Aarnikotka (Griffin)

Aarnikotkalla on jättiläiskotkan eturaajat ja pää yhdistettynä leijonan ruumiiseen. Ravintonaan se käyttää raakaa lihaa. Aarnikotkaa käytetään usein vartijana.

Aave (Ghost)

Aave on kuolleen ihmisen sielu, joka kulkee elävien maailmassa. Aave ei ole kuollut eikä elävä, vaan jonkinlainen välimuoto. Ainoastaan velhoista ja noidista voi tulla aaveita ja heistäkin ainoastaan, jos he valitsevat sen tien ennen kuolemaansa. Hyvin harva velho tai noita kuitenkaan haluaa jatkaa aaveena.

Aavepokat (Spectrespecs)

Psykedeeliset pokat, jotka tulivat Saivartelija -lehden mukana. Luna irrotti lehdestä itselleen aavepokat ja näytti ne päässään hulluksi tulleelta kirjavalta pöllöltä.

Abbott, Hannah (Abbott, Hannah)

Hannah Abbott on punanaamainen, lettipäinen puuskupuh -tyttö, joka aloitti Tylypahkassa samana vuonna kuin Harry Potter. Hän on Ernie Macmillanin hyvä ystävä, ja vaihtelee tämän kanssa suklaasammakkokortteja. Hannah valittiin Ernie Macmillanin kanssa puuskupuhien valvojaoppilaaksi. Lisäksi Hannah oli mukana Albuksen Kaartissa.

Abercrombie, Euan (Abercrombie, Euan)

Säikähtäneen näköinen hörökorvainen poika, joka kuului Rohkelikkojen tupaan.

Abraxan-hevonen (Abraxan Horse)

Erittäin iso ja vahva siivekäs hevonen. Rodultaan Palomino.

Ackerley, Stewart (Ackerley, Stewart)

Stewart Ackerley lajiteltiin Korpinkynsien tupaan Harryn neljäntenä kouluvuotena.

Agnes (Agnes )

Agnes oli potilaana Pyhän Mungon taikatautien ja -vammojen sairaalassa samalla osastolla kuin Gilderoy Lockhart, Broderick Ennus ja Longbottomit. Hänen päänsä oli kokonaan karvan peitossa ja normaalin puhumisen sijasta hän haukkui. Agnesin sukunimeä ei ole ilmoitettu kirjoissa.

Agrippa, Heinrich Cornelius (Agrippa, Heinrich Cornelius)

Ei fiktiivinen, 1486-1535 elänyt kuuluisa maagikko ja alkemisti. Harry Potter -kirjoissa hänet mainitaan suklaasammakko -keräilykorteissa.

Katso myös Wikipedia: Heinrich Cornelius Agrippa

Ahmintaloitsu / Ahmattiloitsu (Engorgement Charm)

Ahmintaloitsu saa kohteen suurentumaan jättimäiseksi. Hermione epäili Hagridin käyttäneen ahmintaloitsua kasvattaakseen kurpitsansa jättikokoisiksi. Kapari käyttää myös käännöstä ahmattiloitsu. Katso myös Isonnous.

Aikamme merkittävät taikojat (Notable Magical Names of Our Time)

Harry, Ron ja Hermione yrittivät turhaan etsiä Nicholas Flamelia kirjasta.

Ajankääntäjä (Time-turner)

Sädehtivä tiimalasi, joka on pujotettu hyvin pitkään ja ohueen kultaketjuun. Tiimalasia kääntämällä voi siirtyä ajassa taaksepäin yhden tunnin / käännetty kierros.

Ajatuseula (Pensieve)

Ajatuseula on taikaesine, johon voidaan tallentaa ajatuksia ja muistoja. Se on kivinen ja matala allas, jonka reunoja kiertää outoja riimuja ja merkkejä. Ajatuseulaan talletetut muistot ja ajatukset muodostavat kirkkaan ja alati pyörteilevän muistiaineen, joka muistuttaa valkeahkoa hopeaa tai nestemäistä valoa.

AK (D.A.)

Ks. Albuksen Kaarti.

Akonikum (Aconite)

Erittäin myrkyllinen kasvi. Tunnetaan myös nimillä Ukonhattu ja Kasviarsenikki.

Akromantella (Acromantula)

Akromantella on ihmisten kieltä osaava, valtava kahdeksansilmäinen hämähäkki, joka on alun perin kotoisin Borneosta. Älykkyydeltään se on lähes ihmisen tasoa. Akromantellan ruumista peittää tuuhea, musta karva. Sillä on myös pihdit, joita se napsuttelee kiihtyessään tai suuttuessaan. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat myös myrkyllinen erite sekä akromantellan pelko jättiläiskäärmettä, basiliskia, kohtaan. Akromantellan poikaset syntyvät rantapallon kokoisista munista, joita naaras voi synnyttää kerralla jopa satoja. Akromantella kuuluu lihansyöjiin ja on vaarallinen ihmiselle. Sen myrkky on erittäin arvokasta.

Akromantellan myrkky (Acromantula Venom)

Erittäin arvokasta myrkkyä, jota on vaikeaa saada elävästä akromantellasta. Akromantella ei saa myöskään olla kuolleena kovin kauaa, sillä myrkky kuivuu nopeasti pois. Myrkystä voi saada jopa sata kaljuunaa pinttiä kohden.

Akvaviriuksen toukka (Aquavirius Maggot)

Ollessaan taikaministeriön salaperäisyyksien osastolla, Luna virheellisesti kuvitteli valtaisassa lasisessa säiliössä ajelehtivia helmiäisenvaaleita möykkyjä akvaviriuksen toukiksi. Hermione kuitenkin tunnisti ne aivoiksi.

Alasjo (Descendo)

Loitsu saa kohteen alenemaan.

Alati hakkaava bumerangi (Ever Bashing Boomerang)

Taialla käsitelty bumerangi. Esine lisättiin Argus Voron pyynnöstä sisätiloissa kiellettyjen esineiden luetteloon Harryn neljännen lukuvuoden alkaessa.

Albania (Albania)

Varastettuaan äitinsä Rowena Korpinkynnen diadeemin Helena Korpinkynsipiiloutui Albaniaan. Helenaan rakastunut paroni (kummittelee nykyisinVerisenä paronina) tuli Rowenan lähettämänä etsimään Helenaa viedäkseenhänet takaisin kotiin. Helena kieltäytyi lähtemästä ja paroni tappoi ensin hänet ja sitten itsensä. Diadeemi jäi Albaniaan piiloon onton puunrungon sisään. Myöhemmin Voldemort haki diadeemin, teki siitä hirnyrkin ja vei takaisin Tylypahkaan. Yritettyään tappaa Harryn ensimmäisen kerran Voldemort piileskeli huhujen mukaan Albanian metsissä.

Albuksen Kaarti (Dumbledore's Army)

Harryn ja tämän koulukavereiden perustama salainen kerho, jossa harjoitellaan pimeydenvoimilta suojautumista.

Albus Dumbledoren elämä ja valheet (Life and Lies of Albus Dumbledore, The)

Rita Luodikon kirjoittama Albus Dumbledoren elämänkerta.

Albus Dumbledoren testamentti (Albus Dumbledore's will)

Albus Dumbledoren testamentin mukaan Harry, Ron ja Hermionet perivät seuraavat esineet: Hermione Granger saa kirjan Siuntio Silosäkeen tarinat. Ronald Weasley saa Dumbledoren pimeyttimen. Harry Potter saa siepin, jonka hän sai kiinni ensimmäisessä Tylypahkassa pelaamassaan ottelussa. Lisäksi Dumbledore testamenttasi Harrylle Godrick Rohkelikon miekan, mitä kuitenkaan ei Harrylle annettu, koska se oli «tärkeä historiallinen esine».

Alderton, Arkie (Alderton, Arkie)

Kuuluisa luudanvarsien suunnittelija.

Aleus (Deprimo)
Algie (Algie)

Algie on Nevillen Isosetä. Algie yritti usein yllättää Nevillen ja pakottaa hänet taikomaan, koska tätä luultiin pitkään jästiksi. Nevillen päästyä Tylypahkaan opiskelemaan Algie oli niin ylpeä, että antoi hänelle lahjaksi rupikonnan.

Alkemia (Alchemy)

Alkemia oli keskiaikainen tieteenlaji, jonka tarkoituksena oli valmistaa kultaa muista metalleista. Lisäksi alkemian tarkoituksena oli saada aikaan ns. viisasten kivi, jolla voitiin saavuttaa ikuinen elämä.

Alohomora (Alohomora)

Alohomora -loitsu avaa lukitun oven, ikkunan tai portin, yms. Loitsu ei toimi, jos kohde on lumottu niin, että sitä ei voi loitsulla avata. Esimerkiksi Tylypahkan portin munalukko on loihdittu Dumbledoren toimesta, eikä loitsu siihen tehoa.

Alruuna (Mandrake, Mandragora)

Alruuna on tehokas vahvistajakasvi ja se on olennainen osa useimpia vastamyrkkyjä. Toisaalta se on myös vaarallinen: Alruunan parku on kohtalokas sille, joka sen kuulee. Nuorten alruunoiden parku ei tapa, vaan ainoastaan tainnuttaa kuulijansa useiksi tunneiksi. Alruunat ovat sinipunervan vihreitä kasveja ja niiden juurien tilalla on kamalan ruma, likainen, kalpeanvihreä ja iholtaan laikukas kirkuva vauva.

Amortentia (Amortentia)

Maailman voimakkain lemmenjuoma. Juoman tunnistaa sen helmiäismäisestä hohteesta sekä höyrystä joka kohoaa tunnusomaisin spiraalein. Juoman haju on jokaiselle erilainen riippuen siitä, mikä ketäkin viehättää.

Anapneo (Anapneo)

Loitsu, joka poistaa tukokset henkitorvesta. Horatius Kuhnusarvio käytti Anapneo -loitsua Marcus Belbyyn poistaakseen fasaanin liha tukoksen hänen henkitorvestaan.

Animaagi (Animagi)

Animaagi on noita tai velho, joka ajatuksen voimalla kykenee muuttumaan eläimeksi. Animaageja on hyvin harvassa ja taikaministeriö pitää tarkkaa listaa jokaisesta animaagista ja heidän tunnusmerkeistään, jotta taitoa ei käytettäisi väärin.

Ankeuttaja (Dementor)

Ankeuttaja on viittaan pukeutunut hahmo, joka on varsin pitkä ja liikkuu lipuen. Sen kasvot ovat yleensä hupun peitossa, mutta sen käsi näyttää siltä, kuin se olisi mädäntynyt vedessä. Hupun alta paljastuu ohutta, rypistynyttä ihoa, joka venyy tyhjien silmäkuoppien yli. Ankeuttajan suu on ammottava ja muodoton aukko. Ankeuttaja viihtyy kaikista pimeimmillä ja saastaisimmilla alueilla. Se nauttii epätoivosta ja rappiosta vieden onnellisuuden, toivon sekä rauhan ympäriltään.

Ankeuttajan suudelma (Dementor's Kiss)

Ankeuttajan viimeisintä ja pahinta asetta kutsutaan ankeuttajan suudelmaksi. Ankeuttaja käyttää suudelmaa niitä vastaan, jotka se haluaa tuhota lopullisesti. Remus Lupinin mukaan ankeuttajan hupun alla on jonkinlainen suu, koska ne iskevät leukansa uhrin huulille ja imevät tältä sielun. Suudelman saanut henkilö ei fyysisesti kuole, mutta itsetuntoa eikä muistia ei ole, uhri on kuin tyhjä kuori ja sielu on ikuisiksi ajoiksi kadotettu. Toipumisen mahdollisuutta ei ole.

Anteeksiantamattomatkiroukset (Unforgivable Curses, The)

Anteeksiantamattomat kiroukset ovat tunnettuja siitä että, niiden käyttäjä saa elinkautisen rangaistuksen Azkabanin velhovankilassa. Näitä kolmea kirousta Voldemort seuraajineen käytti ahkerasti hänen valtaannousun aikoihinsa. Bartemius Kyyry antoi Auroreille luvan käyttää kirouksia epäiltyjä vastaan samoihin aikoihin. Anteeksiantamattomia kirouksia ovat: komennuskirous, kidutuskirous ja tappokirous.

Anturajalka (Padfoot)

Sirius Mustan lempinimi.

Aquatulio (Aguamenti)

Loitsu saa veden suihkuamaan taikasauvan päästä. Harry ja Hagrid käyttivät aquatulio -loitsua sammuttaakseen Hagridin mökin.

Archie (Archie)

Huispauksen 422. maailmanmestaruuskisoja seuraamassa ollut ikivanha velho, joka oli pukeutunut kukikkaaseen yöpaitaan, jonka hän oli ostanut jästikaupasta. Archie ei suostunut pukeutumaan hänelle tarjottuihin liituraitaisiin housuihin, koska hän piti terveellisestä tuulenvireestä nivusissaan.

Arkus (Arcus)
Armando Dippett - Älykkö vai ääliö? (Armando Dippet: Master or Moron?)

Rita Luodikon kirjoittama menestynyt elämäkerta Tylypahkan entisestä rehtorista Armando Dippetistä.

Arnold (Arnold)

Purppurainen kääpiöpallura. Ginny Weasleyn lemmikki.

Arvaa arvaamaton - Eristäydy iskuilta (Predicting the Unpredictable: Insulate Yourself Against Shocks)

Säilän & Imupaperin povaamiselle omistetussa nurkkauksessa myynnissä oleva kirja.

Aseistariisuntaloitsu (Disarming Charm)

Aseistariisuntaloitsu riisuu nimensä mukaisesti vastustajan aseista. Katso Karkotaseet.

Asetus alaikäisten taikuruutta koskevista kohtuullisista rajoituksista (Decree for the Reasonable Restriction of Underage Sorcery)
Asetus perustellusta takavarikosta (Decree for Justifiable Confiscation, The)
Atmosfääriloitsu (Atmospheric Charm)
Auguuri (Augurey)

Auguuri on vihreänmusta lintu, joka on erityisen arka. Se näyttää varsin laihalta ja surulliselta. Auguuri tekee pisaranmuotoisen pesän piikkipusikkoon, ja ravinnokseen se käyttää hyönteisiä sekä keijuja. Tunnusomaista auguurille on, että se lentää vain rankkasateessa ja laulaa sateen lähestyessä. Auguurin sulat eivät sovellu sulkakyniksi mustetta hylkivän ominaisuutensa takia.

Aurori (Auror)

Aurorit ovat pimeyden velhojen metsästäjiä. He ovat ovat velhojen parhaimmistoa ja opiskelevat Tylypahkasta valmistumisen jälkeen vielä kolme vuotta mm. kätkeytymistä ja naamioitumista.

Aurorien päämaja (Auror Headquarters)

Aurorien päämaja sijaitsee taikaministeriössä tasolla kaksi. Päämaja on sotkuinen ja soppeihin jaettu tila, jonka seinillä on kuvia perheenjäsenistä etsintäkuulutettuihin velhoihin, huispausjoukkueen julisteita sekä Päivän Profeetan artikkeleita.

Aurorivirasto (Auror Office)

Aurorivirasto sijaitsee taikaministeriössä tasolla kaksi. Auroriksi haluavan on osallistuttava tiukkoihin luonne- ja soveltuvuuskokeisiin aurorivirastossa.

Avada Kedavra (Avada Kedavra)

Tappokirous, joka aiheuttaa välittömän kuoleman. Kirousta ei voi torjua, eikä siihen ole vastakirousta. Avada Kedavra on yksi kolmesta anteeksiantamattomasta kirouksesta ja jos sen langettaa toiseen ihmiseen, saa elinkautisen rangaistuksen Azkabanin velhovankilassa. Ainoa joka on selvinnyt kirouksesta, on Harry Potter. Hänen äitinsä rakkaus sai kirouksen kimpoamaan takaisin sen loitsijaan, Voldemortiin.

Avery (1) (Avery (1))

Yksi varhaisimmista kuolonsyöjistä (n.1955). Hän opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Tom Valedro.

Avery (2) (Avery (2))

Kuolonsyöjä, joka opiskeli Tylypahkassa samaan aikaan kuin Severus Kalkaros. Voldemortin kukistuttua Avery kiemurteli kiipelistä väittämällä, että toimi komennuskirouksen alaisena, eikä häntä lähetetty Azkabaniin.

Azkaban (Azkaban)

Azkabanin vankila on vahvasti vartioitu, taikaministeriön alainen velhovankila. Vankeja vartioivat ankeuttajat. Vankien altistuminen pitkään ankeuttajan läsnäololle vie heiltä järjen.