kova halu tappaa lajitovereitaan. Uroksella epäillään olevan perässään piikki, ja naaraalla oletetaan sen sijaan olevan imukärsät mahassaan. Täysikasvuisena räiskeperäinen sisulisko on yli kolme metriä pitkä.

Räjähtävä näpäys (Exploding Snap)

Räjähtävä näpäys on korttipeli, jota pelataan räjähtävillä korteilla. Peli on erityisen suosittu Tylypahkan oppilaiden keskuudessa.

Räjähtävät namuset (Exploding Bonbons)

Makeisia, joita myydään Tylyahossa sijaitsevassa Hunajaherttuassa.

Räjäytyskirous (Blasting Curse)
Räyhääjä (Howler)

Räyhääjä on kirje, joka huutaa viestinsä valtavalla voimakkuudella kaikkien paikalla olevien tietoon. Räyhääjän tunnistaa punaisesta kirjekuoresta ja siitä, että saavuttuaan perille sen nurkat alkavat sauhuta. Kirjeen avattua satakertaiseksi paisunut ääni täyttää tilan ja viestinsä karjuttuaan kirje leimahtaa liekkeihin ja kuihtuu tuhkaksi.

Rääkyvä röttelö (Shrieking Shack)

Rakennus Tylyahossa, jossa väitetään kummittelevan enemmän kuin missään muualla. Se sijaitsee vähän matkan päässä kylän yläpuolella. Ulkonäöltään rakennus on karmaiseva umpeen laudoitettuine ikkunoineen. Tosiasiassa rakennuksessa ei kummittele vaan kyläläisten kuulemat kirkaisut ja ulinat olivat Remus Lupinin ihmissusi -hahmon aiheuttamia.