Aarnikotka (Griffin)

Aarnikotkalla on jättiläiskotkan eturaajat ja pää yhdistettynä leijonan ruumiiseen. Ravintonaan se käyttää raakaa lihaa. Aarnikotkaa käytetään usein vartijana.

Aave (Ghost)

Aave on kuolleen ihmisen sielu, joka kulkee elävien maailmassa. Aave ei ole kuollut eikä elävä, vaan jonkinlainen välimuoto. Ainoastaan velhoista ja noidista voi tulla aaveita ja heistäkin ainoastaan, jos he valitsevat sen tien ennen kuolemaansa. Hyvin harva velho tai noita kuitenkaan haluaa jatkaa aaveena.

Abraxan-hevonen (Abraxan Horse)

Erittäin iso ja vahva siivekäs hevonen. Rodultaan Palomino.

Akromantella (Acromantula)

Akromantella on ihmisten kieltä osaava, valtava kahdeksansilmäinen hämähäkki, joka on alun perin kotoisin Borneosta. Älykkyydeltään se on lähes ihmisen tasoa. Akromantellan ruumista peittää tuuhea, musta karva. Sillä on myös pihdit, joita se napsuttelee kiihtyessään tai suuttuessaan. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluvat myös myrkyllinen erite sekä akromantellan pelko jättiläiskäärmettä, basiliskia, kohtaan. Akromantellan poikaset syntyvät rantapallon kokoisista munista, joita naaras voi synnyttää kerralla jopa satoja. Akromantella kuuluu lihansyöjiin ja on vaarallinen ihmiselle. Sen myrkky on erittäin arvokasta.

Ankeuttaja (Dementor)

Ankeuttaja on viittaan pukeutunut hahmo, joka on varsin pitkä ja liikkuu lipuen. Sen kasvot ovat yleensä hupun peitossa, mutta sen käsi näyttää siltä, kuin se olisi mädäntynyt vedessä. Hupun alta paljastuu ohutta, rypistynyttä ihoa, joka venyy tyhjien silmäkuoppien yli. Ankeuttajan suu on ammottava ja muodoton aukko. Ankeuttaja viihtyy kaikista pimeimmillä ja saastaisimmilla alueilla. Se nauttii epätoivosta ja rappiosta vieden onnellisuuden, toivon sekä rauhan ympäriltään.

Arnold (Arnold)

Purppurainen kääpiöpallura. Ginny Weasleyn lemmikki.

Auguuri (Augurey)

Auguuri on vihreänmusta lintu, joka on erityisen arka. Se näyttää varsin laihalta ja surulliselta. Auguuri tekee pisaranmuotoisen pesän piikkipusikkoon, ja ravinnokseen se käyttää hyönteisiä sekä keijuja. Tunnusomaista auguurille on, että se lentää vain rankkasateessa ja laulaa sateen lähestyessä. Auguurin sulat eivät sovellu sulkakyniksi mustetta hylkivän ominaisuutensa takia.

Basiliski (Basilisk)

Basiliski, joka tunnetaan myös nimellä käärmeiden kuningas, on satoja vuosia elävä kirkkaanvihreä jättiläiskäärme. Koiraan tunnistaa sen päässä olevasta helakanpunaisesta töyhtöstä. Basiliski tappaa niin myrkkyhampaillaan kuin murhaavalla tuijotuksellaan. Vain kärmessuut voivat hallita basiliskia. Basiliski syntyy munasta, jota rupikonna hautoo. Basiliskin ravintoa ovat nisäkkäät, linnut ja matelijat. Kukon kieunta on sille kohtalokasta.

Tylypahkassa salaisuuksien kammiossa asui basiliski, joka otti vastaan komentoja ainoastaan Luihuisen perilliseltä, Tom Lomen Valedrolta (Tom Marvelo Riddle). Tämä jättiläiskäärme kuvataan väriltään myrkynvihreäksi ja ruumiltaan paksuksi kuin tammen runko.

Binky (Binky)

Binky oli Lavender Brownin lemmikkikani. Lavender ei tuonut kaniaan Tylypahkaan, vaan hän piti sitä kotona. Binky oli vielä pentu joutuessaan ketun tappamaksi syksyllä 1993. Lavender oli pelännyt kaninsa kuolevan, koska Punurmio oli kertonut hänelle: «Se mitä pelkäät, tapahtuu lokakuun kuudentenatoista!»

Cornwallilaiset ilkiöt (Cornish Pixies)

Katso: Ilkiö ( Pixie )

Dirivaakku (Diricalw)

Jästit tuntevat dirivaakun nimellä drontti (engl. dodo) ja luulevat sen nykyisin olevan kuollut sukupuuttoon. Tosiasiassa dirivaakkuja on kuitenkin yhä olemassa: se vain kykenee katoamaan ja ilmaantumaan johonkin toiseen paikkaan. Dirivaakku on pullea, pörröisen höyhenpeitteen omaava lentokyvytön lintu.

Errol (Errol)

Errol on Weasleyn perheen perhepöllö. Se on väritykseltään harmaa ja ilmeisesti jo varsin iäkäs. Se ei nimittäin jaksa kuljettaa postia pidempiä matkoja.

Fawkes (Fawkes)

Feeniks-lintu, joka on Albus Dumbledoren lemmikki. Fawkes on kullankirjava lintu, jonka silmiä kuvaillaan mustiksi kuin helmet. Fawkesin pyrstösulka on sekä Harryn että Voldemortin sauvan ytimenä.

Feeniks (Phoenix)

Feeniks on tulenpunainen, joutsenen kokoinen lintu, jonka pyrstö, nokka ja kynnet ovat kullanvärisiä. Feeniksin tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu myös sen kyky kadota tahdonvoimalla sekä kantaa raskaita taakkoja. Feeniks-linnun laulu antaa voimaa puhdassydämisille ja pelkoa sydämeltään epäpuhtaille. Tämän uskollisen lemmikin kyynelillä on parantavia voimia. Feeniks-lintu uusiutuu leimahtamalla liekkeihin ja syntymällä tuhkasta uudelleen. Ennen uusiutumistaan lintu muistuttaa puoliksi kynittyä kalkkunaa. Feeniksin ravintoa ovat yrtit.

Firenze (Firenze)

Kentauri, jolla on valkoiset hiukset sekä ruumis kuin palomino-hevosella. Sen silmiä kuvaillaan hämmästyttävän sinisiksi. Firenze erotettiin laumasta sen jälkeen, kun se suostui opettamaan ennustamista Tylypahkassa.

Fletkumato (Flobberworm)

Fletkumato on paksu, ruskea mato, joka kasvaa noin 20 senttiä pitkäksi. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu vähäinen liikkuminen, liman erittäminen sekä se, ettei fletkumadon päitä kykene erottamaan toisistaan. Fletkumadon pääravintoa ovat salaatinlehdet.

Flooperi (Fwooper)

Flooperi on lintu, jota tavataan väritykseltään oranssina, pinkkinä, limetinvihreänä sekä keltaisena. Lisäksi sen munat ovat väritykseltään kuviollisia. Tunnusomaista on lisäksi se, että flooperin laulu tekee kuulijansa hulluksi. Flooperin sulista valmistetaan hienoja sulkakyniä.

Gernumbli gardens (Gernumbli gardensi)

Ksenofilius Lovekivan käyttämä, hänen mukaansa oikea nimitys menninkäisistä. Ksenofilius sanoo, että menninkäisen puremasta saattaa saada uuden kyvyn, kuten yllättävän tarpeen saarnata veden kielellä.

Gäätä (Kneazl)

Gäätä on erikoisennäköinen kissamainen olento, jonka turkki voi olla täplikäs, laikukas tai läikikäs. Sillä on valtaisat korvat ja leijonamainen häntä. Gäätä on erinomainen lemmikki, vaikka se onkin ajoittain pahansisuinen. Gäätää kuvaillaan älykkääksi ja itsenäiseksi. Lisäksi sen ominaispiirteisiin kuuluu epäilyttävien henkilöiden vainuaminen sekä eksyneen omistajan saattaminen takaisin kotiin. Gäätän poikueessa voi olla kahdeksankin pentua, ja se voi risteytyä kissan kanssa.

Hahmonvaihtaja (Shape-shifter)

Mörkö on hahmonvaihtoja ja viihtyy pimeässä ja suljetussa tilassa. Se ottaa esiin tullessaan aina sen hahmon, minkä se olettaa kohtaamaansa ihmistä pelottavan kaikkein eniten. Sitä, miltä mörkö näyttää yksin ollessaan, ei tiedetä. Mörköä käsitellessä kannattaa hankkiutua toisten seuraan, jolloin mörkö hämmentyy eikä tiedä, minkä hahmon ottaisi. Mörön voi karkottaa naurulla, joten se on pakotettava ottamaan hahmo, joka on huvittava.

Hairme (Shrake)

Hairme on Atlantin valtameressä asusteleva piikikäs kala, joka on ilmeisesti syntynyt kostona purjehtivia, velhoja loukanneita jästikalastajia kohtaan.

Haisku (Niffler)

Haisku on musta, karvainen ja pitkäkuonoinen olento, joka on kiinnostunut kaikesta, mikä kiiltää. Tästä syystä maahiset käyttävät sitä apuna aarteen etsinnässä. Lisäksi haiskulla on lapiota muistuttavat, littanat etukäpälät. Haisku asuu onkaloissa maan alla, ja sen pesue voi käsittää kuudesta kahdeksaan pentua. Haisku määritellään lempeäksi olennoksi, mutta se pistää ihmisen asumuksen helposti hetkessä palasiksi.

Hattara (Tufty)

Hattara on yksi rouva Figgin kissoista.

Hebridienmusta (Hebridean Black)

Hebridienmusta on karkeasuomuinen lohikäärme, jolla on teräviä kohoumia selässä sekä pyrstössä nuolenmuotoinen piikki. Tunnusomaista hebridienmustalle on myös lepakkomaiset siivet ja sinipunaiset silmät. Se saattaa kasvaa jopa yli yhdeksän metriä korkeaksi. Hebridienmusta vaatiikin reviirikseen yli 250 neliökilometriä, ja sitä tavataan Britanniassa. Ravintonaan se käyttää pääasiassa peuroja.

Hedwig (Hedwig)

Harryn pöllö Hedwig on valkoinen tunturipöllö. Se on naaraspöllö, joka sai nimensä Historian taikakaudet –kirjasta. Hagrid antoi Hedwigin Harrylle tämän 11-vuotissyntymäpäivälahjana.

Hermes (Hermes)

Percy Weasleyn pöllö, jonka Percy sai isältään valvoja-oppilaaksi pääsyn kunniaksi. Hermes on sarvipöllö.

Hevoskotka (Hippogriff)

Hevoskotkalla on jättiläiskotkan pää ja hevosen ruumis. Niitä tavataan erivärisinä, esimerkiksi pronssisina, harmaina, mustina ja kastanjan sävyisinä. Hevoskotka on lentokykyinen jo viikon iässä. Hevoskotkan kesyttämiseen tarvitaan asiantuntemusta, sillä se on varsin ylpeä otus. Lähestyttäessä hevoskotkaa on siltä pyydettävä lupa kumartamalla. Jos hevoskotka kumartaa takaisin, matkan jatkaminen on turvallista. Hevoskotka munii yhden munan maahan rakentamaansa pesään. Nuori hevoskotka kuoriutuu hauraasta munasta vuorokauden kuluttua. Ravintonaan hevoskotka käyttää lintuja ja pikkunisäkkäitä.

Hiinokka (Buckbeak)

Hiinokka on hevoskotka, Siriuksen lemmikki, joka on väriltään harmaa ja jolla on isot, oranssit silmät. Hiinokka tunnetaan nykyisin nimellä Surkusiipi (Witherwing), jotta Taikaministeriö ei panisi täytäntöön sen saamaa kuolemantuomiota. Siriuksen kuoleman jälkeen Hiinokka siirtyi Harryn omistamana Hagridin hoidettavaksi.

Hippokamppi (Hippocampus)

Hippokampilla on hevosen pää ja eturuumis yhdistettynä jättiläiskalan takaruumiiseen ja pyrstöön. Tämä pääasiassa Välimerellä tavattava otus munii läpikuultavia munia. Munien sisässä on havaittavissa hevonkutua.

Hutsu (Doxy)

Hutsu on pieni olento, jolla on kaksi paria käsiä sekä jalkoja. Hutsulla on musta karvapeite, kaarevat siivet sekä myrkkyhampaat. Hutsu viihtyy kylmässä ilmastossa ja se lisääntyy munimalla. Se saattaa laskea kerralla jopa 500 munaa, jotka kuoriutuvat noin kahden - kolmen viikon kuluttua. Hutsun puremaan on olemassa vastamyrkkyä. Hutsun myrkky saattaa olla pinnauspurtavien aineosa, sillä Fred ja George Weasley aikoivat kokeilla sen soveltuvuutta kyseiseen käyttötarkoitukseen.

Hyrräpää (Billywig)

Hyrräpää on reilun sentin mittainen safiirinsininen hyönteinen, jonka alapäässä on pitkä piikki. Sen siivet ovat kiinni päälaessa. Siivet pyörivät vauhdikkaasti, joten hyrräpää liikkuu kieppuen todella nopeasti. Hyrräpäätä on erittäin vaikeaa havaita. Sen pistos aiheuttaa sivuvaikutuksena huimausta sekä pistoksen jälkeistä leijumista. Hyrräpään epäillään olevan suosittujen velhomakeisten, viuhpiiporeiden, ainesosa.

Hämykeiju (Hinkypunk)

Pieni hauraalta näyttävä, harmittoman näköinen yksijalkainen otus, joka näyttää koostuvan savunhahtuvista. Harmittomasta ulkonäöstään huolimatta hämykeiju houkuttelee kulkijoita suonsilmään heiluttaen kädessään lyhtyä, jota uhrit seuraavat kohtalokkain seurauksin.

Hämäkäk (Aragog)

Kielletyssä metsässä asuva Hämäkäk on akromantella. Hämäkäk kuvattiin otukseksi, jolla on valtava pitkulainen ruumis, useita karvaisia jalkoja, kiiluvat silmät sekä partaveitsenterävät pihdit. Hämäkäkillä oli Kielletyssä metsässä myös vaimo Myhäk sekä jälkeläisiä. Hagrid kasvatti Hämäkäkin munasta lähtien säilyttäen sitä aluksi Tylypahkassa kaapissa. Hämäkäkin kuoltua Hagrid hautasi sen kurpitsamaansa taakse.

Härklöntti (Horklump)

Härklöntti muistuttaa ulkonäöltään lihaisaa, punertavaa sientä, josta kasvaa mustia jouhia. Lisääntymällä nopeasti se saattaa peittää puutarhan muutamassa päivässä. Ravinnokseen härklöntti käyttää kastematoja, kun taas menninkäiset saalistavat härklönttejä.

Ihmissusi (Werewolf)

Ihmissusi on tavallinen ihminen, joka muuttaa muotoaan kerran kuussa täydenkuun aikaan. Syynä muodonmuutokseen on ihmissuden purema. Parannuskeinoa tähän ei ole, mutta joillakin taikajuomilla voidaan oireita lieventää. Ihmissusia ovat esimerkiksi Remus Lupin ja Fenrir Harmaaselkä.

Ilkiö (Pixie)

Ilkiö on sähkönsininen pahankurinen olento, joka kasvaa noin 20 senttiä pitkäksi. Tyypillistä ilkiölle on suippo naama ja kimakka ääni. Ilkiö on lentokykyinen, vaikkei sillä olekaan siipiä. Ilkiö lisääntyy synnyttämällä eläviä poikasia. Ilkiötä tavataan pääasiassa Cornwallissa, Englannissa.

Issikka (Jarvey)

Issikka on otus, joka muistuttaa isoa frettiä. Ravinnokseen se käyttää rottia ja myyriä. Issikka elää pääasiassa maan alla. Tunnusomaisiin piirteisiin kuuluu lisäksi se, että issikka osaa puhua. Se käyttää kuitenkin vain lyhyitä lauseita, joita se toistelee lähes tauotta.